Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσο, και ποια κινούμενα σχέδια είναι κατάλληλα για παιδιά; Μπορεί τα χρώματα οι φωνές τα τοπία να φαίνονται παραμυθένια, αλλά πείτε ειλικρινά, ποιος δεν δάκρυσε με τον χαμό του Μουφάσα στο Βασιλιά των Λιονταριών; Ποιος δεν φοβήθηκε με το πρόσωπο του ξωτικού των Χριστουγέννων. Και ειδικά αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα σημερινά παιδικά που προβάλλονται στην τηλεόραση τα Σάββατα. Με μάχες, πολέμους, άμυνες και στρατηγικές.
Τι μηνύματα παίρνουν τα παιδιά όταν είναι μικρά από όλα αυτά; Και αν στεναχωριόμαστε εμείς για ένα ψεύτικο λιοντάρι, το παιδί πως μπορεί να νιώθει στην αίσθηση της απώλειας, του φόβου; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το βοηθήσουν;
Δείτε ακόμα Tι να κάνεις αν το παιδί φοβάται τον παιδίατρο.
Έχω δει δεκάδες ταινίες τρόμου. Ωστόσο, καμία σκηνή δεν με έχει φοβίσει τόσο όσο εκείνη που η Ούρσουλα αναδύεται από την θάλασσα για να βυθίσει το πλοίο του αγαπημένου της Αριελ. Όσες φορές κι αν είδα την «Μικρή Γοργόνα» κρατούσα τα μάτια μου κλειστά και παρακαλούσα να τελειώσει. Καμιά φορά η μητέρα που προσπερνούσε το σημείο για να ηρεμήσω.
Μεγαλώνοντας διαπίστωσα πως πολλά παιδιά ταράζονταν συναισθηματικά από τα κινούμενα σχέδια. Μεταξύ μας, τώρα, είναι σχεδόν όλα λίγο βάρβαρα. Μόνο να σκεφτείς πόσες φορές έχει πυροβοληθεί/ανατιναχτεί/πέσει από γκρεμό και έχει πλακωθεί από βράχους το κογιότ στο «RoadRunner» και θα καταλάβεις πως οι παιδικές ταινίες είναι κάπως σκληρές.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Βλέπετε, τραυματικά για ένα παιδί δεν είναι μόνο τα τέρατα στο «Μπαμπούλας ΑΕ» και οι αρκούδες στο «Brave» αλλά και οι σκηνές που πραγματεύονται τον θάνατο. Πολλά παιδιά έχουν κλονιστεί βλέποντας τον Babie να χάνει την μητέρα του ή τον Μουφάσα να πέφτει από τον γκρεμό.
Παρότι τα περισσότερα παιδιά μετά την ηλικία των 7 μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητα και μπορούν να αντέξουν την ένταση τέτοιων σκηνών, κάποια άλλα δείχνουν μια αυξημένη ευαισθησία. Παιδιά που είναι ευαίσθητα στους δυνατούς θορύβους και στα οπτικά ερεθίσμανα, παιδιά με αυξημένη φαντασία ή παιδιά που έχουν βιώσει ένα διαζύγιο ή έναν θάνατο μέσα στην οικογένεια, είναι καλό να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο.
Μην υποτιμάτε τον φόβο τους. Μην πείτε «δεν είναι τίποτα» ή «δεν χρειάζεται να φοβάσαι/λυπάσαι γιατί αυτό έγινε στα ψέματα». Ο φόβος είναι φόβος και είναι 100% αληθινός. Μιλήστε με το παιδί σας, κατανοήστε τι ήταν αυτό που το τρόμαξε και βρείτε τρόπους να αποφύγετε τέτοια περιεχόμενα ή να κάνετε πιο εύκολη την παρακολούθησή τους.
Δείτε ακόμα Ξέρατε γιατί οι ήρωες στα κινούμενα σχέδια φοράνε γάντια; H απάντηση θα σας εκπλήξει..
Μην φοβάστε τα spoils. Μπορεί να μην σας αρέσει να μαθαίνετε τι γίνεται στο επόμενο επεισόδιο του GameofThrones αλλά τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να βλέπουν ξανά και ξανά την ίδια ταινία. Μπορείτε, λοιπόν, να σταματήσετε για λίγο την προβολή και να πείτε στο παιδί πως ο Σκρατ στην «Εποχή των Παγετώνων» θα έχει ένα ατύχημα αλλά όχι πολύ σοβαρό, οπότε και θα συνεχίσει να ζει.
Με πληροφορίες από happyparenting.gr
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Πέτρος στο πλευρό του Ρήγα
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- H Γη της Ελιάς : Μαργαρίτα και Βαρώτσος έρχονται κοντά
- Καιρός : Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του