η-βαλίτσα-της-εφηβείας-ένα-κείμενο-που-εξηγεί-την-εφηβεία-

Η βαλίτσα της εφηβείας: Το κείμενο που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εφηβεία. Ένα κείμενο που εξηγεί ακριβώς πως είναι η εφηβεία.

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικιακή φάση για τα παιδιά. Οι γονείς μπορεί να την έχουν περάσει, όμως τις περισσότερες φορές ξεχνούν τι έκαναν και τι ένιωθαν οι ίδιοι στην εφηβεία. Αυτό τους φέρνει σε οριακό σημείο με τα παιδιά τους.

Από την μία προσπαθούν να τα πλησιάσουν από την άλλη όταν βρίσκουν “τοίχο” αγχώνονται, στεναχωριούνται και νευριάζουν με τα παιδιά τους. Τι είναι όμως ακριβώς η εφηβεία πέρα από μία σειρά ορμονολογικών και σωματικών αλλαγών;

Δείτε ακόμα Η εφηβεία είναι σαν να γεννιέται το παιδί δεύτερη φορά

Η Χριστίνα Βογιατζή αποφάσισε μέσα από ένα κείμενό της στο Facebook να εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι η εφηβεία και πως νιώθει ένα έφηβο παιδί. Αν κατανοήσουμε καλύτερα την εφηβεία και την σημασία της στην ζωή ενός ανθρώπου, θα μπορέσουμε και πιο εύκολα να πλησιάσουμε και να νιώσουμε το παιδί μας. Διαβάστε παρακάτω:

Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Η εφηβεία είναι η ηλικία της τελευταίας βαλίτσας που ανοίγει ένα παιδί προκειμένου να τελέσει το τελευταίο δομικό “ξεσκαρτάρισμα” των ψυχοσυναισθηματικών πτυχών του. Τι εννοώ;

Η βαλίτσα αυτή λέγεται “ταυτότητα” και περιέχει όλα τα διδάγματα των προηγούμενων φάσεων της ανάπτυξης. Περιέχει το αίσθημα του ανήκειν των πρώτων δύο χρόνων, την εκπαίδευση στα όρια μέχρι τα 6 και την αυτοπεποίθηση της προεφηβείας.

η-βαλίτσα-της-εφηβείας-ένα-κείμενο-που-εξηγεί-την-εφηβεία-

Photo via: sistemainterativo.com.br

Η βαλίτσα της εφηβείας ανοίγει προς τελική τακτοποίηση για να κλείσει στα 18-21 έτη που πλέον έχει εδραιωθεί η προσωπικότητα μέσα στον ψυχισμό ενός ανθρώπου.

Δείτε ακόμα Εγωκεντρική συμπεριφορά εφήβων: Γιατί συμβαίνει αυτό

Η εφηβεία έχει αναστάτωση και αστάθεια όμως τα σημάδια ψυχοπαθολογίας εμφανίζονται όταν στα προηγούμενα στάδια δεν πραγματώθηκε σωστά η μαθητεία.

η-βαλίτσα-της-εφηβείας-ένα-κείμενο-που-εξηγεί-την-εφηβεία-

Photo via: tamil.news18.com

Ένας έφηβος ανοίγει τα σακίδια από τις προηγούμενες φάσεις για να ενώσει εκ νέου τον εαυτό του σε μια αποσκευή και να την πάρει μαζί του στο ταξίδι της ενήλικης ζωής. Αν δείτε προβλήματα στην εφηβεία, αναρωτηθείτε τι έγινε πολύ πριν από αυτήν. Με θάρρος και φιλαλήθεια. Τελευταία ευκαιρία.

η-βαλίτσα-της-εφηβείας-ένα-κείμενο-που-εξηγεί-την-εφηβεία-

Photo via: quora.com

Χριστίνα Μπογιατζή
Ψυχολόγος Παιδοψυχολογος
Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Photo cover via: spokeo.pl

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close