Κυρα Σαρακοστή: Πως θα την φτιάξουμε και εκτύπωση_

Σήμερα θα δούμε την συνταγή για την Κυρά Σαρακοστή με όλα τα μυστικά της.Επίσης θα την εκτυπώσουμε και θα την χρωματίσουμε.

Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής

Η Κυρά Σαρακοστή λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε τις παλιότερες γενιές, να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Συνήθως η Κυρά Σαρακοστή ήταν μία ζωγραφιά και πολλά νήπια, την ζωγράφιζαν και την ζωγραφίζουν μέχρι και σήμερα σαν κατασκευή. Η Κυρά Σαρακοστή είναι μία γυναίκα με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια επειδή προσεύχεται και δεν έχει στόμα, διότι νηστεύει όλη αυτήν την περίοδο.

Ξεκινώντας από το Σάββατο και κάθε Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η Κυρά Σαρακοστή, έχανε κι ένα πόδι, αφού το κόβανε οι άνθρωποι που την έφτιαχναν.

Δείτε ακόμα Αφράτα νηστίσιμα τσουρέκια με ίνες για το Πάσχα και τη Σαρακοστή!

Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το Μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη. Ακριβώς σαν το φλουρί της βασιλόπιτας την Πρωτοχρονιά. Η Κυρά Σαρακοστή δεν φτιάχνεται μόνο από χαρτί. Μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα ή και από ζύμη.

Αυτήν την συνταγή από ζυμάρι θα μάθουμε σήμερα μαζί σας. Είναι ένα ωραίο ζυμάρι διότι δεν έχει πολύ αλάτι και αυτό σημαίνει ότι δεν χαλάει για πολύ καιρό.

Επίσης αυτό το ζυμάρι έχει τις ιδιότητες του πηλού και της πλαστελίνης.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η κατασκευή της Κυρά Σαρακοστής από ζυμάρι είναι μία ευχάριστη διαδικασία για εσάς αλλά και τα παιδιά σας. Αξίζει να φτιάξουμε την Κυρά Σαρακοστή μαζί με τα παιδιά μας και να βάζουμε τα παιδιά να κόβουν τα πόδια της κάθε Σάββατο. Δείτε την εκτέλεση παρακάτω: 

Κυρα Σαρακοστη_

Εκτέλεση για την Κυρά Σαρακοστή

Στην αρχή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Στην συνέχεια βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι και το νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη μας γίνει εύπλαστη και ελαστική.

Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη ξεκινάμε να πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή χρησιμοποιώντας την ζύμη μας. Με την ζύμη φτιάχνουμε το σώμα, την φούστα της, το πρόσωπο, τα πόδια της και φυσικά την διακοσμούμε όπως θέλουμε. Μπορούμε να χαράξουμε την φούστα ή το πρόσωπο με την βοήθεια ενός πιρουνιού ή με την βοήθεια μίας οδοντογλυφίδας.

Αφού είναι έτοιμη η Κυρά Σαρακοστή την βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο το έχουμε στρώσει με μία λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να στεγνώσει και όχι να ψηθεί.

Tips για την Κυρά Σαρακοστή

Πριν την ψήσουμε την διακοσμούμε με γαρίφαλο, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να το αφαιρέσουμε και να το αντικαταστήσουμε με άλλο μπαχαρικό. Αν θέλουμε μπορούμε να την φτιάξουμε χωρίς μύτη για να μην μυρίζει τα φαγητά και χωρίς στόμα για να μην λέει κακές λέξεις. Επίσης αν θέλουμε δεν βάζουμε και στόμα, για να μην τρώει.

κυρά_σαρακοστή_συνταγή_από_ζυμάρι_ Κυρα Σαρακοστή_ Πως θα την φτιάξουμε και εκτύπωση_ Κυρα Σαρακοστή_ Πως θα την φτιάξουμε και εκτύπωση_ κυρά_σαρακοστή_συνταγή_ κυρά_σαρακοστή_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Katerina Pavlara

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Εκτυπώστε τη Κυρά Σαρακοστή

παρακάτω σας δίνουμε δύο εικόνες για να εκτυπώσετε και να χρωματίσετε την Κυρα Σαρακοστή μαζί με τα παιδιά. Μια ωραία ασχολία που θα τα κρατήσει απασχολημένα και θα μάθουν και τα έθιμά μας

Κυρα-Σαρακοστη- εκτύπωση

Κυρα Σαρακοστή-εκτύπωση

 

Close