Αν το παιδί είναι νευρικό και δεν διαβάζει φταίνε τα social media: Τα παιδιά χάνουν 1 μέρα ύπνου

Όλα τα παιδιά πλέον ασχολούνται με τα social media. Μία νέα ανησυχητική έρευνα όμως προειδοποιεί τους γονείς, όταν αν το παιδί έχει νεύρα και δεν διαβάζει φταίει ο κακός ύπνος εξαιτίας των social media.

Τα social media αφορούν πλέον μικρούς και μεγάλους. Πολλές φορές οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους το κινητό για να χαζέψουν, διότι ψάχνουν την εύκολη λύση, όταν εκείνοι δεν έχουν κουράγιο να ασχοληθούν ή θέλουν να τα ηρεμήσουν.

Τα social media δημιουργήθηκαν για να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά. Πλέον όμως έχουν γίνει απαραίτητα, εθιστικά και με καταστροφικές σε πολλές περιπτώσεις συνέπειες. Αυτή όμως είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα που θα την ανοίξουμε εν καιρώ.

Δείτε ακόμα Το παιδί τρώει μόνο μπροστά από οθόνη: Παιδίατρος συμβουλεύει

Μία νέα ανησυχητική έρευνα έρχεται στο προσκήνιο και υποστηρίζει ότι τα παιδιά που είναι νευρικά και δεν διαβάζουν αντιδρούν έτσι εξαιτίας των social media και πιο συγκεκριμένα εξαιτίας του κακού ύπνου που κάνουν με το να τα χρησιμοποιούν. Διαβάστε παρακάτω: 

Μία νέα έρευνα έρχεται στο φως και υποστηρίζει πως τα παιδιά Δημοτικού χάνουν τόσο χρόνο στα social media που ισοδυναμεί με μία νύχτα ύπνου κάθε εβδομάδα. Μάλιστα περίπου το 70% των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα αποκάλυψαν πως χρησιμοποιούν τα social media για 4 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα.

όταν-το-παιδί-δεν διαβάζει-και-είναι-νευρικό-φταίνε-τα-social media-

Photo via: psychologynow.gr

Επίσης το 66% των συμμετεχόντων μπαίνει στα social media 2 ώρες πριν τον ύπνο ενώ το 12,5% κάνει χρήση ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Στα παιδιά Δημοτικού φαίνεται πως αρέσει πολύ το TikTok, το Snapchat, το Youtube και το Instagram.

Δείτε ακόμα Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και για τα παιδιά του ογκολογικού: Καλή δύναμη στους μαχητές μας

Η έρευνα έγινε από το Λάστερ και έδειξε πως οι ανήλικοι που χρησιμοποιούν τα social media είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα από το σύνδρομο fomo, άγχος και κακό ύπνο.

Σε αντίθεση με αυτό που συστήνει το NHS για 9-12 ώρες ύπνου, τα 10χρονα και τα 11χρονα της μελέτης κοιμούνταν κατά μέσον όρο μόλις 8,7 ώρες κάθε νύχτα. Το μπλε φως της οθόνης τόσο του κινητού όσο και του υπολογιστή, του tablet και της τηλεόρασης διαταράσσει τον ρυθμό του ύπνου σύμφωνα με τους επιστήμονες ερευνητές.

όταν-το-παιδί-δεν διαβάζει-και-είναι-νευρικό-φταίνε-τα-social media-

Photo via: ert-news.gr

Η μελέτη που διεξάχθηκε είναι μία μελέτη που εξετάσει σε βάθος τον τρόπο που τα social media επηρεάζουν τον ύπνο αλλά και τα αισθήματα παιδιών του Δημοτικού, που διανύουν την προεφηβεία.

Δείτε ακόμα Είστε σκράπας στα αγγλικά; Πως να βοηθήσετε το παιδί σας

«Είναι αρκετά τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς την έκταση της εμπλοκής» σημειώνει ο δρ Τζον Σο, του πανεπιστημίου De Montfort στο Λέστερ που είχε την επίβλεψη της μελέτης.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η ανησυχία του, ο ίδιος ανέφερε τις «παράπλευρες συνέπειες στον ύπνο και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά όσον αφορά τη νοητική και την κοινωνική ανάπτυξή τους». «Αν είναι διαρκώς online, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη δια ζώσης κοινωνικοποίησή τους» διερωτάται ο ίδιος.

όταν-το-παιδί-δεν διαβάζει-και-είναι-νευρικό-φταίνε-τα-social media-

Photo via: mothersblog.gr

Όπως προσθέτει ο ίδιος, ο υγιής ύπνος μπορεί να έχει επίδραση στη νοητική και βιολογική ανάπτυξη του παιδιού. «Το να κοιμούνται είναι πολύ σημαντικό για την επεξεργασία των συναισθημάτων, τη δημιουργικότητα και την επίλυση των προβλημάτων» σημειώνει.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close