Είναι φυσιολογικό που το μωρό μου δεν έχει βγάλει ακόμα δοντάκια;

Είναι μάλλον φυσιολογικό – ο χρόνος που κάθε μωρό βγάζει το πρώτο δόντι ποικίλλει αρκετά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα μωρό γεννιέται με ένα πρώτο δόντι. Στο άλλο άκρο του φάσματος, ένα μωρό μπορεί να βγάλει το πρώτο του δόντι μετά το πρώτο έτος.

Δείτε ακόμα: Απίστευτο! Βρέφος γεννήθηκε με δόντι – Σε ηλικία 12 ημερών έγινε ο νεότερος ασθενής σε οδοντίατρο [εικόνες]

Αν το μωρό σας βρίσκεται μέσα σε αυτό το φάσμα χρονικών ορίων, είναι απολύτως φυσιολογικό, λέει ο David Geller, παιδίατρος στο Bedford της Μασαχουσέτης.
Η μέση ηλικία για ένα μωρό για να βγάλει το πρώτο του δόντι είναι στους 6 μήνες, λέει ο Geller. Οι 4 μήνες είναι σχετικά νωρίς, αν και ισχυρίζεται πως έχει δει ένα παιδί που έβγαλε το πρώτο του δόντι στους 17 μήνες.

Οι γονείς συχνά μπερδεύουν το σάλιο και το μάσημα της γροθιάς του μωρού ως σημάδι οδοντοφυΐας, ειδικά γύρω στον 3ο μήνα. Αυτές είναι τυπικές δραστηριότητες μεταξύ των μωρών αυτής της ηλικίας, αλλά δεν είναι απαραίτητες ενδείξεις ότι έρχεται το δόντι.

Δείτε ακόμα: 11 λόγοι που το μωρό σας ξυπνάει τα μεσάνυχτα!

Εάν το πρώτο δόντι του μωρού σας δεν έχει έρθει μέσα σε 18 μήνες, ενημερώστε το γιατρό του παιδιού σας. Μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος για να αποκλείσει ορισμένα ιατρικά προβλήματα και το μωρό σας πιθανότατα θα πρέπει να παραπεμφθεί σε έναν παιδοδοντίατρο. Επίσης θα χρειαστεί ακτινογραφίες για να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν δόντια στη θέση τους κάτω από τα ούλα.

Ανεξάρτητα από το πότε τα δόντια του μωρού σας θα αρχίσουν να έρχονται, ο πρώτος οδοντιατρικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από τα πρώτα γενέθλια.

Δείτε ακόμα: Μεγαλύτερη ευτυχία απ’ τη γέννηση ενός μωρού δεν υπάρχει!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Close