Μαύροι κύκλοι στα παιδιά: Οι πιθανές παθήσεις που υπάρχουν & τι πρέπει να προσέξουμε

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συχνό φαινόμενο στους μεγάλους. Πολλές φορές η έλλειψη ύπνου, η κούραση ακόμη και η άσχημη ψυχολογία, μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια.

Τα παιδιά όμως, έχουν πιο ανθεκτικό δέρμα. Έτσι, ο καλός ύπνος αρκεί, για να είναι πάντα με λαμπερό δέρμα και καμία ένδειξη ταλαιπωρίας πάνω του. Δεν είναι όμως λίγα τα παιδιά δυστυχώς, που εμφανίζουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Μαύροι κύκλοι στα παιδιά: Πιθανά προβλήματα υγείας

Μερικοί γονείς, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, διότι είναι γνωστό ότι οι μαύροι κύκλοι είναι και κληρονομικοί. Έτσι υποθέτουν ότι το παιδί έχει μαύρους κύκλους εξαιτίας της κληρονομικότητας και δεν το ψάχνουν περαιτέρω.

Ακόμη κι αν δεν υπάρχει στην οικογένεια κάποιος άνθρωπος με μαύρους κύκλους, οι γονείς υποθέτουν, ότι μπορεί το παιδί να πήρε γονίδια από κάποιον μακρινό συγγενή. Όμως δυστυχώς, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια ενός παιδιού, δεν εμφανίζονται μόνο εξαιτίας της κληρονομικότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις, υποδηλώνουν προβλήματα υγείας που πρέπει να ερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε σύντομα. Μπορεί οι μαύροι κύκλοι να φαίνονται ακίνδυνοι – και είναι – , όμως πίσω από αυτούς, ίσως κρύβονται προβλήματα υγείας που δεν είναι το ίδιο ακίνδυνα. Πρέπει λοιπόν, να δώσουμε σημασία.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Άλλωστε ένα παιδί δεν μπορεί να έχει μαύρους κύκλους από τόσο μικρή ηλικία. Ακόμη και όταν υπάρχει κληρονομικότητα στη μέση, συνήθως οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται από μια ηλικία και ύστερα. Μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί έχει προδιάθεση, όμως δεν έχει μαύρους κύκλους.

Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε τρυφερή ηλικία όμως και εμφανίζει μαύρους κύκλους, οι γονείς οφείλουν να ελέγξουν την κατάσταση και να πράξουν τα ανάλογα. Φυσικά πρέπει να ενημερώσουν τον παιδίατρο τους και αυτός να τους παραπέμψει στους κατάλληλους γιατρούς.

Για την ώρα, ο Κυριάκος Δουλγέρης μέσα από την επίσημη σελίδα του παιδιατρικού του γραφείου στο Facebook, αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα των μαύρων κύκλων στα παιδιά και να ενημερώσει τους γονείς. Δημιούργησε μια πολύ κατατοπιστική εικόνα που εμείς την μεταφέραμε σε κείμενο, για δική σας ευκολία.

Η εικόνα, εξηγεί τις αίτιες που ένα παιδί μπορεί να εκδηλώσει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Φυσικά, αναφέρει και τις πιθανές λύσεις, διότι οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι αξιοσημείωτοι, όμως δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν λύνεται εύκολα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν θέλετε να παρακολουθήσετε τους μαύρους κύκλους των παιδιών σας, πρέπει πρώτα από όλα να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο που εξετάσει το παιδί σας. Το διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι το ίδιο χρήσιμο, διότι αν δεν μπορεί να εξετάσει έναν ασθενή, δεν μπορεί να βγάλει και πόρισμα.

Οι συμβουλές του παιδιάτρου Κυριάκου Δουλγέρη όμως, μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Διαβάστε παρακάτω:

Αιτίες

Συχνότερη αιτία η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ιογενούς ή αλλεργικής αιτιολογίας

Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων – “κρεατάκια” – (συχνή πρόκληση ρινίτιδας)

Χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες

Έλλειψη ύπνου

Κληρονομικότητα

Δεν οφείλονται σε αναιμία ή έλλειψη βιταμινών

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Συχνές ρινικές πλύσεις και προσπάθεια απομάκρυνσης αλλεργιογόνων από το σπίτι. Μπορεί να χρειαστεί εκτίμηση Ωτορινολαρυγγολόγου (ΩΡΛ)

Photo cover via infokids.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close