4+1 Λόγοι γιατί το παιδί σου, δεν σε ακούει με την πρώτη

Οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονται, τα παιδιά τους να τους άκουγαν με την πρώτη φορά που θα τους έλεγαν κάτι. Για κάποιους άλλους βέβαια, η συμμόρφωση είναι μια πραγματικότητα. Ενώ είναι φυσιολογικό – και υγιές – για τα παιδιά να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους κάποια στιγμή, δεν είναι υγιές τα παιδιά να μην ακολουθούν τις κατευθύνσεις των γονιών ούτε στο ελάχιστο.

Δείτε ακόμα: Το παιδι δεν σας ακουει? Η μεθοδος που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθησετε!

Αν το παιδί σας δεν σας ακούει με την πρώτη, μελετήστε τους 5 πιθανούς λόγους που μπορεί να το κάνει.

1. Δίνετε πάρα πολλές προειδοποιήσεις

Μετρώντας μέχρι το τρία ξανά και ξανά, λέγοντας, «Πόσες φορές πρέπει να σας το πω ακόμα;» ή «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία προειδοποίηση ,» δεν θα δείτε αποτέλεσμα. Αν δίνετε πάρα πολλές προειδοποιήσεις, το παιδί θα μάθει τη μπλόφα σας.

Στην πραγματικότητα, με την επανάληψη της προειδοποίησης εκπαιδεύετε το παιδί σας να μην σας ακούει με την πρώτη.

Το παιδί σας θα μάθει να σας ακούει με την πρώτη όταν πραγματικά εννοείτε αυτά που λέτε. Ίσως όταν υψώνετε τη φωνή σας σε ένα ορισμένο επίπεδο θα γνωρίζει ότι εννοείτε αυτό που λέτε. Ή, θα μπορούσε να ξέρει ότι όταν βάζετε τα χέρια σας στους γοφούς σας, σημαίνει πως αυτό που λέτε πρέπει να γίνει αμέσως. Αλλά έως ότου να δει αυτές τις ενδείξεις, θα ξέρει ότι δεν πρέπει να υπακούσει, όχι ακόμα.

Δειτε ακόμα: Η κόρη μου έκλαιγε και έλεγε «Δεν θέλω να πάω στον ουρανό» Πώς να το χειριστώ;

2. Λέτε απειλές χωρίς νόημα.

Απειλές του τύπου «Αν δεν καθαρίσεις το δωμάτιο σου, δεν θα ξαναπαίξεις έξω ποτέ!» ή «Αν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου, θα τα πετάξω όλα!» δεν είναι πιθανόν να λειτουργήσουν. Παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι εννοείτε τις απειλές όταν τους τις λέτε, και ας είναι από καθαρή απογοήτευση, το παιδί σας είναι πιθανό να το καταλάβει και δεν πρόκειται να κάνει αυτό που του είπατε αμέσως.

3. Επιδίδεστε σε παιχνίδια εξουσίας.

Μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείτε σε ένα ένα τέτοιο παιχνίδι με το παιδί σας χωρίς πραγματικά να το καταλάβετε. Όταν λέτε στο παιδί σας να κάνει κάτι και σας λέει «Όχι δεν το κάνω» και συνεχίζετε εσείς «Ναι, θα το κάνεις», αυτό στην ουσία αποφεύγει να ακολουθήσει κατευθείαν τις οδηγίες σας.

Μην επιτρέπετε να σας αποσπούν την προσοχή τα παιδιά σας σε μια πάλη για την εξουσία. Αντ ‘αυτού, να είστε έτοιμοι να περάσετε κατευθείαν στις συνέπειες, αν το παιδί σας δεν επιλέξει να συμμορφωθεί.

4. Δεν εφαρμόζετε απ’ευθείας τις συνέπειες.

Οι αρνητικές συνέπειες διδάσκουν το παιδί σας να κάνει καλύτερες επιλογές στο μέλλον. Αλλά αν εφαρμόζετε κατευθείαν τις συνέπειες το παιδί σας δεν θα μάθει.Απειλείτε να του στερήσετε κάποια δικαιώματα χωρίς στην συνέχεια να το κάνετε, δίνοντας στο παιδί σας, όταν ικετεύει, τα προνόμια πίσω, ή εφαρμόζοντας συνέπειες που δεν το ενοχλούν πραγματικά. Αυτή η μέθοδος κάθε άλλο από αποτελεσματική είναι. Ακολουθήστε κατευθείαν με λογικές συνέπειες που θα χρησιμεύσουν ως ένα μάθημα ζωής.

Δείτε ακόμα: Ιζαμπέλ Φιλιοζά:Tα παιδιά το μόνο που θέλουν είναι να βλέπουν τους γονείς τους ευτυχισμένους

5. Φωνάζετε.

Όταν ένα παιδί δεν ακούει, πολλοί γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να υψώσουν τη φωνή τους. Αλλά οι φωνές δεν είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Το παιδί σας θα μάθει να μην σας δίνει σημασία. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν πως οι φωνές μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής όσο και το ξύλο. Θα βλάψουν τη σχέση σας με το παιδί σας, το οποίο θα μειώσει τις πιθανότητες να σας ακούει και στο μέλλον.

Πηγή: mommyandthecity
Close