Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..Πως να ξεχωρίσετε τα κοινά δαγκώματα και τα τσιμπήματα;

Πολλά έντομα και αράχνες δαγκώνουν ή τσιμπούν, και ενώ τα τσιμπήματα των κοινών εντόμων όπως των κουνουπιών, των ακάρεων και των ψύλλων προκαλούν φαγούρα και μας κάνουν να νιώθουμε συνήθως άβολα, είναι συνήθως αβλαβή. Ωστόσο, ορισμένα δαγκώματα και τσιμπήματα, όπως αυτά από τα κόκκινα  μυρμήγκια , των σφηκών και των μελισσών, μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση. Άλλα, όπως τα δηλητηριώδη δαγκώματα αραχνών, απαιτούν άμεση επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Επειδή ορισμένα τσιμπήματα μπορούν να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν ασθένειες, όπως είναι ο ιός Ζήκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου ( μεταδίδονται από τα κουνούπια), η νόσος του Lyme (από ένα μαύρο τσιμπούρι), πυρετός από το βακτήρια Rickettsia rickettsii , ή νόσος Chagas  (από τα έντομα), καλό είναι να γνωρίζετε τι σας έχει τσιμπήσει. Μαθαίνοντας να εντοπίζετε τα τσιμπήματα θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε αν πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα ή αν μπορείτε να θεραπεύσετε το τσίμπημα από το σπίτι σας.

Δείτε ακόμη: Eαν έχετε αυτό το φυτό στο σπίτι σας δεν θα δείτε ποτέ ξανά αράχνες και έντομα! 

1.)  Τσίμπημα από Κουνούπια

 

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Ένα τσίμπημα κουνουπιού σας κάνει να αισθάνεστε φαγούρα, δημιουργώντας ένα κόκκινο ή ροζ σημάδι στο δέρμα. Είναι συνήθως αβλαβές, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια, όπως ο ιός Ζήκα (ιδιαίτερα επιβλαβής σε έγκυες γυναίκες), ο ιός του Δυτικού Νείλου, ή και ελονοσία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο Ζήκα προκαλεί σύντομα, γριππώδη συμπτώματα.

Αλλά οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη από Ζήκα είχαν μια ανησυχητική αύξηση της μικροκεφαλίας, των γενετικών ανωμαλιών στα νεογέννητα μωρά  – με ένα πολύ μικρό κεφάλι σε συνδυασμό με ένα μεγάλο σε μέγεθος εγκέφαλο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσαν μια ταξιδιωτική ειδοποίηση το 2016 και συμβούλευαν τις έγκυες γυναίκες να αναβάλουν τα ταξίδια σε περιοχές όπου ο ιός Ζήκα είναι ενεργός: όπως είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.

Περίπου 2.000 περιπτώσεις του ιού του Δυτικού Νείλου στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν στα Κέντρα  Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 2014. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 2-14 ημέρες μετά το δάγκωμα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα, πυρετό, εμετό, διάρροια, και δερματικά εξανθήματα.

Οι άνθρωποι με μια πιο σοβαρή λοίμωξη του Δυτικού Νείλου μπορούν να αναπτύξουν μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, και να έχουν συμπτώματα όπως δυσκαμψία του αυχένα, σοβαρή κεφαλαλγία, αποπροσανατολισμό, υψηλό πυρετό και σπασμούς.

Το δάγκωμα από μολυσμένα κουνούπια μπορεί να προκαλέσει ελονοσία – σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μόνο περίπου 1.500 περιπτώσεις να αναφέρονται κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της γρίπης και μπορούν να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ναυτία και έμετο από 10 ημέρες έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα. Η ελονοσία είναι σοβαρή, αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να προληφθεί και να θεραπευθεί, σύμφωνα με το Κέντρο  Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

2.) Δάγκωμα από κοριούς

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Πιθανότατα να μην αισθανθείτε πόνο όταν σας τσιμπήσει ένας κοριός, αλλά μπορείτε να δείτε μια σειρά από δύο ή περισσότερα κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ήπια ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του κοριού μεταξύ 24 ωρών και τριών ημερών αργότερα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα υπερυψωμένο, κόκκινο σημάδι του δέρματος ή έντονη φαγούρα και φλεγμονή για αρκετές ημέρες. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κνίδωση, και μπορεί να χρειάζεται να επισκεφθείτετο το γιατρό σας για τη θεραπεία του, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Τα τσιμπήματα από κοριούς μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά συνήθως εμφανίζονται στις ακάλυπτες περιοχές, όπως στο λαιμό, στο πρόσωπο,και στα χέρια. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι αν και τα τσιμπήματα από κοριούς κοινά, αυτοί δεν μεταφέρουν νόσους, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών και Πρόληψης Νοσημάτων.

