Οι επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά

Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε τις πιθανές επιπλοκές στα παιδιά αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η γρίπη μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα με το κρυολόγημα, όμως διαφέρει πολύ από αυτό, διότι αποτελούνται από διαφορετικούς ιούς και φυσικά είναι πιο σοβαρή. Σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουμε εγκαίρως φαρμακευτική αγωγή, η γρίπη μπορεί να χειροτερεύσει.

Αντίθετα με το κρυολόγημα, που πολλές φορές δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερα αγωγή πέρα από αποσυμφορητικά για την μύτη και κανένα σιρόπι για τον βήχα ή αντιπυρετικό. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τις πιθανές επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω: 

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι με γρίπη τις περισσότερες φορές εμφανίζουν πολύ υψηλό πυρετό. Παράλληλα έχουν συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, κάτι που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα του υψηλού πυρετού, εύκολη κόπωση, βήχας – συνήθως ξηρός -, πονόλαιμος, ρινική καταρροή και πόνους στους μυς.  Επίσης στα παιδιά η γρίπη μπορεί να εκδηλώσει εμετούς και διάρροια ή πόνους στην κοιλιά.

γρίπη στα παιδιά-και-επιπλοκές-

Photo via: protothema.gr

Με ποιον τρόπο μεταδίδεται η γρίπη;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που μεταδίδεται η γρίπη είναι τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν φτερνίζεται ή βήχει. Αυτά τα σταγονίδια περιέχουν τον ιό και βρίσκονται στον χώρο του άρρωστου.

Επίσης μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από τα αντικείμενα στα οποία έτυχε να πέσουν μικρά σταγονίδια και στην συνέχεια να ακουμπήσει ένα παιδί και να βάλει το βρώμικο χεράκι του στο στόμα.

Για πόσο διάστημα ο ιός είναι μεταδοτικός;

Ένα κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την γρίπη αλλά και σχετικά με κάθε ίωση είναι στις πόσες μέρες ο ασθενής μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους χωρίς να τους μεταδώσει τον ιό. Ο άρρωστος μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία μέρα πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα και μέχρι 7 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να προληφθεί η γρίπη;

Η πρώτη επιλογή είναι ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός γίνεται στην αρχή του Χειμώνα και προστατεύει το παιδί για έναν χρόνο. Οι ενδείξεις εμβολιασμού ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς της κάθε χώρας και για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο, ενδείκνυται ο εμβολιασμός στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα παιδιά ανήκουν σε αυτές τις ομάδες οπότε προτού πάρετε την απόφαση να εμβολιάσετε το παιδί σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο που εμπιστεύεστε.

Στην Αμερική η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει για το 2008-2009 τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 6 μηνών μέχρι 18 χρονών. Στις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διάφορες συστάσεις ανάλογα με την πολιτική της κάθε χώρας.

Δείτε ακόμα Σαρώνει η γρίπη στα παιδιά: Ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να προληφθεί η γρίπη είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Να πλένουν τα παιδιά συχνά τα χέρια τους, να μην τρίβουν τα χέρια στην μύτη, στο στόμα ή στα μάτια, να αποφεύγουν την στενή επαφή με αρρώστους από γρίπη, να καλύπτουν το στόμα όταν βήχουν με ένα μαντηλάκι.

γρίπη στα παιδιά-και-επιπλοκές-

Photo via: aftodioikisi.gr

Τέλος όταν αρρωσταίνουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι, να μένουν σπίτι μέχρι να νιώσουν καλύτερα και όταν φυσούν την μύτη τους να πετούν πάντα το χαρτί που χρησιμοποίησαν στο καλάθι και να μην το αφήνουν εκτεθειμένο στο τραπέζι ή οπουδήποτε αλλού.

Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;

Τα παιδιά από 6 μηνών μέχρι και 24 μηνών, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες είναι οι ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη.

Πως γίνεται η διάγνωση της γρίπης

Συνήθως η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από τον γιατρό. Υπάρχουν όμως και κατάλληλες εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός.

Πως αντιμετωπίζεται

Υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός. Παράλληλα όμως εσείς πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα: να ξεκουράζεστε στο σπίτι, να πίνετε μπόλικα υγρά.

Να αποφεύγεται το κάπνισμα και το αλκοόλ. Επίσης για το πυρετό να αποφεύγετε να δίνετε ασπιρίνη στο παιδί. Να χρησιμοποιείτε άλλα αντιπυρετικά φάρμακα. Αντιβιοτικά δε χρειάζονται.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για εμβολιασμό

1. Άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 χρονών
2. Ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις .
3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιοαγγειακού συστήματος.

4. Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.
5. Άτομα με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη.
6. Άτομα με HIV λοίμωξη.

Δείτε ακόμα Αυτοί είναι οι 9 λόγοι που πρέπει να πας το παιδί στα επείγοντα του νοσοκομείου.

7. Ανοσοκατασταλμένα άτομα.
8. Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
9. Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.

10. Εγκυμονούσες που βρίσκονται στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου πρέπει να εμβολιάζονται το φθινόπωρο , γιατί η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση που νοσήσουν με γρίπη.

11. Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως :
– Ιατρικό νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό

Δείτε ακόμα Γονείς προσοχή: Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος, η γρίπη και ο ιός της καμήλας που έρχεται μετά το Μουντιάλ

– Προσωπικό σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις.
-Άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς.

12.Άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες όπου υπάρχει ή αναμένεται ότι θα υπάρξει πανδημία γρίπης.
13. Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και πτηνοτρόφοι.

γρίπη στα παιδιά-και-επιπλοκές-

Photo via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close