Τα αντηλιακά σε σπρέι δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά! Γιατί;

Τα αντηλιακά σε σπρέι για παιδιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σύμφωνα με έρευνες. Οι λόγοι που δεν κάνει να τα χρησιμοποιούμε στα παιδιά

Το Καλοκαίρι έφτασε και ο κόσμος έχει ήδη γεμίσει τις παραλίες. Τα παιδιά, λατρεύουν το μπάνιο και φυσικά οι γονείς, δεν μπορούν  να τους χαλάσουν χατήρι και να τους στερήσουν τον ήλιο και την θάλασσα.

Από τα πρώτα πράγματα που παίρνει ένα γονιός μαζί στη θάλασσα είναι το αντηλιακό του παιδιού. Δεν γίνεται, ακόμη και σε απογευματινές ώρες που ο ήλιος είναι λιγότερο δυνατός, να αφήσουμε τα παιδιά χωρίς αντηλιακό.

Οι υπερηώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν από απλά εγκαύματα, θερμοπληξίες, δερματικές παθήσεις και πολλά ακόμη. Γι’αυτό και είναι τόσο απαραίτητο να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο, και μάλιστα με αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας.

Όμως όπως όλοι ξέρουμε, τα παιδιά βιάζονται να παίξουν με την άμμο και τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμη και τα 5 λεπτά, που χρειάζονται οι γονείς, για να τους βάλουν αντηλιακό, μερικές φορές είναι…πολύ!

Έτσι, πολλοί γονείς επιλέγουν τα αντηλιακά σε σπρέι διότι είναι εύκολα και γρήγορα στην εφαρμογή. Τα παιδιά δεν θα έχουν την απαραίτητη υπομονή, μέχρι να απλώσει το αντηλιακό σε μορφή κρέμας η μητέρα ή ο πατέρας τους. Έτσι τα αντηλιακά σε σπρέι, έχουν λύσει τα χέρια σε πολλούς γονείς.

Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Κάθε αντηλιακό, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Σωστά; Λοιπόν σύμφωνα με το online περιοδικό της Αμερικάνικης Ένωσης Καταναλωτών, τα αντηλιακά σε σπρέι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω τον λόγο:

Για ποιον λόγο τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι είναι βλαβερά για τα παιδιά;

Το online περιοδικό της Αμερικάνικης Ένωσης Καταναλωτών λοιπόν, δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει, ότι κατά τους καλοκαιρινους μήνες, τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.

Το δημοσίευμα λοιπόν αναφέρει, ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε εκδώσει έρευνα πριν μερικά χρόνια, που ανέφερε τους κίνδυνους των αντηλιακών σε μορφή σπρέι, για τα παιδιά.

Φαίνεται λοιπόν, πως μπορεί τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι να έχουν λύσει τα χέρια πολλών γονιών, όμως κρύβουν κίνδυνους. Ένας βασικός κίνδυνος σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι κατά την εφαρμογή τους, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να εισπνεύσουν τα συστατικά του αντηλιακού, τα οποία είναι βλαβερά.

Τα υλικά που πρέπει να αποφεύγονται και δυστυχώς συναντώνται σε πολλά αντηλιακά είναι τα νανοσωματίδια που ανιχνεύονται στο διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Πειράματα σε ζώα, έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα συστατικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Αυτό που μένει να μελετηθεί από το FDA είναι αν αυτά τα υλικά, μπορούν να εισχωρήσουν στον παιδικό οργανισμό μέσω της αναπνοής, ακόμη και μετά την εφαρμογή τους. Έτσι, η Αμερικάνικη Ένωση Καταναλωτών, προειδοποιεί τους γονείς να μην χρησιμοποιούν αυτά τα αντηλιακά μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθήσουμε, αν τα χρησιμοποιούμε;

Στη περίπτωση όμως, που πολλοί γονείς, επιλέγουν να συνεχίζουν την εφαρμογή τους, η Αμερικάνικη Ένωση Καταναλωτών, μοιράζεται μαζί τους, μερικές οδηγίες προστασίας. Διαβάστε παρακάτω:

Να χρησιμοποιείτε τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι μόνο όταν δεν έχετε άλλη επιλογή. Επίσης, αν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε να μην ψεκάζετε το αντηλιακό κατευθείαν στο παιδί. Να ψεκάζετε μια ποσότητα αυτού στο χέρι σας και στη συνέχεια να το αλείφετε πάνω στο σώμα του παιδιού. Να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στο στόμα και στα μάτια.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό σε μορφή σπρέι, καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει επαρκή ποσότητα. Πολλές φορές, τα αντηλιακά με σπρέι, μπερδεύουν τους καταναλωτές, διότι δεν ξέρουν αν έχουν βάλει αρκετό.

Όταν φυσάει, είναι πολύ πιθανό επίσης  να μην μπει η ποσότητα που χρειάζεται. Αυτό διότι  ένα μέρος του προϊόντος, το παίρνει ο αέρας. Για να είστε σίγουροι λοιπόν, βάλτε και πάλι την ποσότητα που χρειάζεστε στο χέρι σας. Στη συνέχεια απλώστε την, στο σώμα του παιδιού.

Έτσι, μπορείτε να ξέρετε αν έχετε βάλει την ποσότητα που αναλογεί.  Οπότε, θα προστατεύσετε το παιδί από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Τέλος, οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι, αρκεί να μην ψεκάζουν στις περιοχές του προσώπου, αφού υπάρχει περίπτωση να τα εισπνεύσουν.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close