γκρινιάρικο-παιδί-6-τρόποι-να-αντιμετωπίσετε-την-γκρίνια-

Γκρινιάρικο παιδί: 6 τρόποι να αντιμετωπίσετε την γκρίνια του. Αυτοί οι 6 τρόποι θα αντιμετωπίσουν την γκρίνια του παιδιού και θα κάνουν το γκρινιάρικο παιδί σας…αγγελούδι.

Πολλά παιδιά είναι γκρινιάρικα. Πολλές φορές μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ ήσυχο γενικά αλλά αυτή η γκρίνια του να είναι ανυπόφορη. Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα παιδί γκρινιάρικο. Μερικές φορές είναι στοιχείο του χαρακτήρα του και δεν το εγκαταλείπει ακόμη και μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Δείτε ακόμα 8 κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα

Άλλες φορές είναι λίγο ο χαρακτήρας και λίγο η κακή αντιμετώπιση των γονιών. Γι’ αυτό στο σημερινό άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας 6 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την γκρίνια του παιδιού και να κάνετε το γκρινιάρικο παιδί σας…αγγελούδι. Διαβάστε παρακάτω: 

Γκρινιάρικο παιδί: Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Τις περισσότερες φορές οι γονείς χάνουν την ψυχραιμία τους, όταν το παιδί τους ξεκινάει να γκρινιάζει. Είναι μία φυσιολογική αντίδραση αφού η γκρίνια είναι ένα πολύ ενοχλητικό χαρακτηριστικό και δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι φωνές δεν βοηθούν.

Το παιδί γκρινιάζει γιατί έτσι νιώθει ότι το ακούτε. Είναι ο τρόπος του να επικοινωνεί μαζί σας τα αρνητικά του συναισθήματα όσο λάθος κι αν φαντάζει σε εσάς. Αν λοιπόν το παιδί βρίσκεται σε κρίση γκρίνιας κι εσείς ξεκινάτε να φωνάζετε έντονα το μόνο που καταφέρνετε είναι να το φοβίζετε και να το κάνετε να κλάψει περισσότερο.

Ο σωστότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε ξέσπασμα του παιδιού – είτε μιλάμε για γκρίνια, είτε για νεύρα – είναι να μιλάτε με ήρεμη φωνή χρησιμοποιώντας εκφράσεις “με αυτόν τον τρόπο δεν μπορώ να καταλάβω τι μου λες και δεν μπορώ να σε βοηθήσω.”, “δεν μπορώ να σε ακούσω όταν μου μιλάς έτσι” και άλλες.

γκρινιάρικο-παιδί-6-τρόποι-να-αντιμετωπίσετε-την-γκρίνια-

Photo via: novalac.gr

Γκρινιάρικο παιδί: Μην υποκύπτετε στα “θέλω” του

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ένα γκρινιάρικο παιδί νιώθει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ακουστεί παραπάνω. Αυτό είτε το εξέλιξε μόνο του είτε του περάσατε άθελά σας λανθασμένα μηνύματα. Δηλαδή, αν το παιδί κάποια στιγμή στο παρελθόν κατάφερε να κερδίσει αυτό που ήθελε μόνο και μόνο επειδή ξεκίνησε την γκρίνια, τώρα πιστεύει ότι αυτό πιάνει.

Οπότε, κάθε φορά που θέλει να του κάνετε κάποιο χατίρι, θα γκρινιάξει λίγο παραπάνω για να κουραστείτε και να υποκύψετε απλά και μόνο για να σταματήσει. Θα πρέπει λοιπόν να του μάθετε ότι η γκρίνια του δεν καταφέρνει τίποτα. Αντιθέτως του στερεί πράγματα.

Δείτε ακόμα Θετική πειθαρχία: Πως θα σας ακούν τα παιδιά χωρίς να φωνάζετε

Κάθε φορά λοιπόν που το παιδί προσπαθεί να σας χειριστεί κατά έναν τρόπο γκρινιάζοντας διατηρήστε την ψυχραιμία σας και πείτε του φράσεις όπως “αν δεν γκρίνιαζες, μπορεί και να μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτό που θες.”, “σίγουρα με αυτή την συμπεριφορά δεν καταφέρνεις τίποτα”.

