Κορονοϊός: "Να στείλω το παιδί σχολείο; Είναι ασφαλές να πηγαίνει με τη μάσκα;" Παιδίατρος εξηγεί

Η πανδημία του κορονοϊού φυσικά και έχει ταρακανούσει την ανθρωπότητα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε εμάς και αυτούς που αγαπάμε από τον νέο κορονοϊό που μεταδίδεται ραγδαία και ακόμη δεν έχει βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο. Τι γίνεται όμως με το σχολείο;

Πάνω από όλα σε αυτή τη ζωή φυσικά και βάζουμε τα παιδιά μας. Με μια νέα καραντίνα να φαίνεται να απειλεί την Ελλάδα και με τα κρούσματα να ξεκινούν να ανεβαίνουν και πάλι, οι γονείς προβληματίζονται για το πόσο ασφαλή κίνηση θα ήταν, να επέτρεπαν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο τον Σεπτέμβρη.

Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας απαντά σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα των γονιών με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Διαβάστε παρακάτω το κείμενο που δημοσίευσε μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook: 

Το μεγάλο ερώτημα που ανακυπτει τη νέα σχολική χρονιά,είναι τι κάνω με το παιδί μου.
Αντικρουόμενες;;; μελέτες κάνουν την εμφάνισή τους μπερδευοντας τους γονείς. Μόλις προχθές ανέβασα μελέτη που έδειχνε ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν αρκετό ιϊκό φορτίο.

Κορονοϊός: “Να στείλω το παιδί σχολείο; Είναι ασφαλές να πηγαίνει με τη μάσκα;” Παιδίατρος εξηγεί

Δείτε ακόμα Πόσο και γιατί είναι επικίνδυνη η μάσκα σε παιδιά κάτω από 2 χρονών

Ίδια αποτελέσματα πριν λίγο καιρό από την Γερμανία. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί Ολλανδική μελέτη που λέει πως τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας δεν μεταδίδουν ιδιαίτερα.
Μα τι στο καλό γίνεται;. Θα μας τρελανουν οι γιατροί;

Κατ αρχάς να ξεκινήσουμε με κάτι σημαντικό. Ο κόσμος έχει μπερδέψει την επιστήμη και την Ιατρική με την Θρησκεία. Η επιστήμη δεν έχει όμως δόγμα,δεν έχει δεσποτάδες να διδάσκουν την αιώνια αλήθεια. Έχει πείραμα,παρατήρηση,δοκιμή και λάθη.

Επίσης στην ιατρική τίποτα δεν είναι 100 %. Όπως και στην κανονική ζωή.Υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί ή να μην συμβεί κάτι. Και έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε.

Τα παιδιά ΔΕΝ αρρωσταίνουν σοβαρά

Οι μελέτες λοιπόν για τον Παιδιατρικο πληθυσμό δεν είναι σώνει και καλά αντικρουομενες. Δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα -και φαίνεται πως μάλλον αυτό συμβαίνει-ένα παιδί να έχει μεγάλο φορτίο ιού επάνω του αλλά να μεταδίδει λιγότερο από έναν ενήλικα.

Άρα φαίνεται από τις παρατηρήσεις πως όντως τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν ΚΑΘΌΛΟΥ.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι προτείνω για τα παιδιά μας φέτος. Για τα ίδια αλλά και για την επαφή τους με ηλικιωμένους ή άλλα παιδιά.
Γεγονός 1 : Τα παιδιά ΔΕΝ αρρωσταινουν σοβαρά. ΣΥΝΕΠΏΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΠΆΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ. Το ίδιο ισχύει και για τις εξωσχολικες δραστηριότητες.

Σε περίπτωση που το παιδί πάσχει από σοβαρή νόσο

Μην με ρωτάτε “μα το παιδί μου έχει διαβήτη,μα το παιδί μου έχει άσθμα. Τα περιστατικά σοβαρής νοσησης των παιδιών είναι τόσο σπάνια που δεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία ομαδοποίηση επικινδυνοτητας σε σχέση με συνυπαρχουσα νόσο για τα παιδιά.

