γιατί_να_εμβολιαστεί_ένα_παιδί_με_εμβόλιο κατά του κορονοϊού_

Ο παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης μας εξηγεί για ποιον λόγο πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο του κορονοϊού έχει έρθει στην Ελλάδα και πλέον ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι που αμφισβητούν την ασφάλεια του εμβολίου και φοβούνται να το κάνουν.

Μάλιστα πριν μερικούς μήνες έγινε συζήτηση για να εμβολιαστούν τα παιδιά με το εμβόλιο του κορονοϊού. Όμως οι περισσότεροι γονείς αρνούνται μέχρι και σήμερα να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο στα παιδιά τους.

Δείτε ακόμα Η κoρη μου έπαθε εγκεφαλική βλάβη όταν εισέπνευσε αποσμητικό σπρέι μετά από challenge

Ο παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης λοιπόν αποφάσισε να πάρει θέση και έγραψε ένα κείμενο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Εξηγεί αναλυτικά για ποιον λόγο πρέπει οι γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά του. Διαβάστε παρακάτω: 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ?

Να ξεκινήσω με το ότι προσωπικά διαφωνώ κάθετα με το δελτίο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας στο ότι “το τείχος προστασίας δυστυχώς δεν επετεύχθη λόγω άρνησης των ηλικιωμένων να εμβολιασθούν” [1].

Τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν, για να σώσουν τους παππούδες τους, αλλά τους εαυτούς τους. Οι παππούδες είχαν την ευκαιρία τους τόσους μήνες να εμβολιαστούν.

Το όφελος του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με Pfizer–BioNTech (aka Comirnaty) και Moderna (aka Spikevax) για τα παιδιά άνω των 12 ετών είναι υπαρκτό. Είναι εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Να το σπάσουμε σε κομμάτια, όμως, για να δούμε το κέρδος μας.

Δείτε ακόμα Εμπύρετες λοιμώξεις και κορονοϊός στα παιδιά: Παιδίατρος κρούει τον κώδωνα

Δυο έως έξι παιδιά στα 1.000 που νοσούν από COVID-19 εμφανίζουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) ή παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (PIMS) το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί από την αρχή της λοίμωξης και μέχρι ένα μήνα μετά.

Στο σύνδρομο αυτό (που εμπλέκει και την καρδιά) η θνητότητα είναι μεγάλη και φτάνει το 1,8%. Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, όμως, έχουμε σε 6 στα 1.000 παιδιά που νοσούν από COVID-19 -και όχι στις ευπαθείς ομάδες, αλλά σε όλα τα παιδιά που θα νοσήσουν αδιακρίτως.

Εμφανίζεται με δυνατό πόνο στο στήθος που δεν υφίεται και συνήθως πυρετό με ανεβασμένη την τιμή της τροπονίνης στο αίμα [2]. Από την άλλη πλευρά, έχουμε την παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο: κατά μέσο όρο 3 μέρες (1-6 μέρες εύρος) μετά τη 2η συνήθως δόση του εμβολίου mRNA και στα αγόρια ως επί το πλείστον (90-95%).

Δείτε ακόμα Κορονοϊός:Τρεις 20αρηδες μαρτυρούν τα σημάδια που τους άφησε ο ιος

Τα παιδιά αυτά λαμβάνουν είτε γ-σφαιρίνη, είτε -συνηθέστερα- κορτιζόνη ή αντιφλεγμονώδη και κανένα δε νοσεί σοβαρά (κι εννοείται δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός παιδιού).

Στο ρεζουμέ, 63 αγόρια στα 1.000.000 θα εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα λόγω του εμβολίου, ενώ τα κορίτσια τη σκαπουλάρουν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ξέρουμε τι να περιμένουμε και πώς να το χειριστούμε [3, 4]. Στο δια ταύτα για μυοκαρδίτιδες / περικαρδίτιδες:

Στο καλύτερο σενάριο, τα 2.000 στα 1.000.000 παιδιά που θα νοσήσουν από COVID-19 και θα έχουν επιπλοκές σχετικές με την καρδιά τους είναι σαφώς πολύ περισσότερα από τα 63 αγόρια στα 1.000.000 που θα εμβολιαστούν. Χώρια του ότι δεν υφίσταται ο κίνδυνος του θανάτου από το εμβόλιο.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close