Γκρινιάρικο παιδί: Η γκρίνια είναι φυσιολογική αντίδραση του παιδιού

Ένα παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο των μεγάλων με βάση το ένστικτο. Η γκρίνια του λοιπόν είναι φυσιολογική και πρέπει να το κατανοήσετε αυτό. Το θέμα είναι να του μάθετε ότι μπορεί το ένστικτό του, να του λέει ότι κάθε φορά που δεν περνάει καλά πρέπει να γκρινιάξει, αλλά αυτό δεν είναι σωστό.

Προς Θεού όμως, δεν πρέπει να θεωρήσετε ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο, δύστροπο ή να του συμπεριφέρεστε κάθε φορά που γκρινιάζει σαν κάτι να μην είναι καλό στον χαρακτήρα του. Το να φορτώνετε το παιδί σας ενοχές για κάτι που δεν ελέγχει δεν βοηθάει. Αντιθέτως κάνει χειρότερη την κατάσταση.

γκρινιάρικο-παιδί-6-τρόποι-να-αντιμετωπίσετε-την-γκρίνια-

Photo via: themamagers.gr

Γκρινιάρικο παιδί: Βάλτε κανόνες και όρια

Κάθε παιδί χρειάζεται κανόνες και όρια για να νιώσει ασφάλεια αλλά και για να μάθει να ζει και συμβιώνει μαζί με άλλους ανθρώπους. Επειδή τα παιδιά γκρινιάζουν κάθε φορά που δεν περνούν καλά, είναι σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες σας.

Με λίγα λόγια ένα παιδί δεν μπορεί να γκρινιάξει επειδή δεν το αφήνετε να δει τηλεόραση μέχρι τις 11 το βράδυ, αν ξέρει ότι είτε έτσι είτε αλλιώς στις 9 πρέπει να έχει σβήσει η οθόνη και αυτό να βρίσκεται στο κρεβάτι του. Τα όρια και οι κανόνες που τηρούνται με ευλάβεια, θα σας γλιτώσουν από πολλές γκρίνιες.

Γκρινιάρικο παιδί: Δεν χρειάζεται να το διατάζεται

Τα παιδιά μπορεί να είναι παιδιά όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν μερικά πράγματα. Όταν λοιπόν ένα παιδί ξεκινάει την γκρίνια το να γίνεται απόλυτοι και αυστηροί και να ξεκινήσετε να φωνάζετε “ΟΧΙ, ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ” δεν βοηθάει πουθενά.

Το παιδί θα νευριάσει, θα φοβηθεί και η γκρίνια του θα γίνει χειρότερη. Ακόμη όμως κι αν ο φόβος του, το κάνει να σωπάσει, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι κατάλαβε το λάθος του. Και το σημαντικό είναι να καταλάβει τι πρέπει να εξελίξει στον τρόπο που συμπεριφέρεται και όχι να φοβάται μην και η μαμά ή ο μπαμπάς ξεκινήσουν να του φωνάζουν.

γκρινιάρικο-παιδί-6-τρόποι-να-αντιμετωπίσετε-την-γκρίνια-

Photo via: babyradio.gr

Γκρινιάρικο παιδί: Μην ξεχνάτε να του λέτε μπράβο

Έχετε περάσει λοιπόν από όλα τα παραπάνω στάδια και βλέπεται βελτίωση στον τρόπο που συμπεριφέρεται το παιδί σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ακούσει κι ένα μπράβο από εσάς. Κάνει πολύ καλό στην ψυχολογία του παιδιού να βλέπει ότι η βελτίωσή του δεν περνάει απαρατήρητη.

γκρινιάρικο-παιδί-6-τρόποι-να-αντιμετωπίσετε-την-γκρίνια-

Photo via: mothersblog.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close