Επίσης τα περιστατικά συνδρομου Kawasaki είναι πολύ σπάνια μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.
Φαίνεται συνεπώς πως αν θα στέλνατε τα παιδιά σας σχολείο οποιαδήποτε χρονιά χωρίς κορονοϊό,στείλτε τα και τώρα.

Εξαίρεση τα παιδιά ΚΆΤΩ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. Φαίνεται πως αυτά αρρωσταινουν λίγο σοβαρότερα από κορονοϊό αλλά για αυτά προτείνω ούτως ή άλλως ΑΝ ΈΧΕΤΕ ΕΠΙΛΟΓΗ να μείνουν σπίτι γιατί κάνουν συχνότερα σοβαρές λοιμώξεις από το αναπνευστικό και βρογχιολίτιδες,ΕΊΤΕ ΜΕ,ΕΊΤΕ ΧΩΡΙΣ κορονοϊό.

Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά μαζί με μωρό κάτω του έτους τότε εκπαιδεύστε τα μεγαλύτερα να προσέχουν με το μωρό,να μην το πλησιάζουν αν έχουν δείγματα λοίμωξης του αναπνευστικου,να πλενουν συχνά τα χέρια τους και γιατί όχι,αν βηχουν ή φταρνιζονται συνέχεια να φορούν μάσκα στο σπίτι.

Κορονοϊός: “Να στείλω το παιδί σχολείο; Είναι ασφαλές να πηγαίνει με τη μάσκα;”

Εξηγήστε τους και κάντε τα ίδια. Η μίμηση είναι το ισχυρότερο μάθημα.

ΓΕΓΟΝΟΣ 2 : ΜΕΙΩΣΤΕ Ή ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΆΡΤΥ και τις μη αναγκαίες συναναστροφες.Μα θα πει κάποιος ότι ούτως ή άλλως πάνε σχολείο. Καμία αντίρρηση αλλά τα παιδικά πάρτυ έχουν και ενήλικες γονείς των παιδιών.

Σε ένα πάρτι γενεθλίων μπορεί να συναντηθούν 3 γενιές. Παιδιά,ενήλικες και ηλικιωμένοι. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε γιορτή διαλέξτε 2 ή 3 στενους φίλους,αυτούς που κάθεται μαζί στο σχολείο, που ούτως ή άλλως έχει στενή επαφή μαζί του.Τα γενέθλια θα τα κάνουμε με το καλό του χρόνου διπλά και τριδιπλα και με τη συνοδεία φιλαρμονικής.

ΓΕΓΟΝΌΣ 3. Μειώστε οπωσδήποτε την επαφή των παιδιών σας αλλά και την δική σας με τους ηλικιωμένους γονείς σας.
Μα ρωτάει κάποιος. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς;;.

Αν πρέπει ο παππούς να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο;. Φυσικά αν δεν έχετε άλλη επιλογή,αλλά και εκεί υπάρχουν λύσεις. Εκπαιδευστε τους γονείς σας στην επαφή με τα εγγόνια να φορούν μάσκα.

Κορονοϊός: “Να στείλω το παιδί σχολείο; Είναι ασφαλές να πηγαίνει με τη μάσκα;” Παιδίατρος εξηγεί

Το ίδιο κάντε με τα παιδιά σας αν αυτά είναι άνω των δύο ετών και μπορούν να συνεργαστούν.
Η εμπειρία μου είναι πως τα παιδιά συνεργαζονται άριστα αν εσείς είστε πεπεισμένοι και συνεπείς για το σωστό της μάσκας.

ΓΕΓΟΝΟΣ 4. Η γενική αρχή είναι αυτή που εφαρμόζουμε από την αρχή της επιδημίας. Κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτή εφαρμόζουμε και στα παιδιά μας. Το σημαντικότερο όλων είναι να απομονωσουμε τους ηλικιωμένους από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Του χρόνου τέτοια εποχή πιθανότατα θα έχουμε εμβόλιο. Ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα ανάγκη για κάποια μέτρα ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά ο σχετικός κίνδυνος θα είναι πολύ μικρότερος.
Καλή χρονιά και του χρόνου ελεύθεροι.

Photo cover via: huffingtonpost.gr

Close