Μητέρα προειδοποιεί: Όταν τα παιδιά αναπνέουν από το στόμα- Κίνδυνος για σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και του ξύπνιου τους, αναπνέουν από το στόμα. Τα περισσότερα από αυτά, έχουν απλά κρεατάκια, που με μια επέμβαση ρουτίνας, νιώθουν αμέσως ανακούφιση. Γι’ αυτό και οι γονείς δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.

Φαίνεται όμως, πως όταν ένα παιδί αναπνέει από το στόμα τόσο στον ύπνο όσο και στον ξύπνιο του, μπορεί να αποτελεί ένδειξη, για σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Τον κώδωνα του κινδύνου, μας τον έκρουσε η μητέρα Melody Yazdani που μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, μοιραστηκε μαζί μας την ιστορία του γιου τους.

Δείτε ακόμα Τελικά κάνει καλό στα βρέφη το καθημερινό μπάνιο; Κίνδυνος εκζέματος αναφέρει έρευνα

Όταν τα παιδιά αναπνέουν από το στόμα στον ύπνο τους, μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Η ιστορία μας έβαλε σε σκέψεις και στην ουσία πρόκειται για μια προειδοποίηση της Melody για όλες τις υπόλοιπές μητέρες που είδαν την δημοσίευση της. Διαβάστε παρακάτω την ιστορία: 

Ο 8χρονος πλέον γιος της Melody παρουσίαζε προβλήματα συμπεριφοράς όταν ξεκίνησε τις πρώτες τάξης του Δημοτικού. Σύμφωνα με την ίδια ήταν ένα γλυκό και αντιδραστικό παιδί. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του στο Δημοτικό η Melody ξεκίνησε να λαμβάνει σημειώματα από δασκάλους, οι οποίοι έκαναν παράπονα για την συμπεριφορά του μικρού.

«Όταν ο Kian θυμώνει, ΘΥΜΩΝΕΙ. Τον ενοχλούν πολύ μικρά πράγματα, είναι πολύ δύσκολος στο φαγητό και η υπομονή του όλο και λιγοστεύει. Όταν ξεκίνησε την Δευτέρα Δημοτικού, δεν μπορούσε ακόμα να ελέγξει τον θυμό του.

Δείτε ακόμα Μαύροι κύκλοι στα παιδιά: Οι πιθανές παθήσεις που υπάρχουν & τι πρέπει να προσέξουμε

Η καθημερινότητα του Kiam ήταν μες στα νεύρα

Οι συμμαθητές του είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τα πολύ έντονα ξεσπάσματα θυμού, αλλά εκείνος ακόμα ερεθιζόταν από τα πιο απλά πράγματα. Κάθε πρωί τσακωνόμασταν πριν καλά καλά ξυπνήσει. Χτυπούσε, πετούσε πράγματα και ούρλιαζε.

Είχαμε εξαντληθεί. Γιατί έγινε έτσι; Τι μπορεί να κάναμε διαφορετικά και εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα;» αναρωτιόταν.

Οι πολύτεκνοι γονείς του Kiam είχαν επισκεφθεί πολλούς γιατρούς για να δώσουν μια εξήγηση για την συμπεριφορά του μικρού. Επισκέφθηκαν παιδίατρους και ψυχολόγους. Μάλιστα ο τελευταίος σύμβουλος υγείας, ήταν σίγουρος ότι το παιδί έπασχε από ΔΕΠΥ και έσπρωχνε την οικογένεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διάγνωση που του άλλαξε τη ζωή

Μέχρι που οι γονείς του Kiam αποφάσισαν να επισκεφθούν τον…οδοντίατρο.

«Σε ένα ραντεβού ρουτίνας στον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο καθαρισμό στα δόντια του Kian, ανακαλύψαμε ότι τα δόντια του δεν είχαν το μέγεθος που έπρεπε και ήταν… μισά! “

Τρίζει τα δόντια του την ώρα που κοιμάται”, είπε ο γιατρός και αυτή ήταν η φράση που άλλαξε τη ζωή μας. Άρχισα να ψάχνω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την στοματική του υγεία και ανακάλυψα μια σχεδόν άμεση διασύνδεση μεταξύ της ΔΕΠΥ, των διαταραχών ύπνου και της αναπνοής από το στόμα.

Δείτε ακόμα Τα αντηλιακά σε σπρέι δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά! Γιατί;

Συνέχισα την έρευνα πάνω στο θέμα και έμαθα τα παρακάτω:

Η αναπνοή από το στόμα δεν είναι φυσιολογική και έχει σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Όταν ένα παιδί αναπνέει από το στόμα ο εγκέφαλος και το σώμα του δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και τα βράδια αυτή η έλλειψη οξυγόνου είναι καθοριστική για την ποιότητα του ύπνου και την ικανότητα του οργανισμού να ξεκουράζεται σωστά.

