πως-να-βοηθήσετε-τα-παιδιά-να-διαχειριστούν-την-λύπη-

Λύπη: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αυτό το συναίσθημα. Τα παιδιά μπορούν να νιώσουν λύπη όμως δεν ξέρουν πως να την διαχειριστούν. Δείτε πως μπορείτε να τα βοηθήσετε.

Η λύπη είναι ένα ανθρώπινο αλλά και αναγκαίο συναίσθημα. Ένας άνθρωπος που δεν είναι σε θέση να νιώσει λύπη δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία της χαράς και σίγουρα δεν είναι σε θέση να δείξει ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη στην λύπη ενός άλλου ανθρώπου.

Μπορεί όσο μεγαλώνεις τα προβλήματα να αυξάνονται και να γίνονται όλο και πιο δύσκολα όμως η λύση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων. Και τα παιδιά μπορούν να νιώσουν λύπη και μάλιστα το ίδιο έντονη όπως ένας μεγάλος.

Δείτε ακόμα Μεγαλώνοντας ανθεκτικά παιδιά

Το μειονέκτημα των παιδιών είναι ότι δεν ξέρουν σε πολλές περιπτώσεις πως να αντιμετωπίσουν αυτή την λύπη και αυτό κάνει το συγκεκριμένο αίσθημα ακόμη πιο δύσκολο γι’ αυτά. Στο σημερινό άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές για το πως να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την λύπη τους. Διαβάστε παρακάτω:

Λύπη: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αυτό το συναίσθημα : Μην μειώνετε το πρόβλημά τους

Όταν ένα παιδί νιώθει λύπη επειδή οι φίλοι του δεν τον διάλεξαν για παιχνίδι, μπορεί αυτό στα δικά σας τα αυτιά να ακούγεται μικρό όμως γι’ αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και μεγάλο. Όταν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί την λύπη του δεν πρέπει να μειώνετε το πρόβλημά του.

Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε ακριβώς πως νιώθει, ότι είναι πολύ φυσιολογικό αυτό και προτείνετε του λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του στους φίλους του ή να τους ζητήσει να το συμπεριλάβουν στο παιχνίδι την επόμενη φορά.

πως-να-βοηθήσετε-τα-παιδιά-να-διαχειριστούν-την-λύπη-

Photo via: mothersblog.gr

Λύπη: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αυτό το συναίσθημα : Μιλήστε τους για την λύπη

Ένα παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβει τι είναι αυτό που του συμβαίνει τώρα. Εσείς λοιπόν θα πρέπει να του εξηγήσετε με λόγια που να μπορεί να αντιληφθεί τι είναι η λύπη. Να του εξηγήσετε πως είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι νιώθουν και πως δεν μας κάνει απαραίτητα κακό.

Μπορεί να είναι ένα συναίσθημα που μας επιβαρύνει ψυχολογικά όμως όταν γίνεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και όχι κάθε μέρα όλη μέρα, μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν μας αρέσει και ότι πρέπει να το αλλάξουμε και φυσικά να εκτιμάμε τις στιγμές που είμαστε πραγματικά χαρούμενοι.

πως-να-βοηθήσετε-τα-παιδιά-να-διαχειριστούν-την-λύπη-

Photo via: babyradio.gr

Λύπη: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αυτό το συναίσθημα : Προσπαθήστε να του φτιάξετε την διάθεση

Όπως εσείς έτσι και τα παιδιά όταν είναι λυπημένα έχουν ανάγκη κάτι ή κάποιον να τους κάνει να ξεχαστούν. Δεν χρειάζεται όλη την μέρα να συζητάτε και να αναλύετε την λύπη τους.

Πηγαίνετε μαζί μία βόλτα στο πάρκο με τα πόδια ή με τα ποδήλατα, μαγειρέψτε το φαγητό που του αρέσει, δείτε μαζί την αγαπημένη του ταινία, ακούστε μουσική και παίξτε μαζί.

πως-να-βοηθήσετε-τα-παιδιά-να-διαχειριστούν-την-λύπη-

Photo via: true.gr

Λύπη: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αυτό το συναίσθημα : Μιλήστε μαζί του για τις δικές σας στιγμές λύπης

Τα παιδιά επειδή πολλές φορές βιώνουν ένα συναίσθημα για πρώτη φορά νιώθουν ότι κανένας άλλος σε αυτόν τον κόσμο δεν βίωσε το ίδιο συναίσθημα ή δεν το βίωσε για τα ίδια προβλήματα και με τον ίδιο τρόπο. Θα τα βοηθήσει πολύ να ξέρουν ότι αυτό που νιώθουν τώρα το έχετε νιώσει κι εσείς και όμως καταφέρατε και ανταπεξήλθατε.

Δείτε ακόμα “Παιδί είναι δεν καταλαβαίνει”: Καταλαβαίνει περισσότερα από όσα νομίζατε

Μιλήστε μαζί με το παιδί για δικά σας βιώματα. Εξηγήστε του πως κι εσείς έχετε έρθει στην θέση του αρκετές φορές για τα ίδια προβλήματα και μοιραστείτε μαζί του, τους τρόπους που βοηθήσατε εσείς τον εαυτό σας τότε.

πως-να-βοηθήσετε-τα-παιδιά-να-διαχειριστούν-την-λύπη-

Photo via: logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close