3.) Τσιμπήματα από αράχνες

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Τα περισσότερα δαγκώματα αραχνών δεν είναι δηλητηριώδη και προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα όπως κοκκίνισμα του δέρματος, οίδημα και πόνο στην περιοχή. Άλλα δαγκώματα αραχνών είναι ένα πραγματικά έκτακτης ανάγκης.

Εάν αναπτυχθεί μια αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα αράχνης, με συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην κατάποση, ή πρήξιμο στο πρόσωπο, θα πρέπει να σας παραχθεί ιατρική φροντίδα αμέσως. Επειδή τα δαγκώματα των αραχνών μπορεί να μολυνθούν με τέτανο, το Κέντρο Ελέγχου Και Προστασίας Νοσημάτων συνιστά να κάνετε εμβόλιο για το τέτανο κάθε δέκα χρόνια.

Ένα τσίμπημα από μια δηλητηριώδη αράχνη, όπως τη μαύρο χήρα ή τη βιολί αράχνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση. Το δάγκωμα της μαύρης χήρας, μπορεί να είναι ή όχι επώδυνο από την αρχή. Αλλά μετά από 30 με 40 λεπτά , μπορεί να έχετε πόνο και πρήξιμο στην περιοχή.

Μέσα σε οκτώ ώρες, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μυϊκούς πόνους και ακαμψία, πόνο στο στομάχι και πόνο στην πλάτη, ναυτία και έμετο, και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να μην έχετε δει την αράχνη, αλλά πάρτε πάντα ιατρική βοήθεια αμέσως αν υπάρχει  πιθανότητα να σας έχει δαγκώσει μια δηλητηριώδης αράχνη.

4.) Αράχνη βιολί

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Η καφέ  ερημική αράχνη είναι δηλητηριώδες και συνήθως ζει στο σκοτάδι και σε αχρησιμοποίητους χώρους. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένα μικρό τσίμπημα και αμέσως μετά ένα οξύ πόνο, ενώ άλλοι δεν αντιλαμβάνονται το δάγκωμα μέχρι ώρες αργότερα. Τέσσερις έως οκτώ ώρες αργότερα, το δάγκωμα μπορεί να γίνει πιο οδυνηρό και να μοιάζει με μια μελανιά. Αργότερα, το δάγκωμα γίνεται κακότροπο και τελικά γίνεται πολύ σκούρο.

Τα συμπτώματα από το δάγκωμα αυτής της αράχνης συμβαίνουν μέσα σε λίγες ώρες και περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κνησμό, ναυτία, και εφίδρωση. Επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, σπασμούς, ακόμη και κώμα , είναι πολύ σημαντικό να λάβετε ιατρική φροντίδα αμέσως.

Δείτε ακόμη: Πως να ξεφορτωθείτε τους τερμίτες;

5.) Τσίμπημα από τσιμπούρι

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Οι δαγκωματιές από τσιμπούρι μπορεί να είναι επικίνδυνες, διότι μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες. Τα μαύρα τσιμπούρια, παλαιότερα γνωστά ως τσιμπούρια ελάφια, μπορούν να φέρει τη νόσο του Lyme και μπορούν να μεταδώσουν το πυρετό από το βακτήριο Rickettsia rickettsii. Μέχρι 30.000 περιπτώσεις της νόσου Lyme αναφέρονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπτώματα της νόσου του Lyme περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα στο πρότυπο των δακτυλίων, που εμφανίζεται μέχρι και ένα μήνα μετά το τσίμπημα από αυτό το τσιμπούρι. Μπορείτε επίσης να έχετε πυρετό, κόπωση, πονοκεφάλους, των μυών και αρθραλγίες, καθώς και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Αλλά 20 με 30 τοις εκατό των ανθρώπων μολύνονται με εξάνθημα.

Τα συμπτώματα όπως πρήξιμο ή επώδυνες αρθρώσεις, απώλεια μνήμης, ή άλλες αυτοάνοσες αποκρίσεις που μιμούνται εκείνες των άλλων ασθενειών μπορεί να παρουσιάζονται αργότερα, όταν η νόσος του Lyme είναι σε προχωρημένα στάδια της. Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη επειδή πολλοί γιατροί δεν θα εξισώνουν αυτά τα συμπτώματα με τη νόσο του Lyme.