Οι επιπτώσεις του να κοιμούνται τα παιδιά με ανοιχτό στόμα

Την ώρα που κοιμόμαστε, το ανοιχτό σαγόνι μπλοκάρει τον αεραγωγό και συμβάλλει στην πρόκληση άπνοιας στα παιδιά.

Για να αντισταθμιστεί, το σώμα ξυπνά το παιδί και σπρώχνει τη σιαγόνα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα διαταραγμένους κύκλους ύπνου και τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός).

Όταν το στόμα είναι ανοιχτό, η γλώσσα δεν “ξεκουράζεται” στο σωστό σημείο. Αυτό δεν βοηθά στη σωστή ανάπτυξη της σιαγόνας, προκαλεί προβλήματα στην ομιλία, αλλά και σε προβλήματα με τα δόντια” αναφέρει η μητέρα στην δημοσίευσή της.

Ενώ επισημαίνει την παγίδα που λίγοι γονείς θα αναγνώριζαν. Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

“Η “παγίδα” εδώ είναι ότι τα συμπτώματα θυμίζουν κάτι άλλο. Μπορεί να σας μοιάζει λιγάκι… απίστευτο, αλλά η έλλειψη ύπνου στα παιδιά και η ΔΕΠΥ έχουν ίδια συμπτώματα! ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ!”

H Melody προχώρησε σε εξονυχιστική έρευνα και κατέληξε να επισκεφθεί μαζί με τον Kiam έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Εκεί το παιδί διαγνώστηκε με  υπνική άπνοια και χρόνια ιγμορίτιδα.

Το παιδί σταμάτησε τα ξεσπάσματα θυμού

«Στην διάρκεια της πρώτης εξέτασης ο Kian δεν βίωσε κανένα λεπτό το στάδιο του ύπνου REM, ενώ τα ιγμόρεια του ήταν βουλωμένα κατά 90% και η συγκέντρωση οξυγόνου στον οργανισμό του έπεφτε κάτω από το 80%. Μάλιστα, δεν είχαμε ιδέα ότι ο Kian είχε έναν μόνιμο πονοκέφαλο.

Ήταν κάτι φυσιολογικό για εκείνον και δεν μας έλεγε τίποτα. Αφαιρέσαμε τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια του και το παιδί άλλαξε αμέσως! Επιτέλους, μπορούσε να αναπνεύσει από την μύτη. Τα ξεσπάσματα θυμού σταμάτησαν, η εμμονή του με τις λεπτομέρειες και τα μικροπράγματα, σταμάτησαν.

Η αλλαγή ήταν πολύ μεγάλη. Και ακόμα δεν είχαμε προσπαθήσει να διορθώσουμε το σαγόνι του. Μετά από αυτό σταμάτησαν τα σημειώματα από το σχολείο, η όρεξή του άνοιξε και ψήλωσε πολύ δύο εβδομάδες μετά την εγχείριση.

Ακόμα έχει επεισόδια άπνοιας, αλλά πλέον είναι μικρότερα και λιγότερα συχνά. Αν τα πράγματα άλλαξαν τόσο πολύ τώρα, ανυπομονώ να δω τι θα γίνει όταν τελειώσουμε ολοκληρωτικά με αυτό το θέμα” μοιράζεται μαζί μας η ανακουφισμένη μητέρα, που επιτελούς έμαθε τι ευθύνεται.

Συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά που αναπνέουν από το στόμα

Στο τέλος μοιραστηκε μαζί μας τα συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά με διαταραχές ύπνου, για να διαφωτίσει τους γονείς. Συγκεκριμένα:

«Τα παιδιά με διαταραχές ύπνου, συχνά αναπνέουν από το στόμα και παρουσιάζουν αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα:

– Κοιμάται αμέσως μόλις ακουμπήσει το μαξιλάρι
– Ροχαλίζει
– Τρίζει τα δόντια του
– Ξυπνά μέσα στη νύχτα
– Έχει ατυχήματα το βράδυ, αλλά και την ημέρα
– Δεν μπορεί να ελέγξει τον θυμό του
– Δεν έχει ξεκάθαρη άρθρωση
– Έχει μαύρους κύκλους
– Οι σιαγόνες του δεν κλείνουν σωστά
– Ξυπνά πάρα πολύ νωρίς
– Είναι ευέξαπτο
– Δεν έχει όρεξη
– Είναι δύσκολο με το φαγητό
– Αν κάποιο από τα παραπάνω θυμίζει το παιδί σας, αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, σας παρακαλώ επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγος και κάντε ένα τεστ ύπνου. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας…».

Photo via: gnomikilkis.blogspot.com

Close