Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα - Γιατί αρρωσταίνει συχνά ένα παιδί;

Πολλές μανούλες, όπως είναι και λογικό, ανησυχούν κάθε φόρα που το παιδάκι τους αρρωσταίνει. Ειδικά όταν αυτό γίνεται σε τακτά διαστήματα. Θα αναρωτιέστε αν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας πιο σοβαρό, αν κάνετε εσείς κάτι λάθος και αρρωσταίνει και γενικότερα τι συμβαίνει και είναι τόσο επιρρεπή σε αρρώστιες. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι πολύ λογικό όσο μεγαλώνει το παιδί να εμφανίζει και πιο εντατικά συμπτώματα.

Παρακάτω θα διαβάσουμε πιο αναλυτικά τους λόγους που αρρωσταίνουν τα παιδιά συχνά αλλά και πότε πρέπει να ανησυχούμε για την κατάστασή του σύμφωνα με την παιδίατρο Κατσαφάδου Αλεξάνδρα.

Δείτε επίσης: Στ. Παπαβέντσης – Καταστροφικά λάθη που κάνουν όλες οι μανούλες όταν βάζουν ορό στη μύτη του παιδιού

Τα παιδιά αρχίζουν να αρρωσταίνουν περισσότερο μετά την ηλικία των 6 μηνών, οπότε αρχίζουν να φέρουν πράγματα στο στόμα τους, για να ανακαλύψουν ουσιαστικά τον κόσμο γύρω τους. Παράλληλα, ένα παιδί που πηγαίνει σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό έχει πολλές πιθανότητες να αρρωστήσει (2-3 φορές πιο συχνά από ένα παιδί που μένει στο σπίτι). Οι συχνότερες λοιμώξεις του παιδικού σταθμού αφορούν στο ανώτερο αναπνευστικό. Ανάμεσα σε αυτές κύρια θέση κατέχει το κοινό κρυολόγημα που πολλοί γονείς συγχέουν με τη γρίπη.

Το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζει έξαρση κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες και χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή, δακρύρροια, φτέρνισμα, βήχα, αίσθημα αδυναμίας και από χαμηλή πυρετική κίνηση.

Άλλη μία ιδιαίτερα συχνή λοίμωξη από την οποία υποφέρουν τα παιδιά που πηγαίνουν στον βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό είναι η γαστρεντερίτιδα που χαρακτηρίζεται από εμετούς και διάρροιες και όχι σπάνια από σημεία αφυδάτωσης. Στην μετάδοση των νοσημάτων στον παιδικό σταθμό συντελεί ο τρόπος που συμπεριφέρονται τα μικρά παιδιά, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η περιποίησή τους από το προσωπικό.

Δείτε επίσης: Βασικές οδηγίες για να προφυλαχθείτε από τη γρίπη

Πόσο συχνά μπορεί να αρρωστήσει ένα παιδί;
Το ερώτημα που τίθεται από τους γονείς είναι πόσες φορές το χρόνο «δικαιούται» ένα παιδί να αρρωστήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του. Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών μπορεί να αρρωστήσει έως και 8-10 φορές το χρόνο, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παθολογικό. Από την ηλικία των 4-8 ετών μπορεί να αρρωστήσει 6-8 φορές το χρόνο. Έχει ωστόσο μεγάλη σημασία το αν οι λοιμώξεις που παρουσιάζει υποχωρούν εύκολα και χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη αντιβίωσης. Πρέπει επίσης να έχουμε πάντα στη σκέψη μας ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ότι μία ενδεχόμενη απόκλιση από τα παραπάνω δεδομένα δεν σημαίνει υποχρεωτικά κάτι παθολογικό.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;
Όταν το παιδί παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω:
•-πάνω από 8 νέες ωτίτιδες ανά έτος
•-πάνω από 2 πνευμονίες ανά έτος
•-πάνω από 2 παραρινοκολπίτιδες ανά έτος
•-πάνω από 2 μήνες αντιβιοτική θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα
•-στασιμότητα σωματικής ανάπτυξης
•-αποστήματα δέρματος
•-επίμονο εξάνθημα στο στόμα ή στο δέρμα
•-ανάγκη για ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία λοίμωξη
•-πάνω από 2 εν τω βάθει λοιμώξεις
•-ιστορικό ανοσοανεπάρκειας στην οικογένεια
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν καλό να απευθυνθούν στο γιατρό τους και να αναζητήσουν την πιθανή αιτία των συχνών λοιμώξεων του παιδιού

Δείτε επίσης: «Μαμά… Να είσαι εκεί όταν αγαπά η κόρη σου, να είσαι εκεί όταν πονά και όταν αποτυγχάνει»

Με πληροφορίες απο την προσωπική σελίδα της Παιδίατρος Νεογνολόγος : Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc MD

Photo via Ελληνίδες Μανούλες στην Γερμανία…..

Close