Ο πυρετός από το βακτήριο Rickettsia rickettsii από το τσίμπημα από ένα τσιμπούρι είναι σπάνιος, με περίπου 2.500 περιπτώσεις ΗΠΑ ετησίως. Προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και δερματικό εξάνθημα. Το εξάνθημα αρχίζει από τους αστραγάλους και τους καρπούς μετά από μερικές ημέρες από τον πυρετό, αλλά αργότερα το εξάνθημα απλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Σε μερικούς ανθρώπους, το εξάνθημα δεν αναπτύσσεται. Αν και αυτή η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή – και ακόμα και θανατηφόρα – μπορεί να προληφθεί και μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με άμεση ιατρική περίθαλψη.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, τα δαγκώματα των ψύλλων μπορεί να είναι μολυσμένα με το βακτήριο που προκαλεί πανούκλα και εξαπλώνεται από τα άγρια ​​τρωκτικά στα κατοικίδια ζώα και στους ανθρώπους.

6.) Δάγκωμα από ψύλλους

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος των ψύλλων μπορεί να αρχίσει μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτό, και τα δαγκώματα τείνουν να εμφανίζονται σε ομάδες των τριών ή των τεσσάρων. Μπορείτε να παρατηρήσετε κνησμό, κνίδωση, και πρήξιμο γύρω από ένα τραυματισμό ή μια πληγή, ή ένα εξάνθημα από μικρές, κόκκινες προσκρούσεις που μπορεί ή όχι να αιμορραγούν.

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πιο συχνά στους αστραγάλους σας, στις μασχάλες σας, γύρω από τη μέση σας, καθώς και στις στροφές του γονάτου και στους αγκώνες σας. Ένα εξάνθημα ψύλλων γίνεται λευκό όταν πατήσετε πάνω του και τείνει να γίνεται μεγαλύτερο ή να εξαπλώνεται με τη πάροδο του χρόνου. Το ξύσιμο του εξανθήματος μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του δέρματος, και μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, τα δαγκώματα των ψύλλων μπορεί να είναι μολυσμένα με το βακτήριο που προκαλεί πανούκλα και εξαπλώνεται από τα άγρια ​​τρωκτικά στα κατοικίδια ζώα και στους ανθρώπους. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότερες από 17  περιπτώσεις πανούκλας αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν στην αγροτική Δύση. Τα συμπτώματα της πανούκλας περιλαμβάνουν πρησμένους λεμφαδένες, πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη και εμφανίζονται έως και έξι ημέρες μετά το τσίμπημα.

7.) Τσίμπημα από μέλισσες

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Τα τσιμπήματα από μέλισσες προκαλούν οξύ πόνο που μπορεί να συνεχιστεί για λίγα λεπτά ,και στη ο πόνος αυτός χαλαρώνει. Στη περιοχή μπορεί να εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο στην αφή ακόμη και λίγες ημέρες αργότερα. Ένα κόκκινο σημάδι στο δέρμα με λευκό γύρω από αυτό μπορεί να εμφανιστεί γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος, και η περιοχή μπορεί να σας φαγουρίζει και να να την αισθάνεστε ζεστή στην αφή. Αν σας έχει τσιμπήσει μια μέλισσα πριν, το σώμα σας μπορεί επίσης να έχει μια ανοσολογική απόκριση στο δηλητήριο στο κεντρί, με αποτέλεσμα την διόγκωση όπου συνέβη το τσίμπημα ή σε ολόκληρη την περιοχή του σώματός σας.

Εάν έχετε αυτό το είδος της αλλεργικής αντίδρασης, που ονομάζεται αναφυλαξία, είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία. Τα συμπτώματα της σοβαρής αλλεργίας σε ένα τσίμπημα μέλισσας περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κράμπες, ναυτία, διάρροια, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

8.) Τσιμπήματα από ψείρες

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Τα τσιμπήματα από ψείρες είναι μικροσκοπικά κόκκινα σημάδια στους ώμους,στο λαιμό και στο κρανίο από μικρά παρασιτικά έντομα που μπορούν να ζούν στα ρούχα σας ή στο κρεβάτι σας. Επειδή τα τσιμπήματα των ψειρών είναι τόσο μικρά, συνήθως δεν βλάπτουν αλλά προκαλούν φαγούρα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν μεγαλύτερα, άβολα δερματικά εξανθήματα από τα τσιμπήματα των ψειρών. Το συνεχές ξύσιμο από τη φαγούρα στα σημεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πρήξιμο λεμφαδένων και τρυφερό, κόκκινο δέρμα. Ένα μολυσμένο τσίμπημα ψείρας μπορεί επίσης να δημιουργήσει και κρούστα από πάνω, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό το γιατρό σας. Αλλά οι ψείρες δεν είναι γνωστό ότι φέρουν άλλες ασθένειες.

Δείτε ακόμη: Φυσικό σπρέι για να κρατήσετε μακριά τα μυρμήγκια και άλλα έντομα

9.) Τσιμπήματα και δαγκώματα από μυρμήγκια

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Τα δαγκώματα και τα τσιμπήματα των μυρμηγκιών είναι συνήθως οδυνηρά και προκαλούν κόκκινες προσκρούσεις του δέρματος. Μερικά είδη μυρμηγκιών, όπως τα κόκκινα μυρμήγκια , είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργία.

Τα κόκκινα μυρμήγκια με το δάγκωμα τους προκαλούνένα οξύ πόνο και μια αίσθηση καψίματος. Αν έχετε τσίμπημα από αυτά, μπορείτε να δείτε λευκές, φλύκταινες γεμάτες με υγρό ή φλύκταινες (που απεικονίζεται ανωτέρω) μια ή δύο μέρες μετά το τσίμπημα που έχουν διάρκεια τριών έως οκτώ ημερών και μπορεί να προκαλέσουν ουλές.

Τα εξογκώματα μπορεί επίσης να έχουν φαγούρα και να είναι κόκκινα, και μπορεί να προκαλούν πρήξιμο γύρω από την περιοχή. Είναι σημαντικό να μην σπάσετε τις φουσκάλες και να τις αφήσετε ανοιχτές, γιατί μπορεί να μολυνθούν. Τα δαγκώματα από τα μυρμήγκια επίσης είναι οδυνηρά διότι αφήνουν το μυρμηκικό οξύ μέσα στο δάγκωμα, το οποίο προκαλεί ένα αίσθημα καψίματος.

10.) Τσιμπήματα από ακάρεα

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Τα τσιμπήματα από τα ακάρεα συνήθως δεν εξαπλωνόνται σε ασθένεια, αλλά μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν έντονη φαγούρα. Τα ακάρεα τρέφονται συνήθως με έντομα, αλλά δαγκώνουν και τα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Τα τσιμπήματα συνήθως περνούν απαρατήρητα μέχρι να αναπτυχθεί φαγούρα, και κόκκινα σημάδια αυτά φαίνονται σαν ένα δερματικό εξάνθημα.

Τα ακάρεα προκαλούν επίσης και ψώρα που είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο. Τα γυναικεία ακάρεα δημιουργούν φωλιά μέσα στο δέρμα για να γεννήσουν τα αυγά. Όταν γίνεται η εκκόλαψη των αυγών, οι προνύμφες έρχονται στην επιφάνεια του δέρματος, και αρχίζουν να αλλάζουν τρίχωμα, και γυρνούν πίσω στη φωλιά του δέρματος για να τραφούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δερματικό εξάνθημα που μπορεί να μοιάζει με τα σπυράκια της ακμής και να δημιουργήσει έντονη φαγούρα που χειροτερεύει τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε στο φως, λεπτές γραμμές στο δέρμα, όπου τα ακάρεα έχουν φωλιάσει, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των δακτύλων, στις στροφές στους καρπούς και στα γόνατα και κάτω από τα δάχτυλα.

11.) Τσίμπημα από Τριατομίνες

Μήπως αναρωτιέστε τι τσίμπησε το παιδί; Δείτε 12 διαφορετικά τσιμπήματα από έντομα..

Οι Τριατομίνες είναι επίσης γνωστοί ως έντομα δολοφόνοι, μπορούν να περάσουν από τα παράσιτα και προκαλούν τη νόσο Chagas. Σύμφωνα με την έρευνα του Σεπτέμβρη του 2015  από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο που δημοσιεύθηκε στο Acta Tropica , περισσότερα από τα μισά από αυτά τα έντομα μεταφέρουν το παράσιτο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νόσος του Chagas επηρεάζει περίπου 300.000 ανθρώπους.

Αυτά κρύβονται στη διάρκεια της ημέρας, αλλά αναδύονται τη νύχτα, συχνά αφήνοντας δαγκώματα στο πρόσωπο και προκαλούν πρήξιμο των βλεφάρων. Κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μόλυνση, τα συμπτώματα της ασθένειας Τσάγκας μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, κεφαλαλγία, εξάνθημα, απώλεια της όρεξης, διάρροια και εμετό. Αλλά μακροπρόθεσμα, ακόμα και δεκαετίες αργότερα, το Κέντρο Ερευνών και Πρόληψης

Ασθενειών σημειώνει ότι περίπου το 30 τοις εκατό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από αυτά τα έντομα θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου του Chagas: όπως διόγκωση της καρδιά, καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, καρδιακή ανακοπή, ή διόγκωση του παχέος εντέρου , επίσης γνωστή ως μεγάκολο.

photo credit:  webmd

Πηγή: olipbeauty.com
Close