τιμωρία-στα-παιδιά-

Ένα κείμενο για τις παιδικές τιμωρίες και πως τα παιδιά δεν χρειάζονται τιμωρίες αλλά εξηγήσεις. Για να μην πληρώνουν τα λάθη τους σαν ενήλικες.

Πολλοί γονείς εφαρμόζουν τιμωρίες για να δείξουν στο παιδί το σωστό και το λάθος. Όμως σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους και τους παιδαγωγούς, τα παιδιά δεν χρειάζονται τιμωρίες αλλά εξηγήσεις. Δεν χρειάζονται τιμωρίες αλλά συνέπειες στις πράξεις τους, από μία ηλικία και ύστερα.

Η Ανορεκτικά Όνειρα – Κίκκα Ουζουνίδου, μέσα από ένα συγκινητικό κείμενο που μας προβλημάτισε, μοιράζεται τις σκέψεις της για τα παιδιά που τιμωρούνται για τις πράξεις τους, λες και είναι ενήλικες. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Sittervising: Γιατί οι νέοι γονείς αφήνουν τα παιδιά να παίζουν τελείως μόνα τους;

Ως παιδί έφαγα πάρα πολλές τιμωρίες… Πλήρωσα για όλα τα παιδικά μου λάθη λες και έπρεπε να γεννηθώ με την γνώση ενός ενήλικα… Για τους καλούς βαθμούς που δεν έφερα στο σπίτι! Για το ρούχο που χάλασα πέφτοντας!

τιμωρία-στα-παιδιά-

Για τον θόρυβο που έκανα παίζοντας! Για τα χέρια που δεν έπλυνα όταν γύρισα από έξω! Κάθε λάθος και μια τιμωρία… Κάθε παιδική ανυπακοή και ένα καψόνι… Και τώρα που μεγάλωσα το βλέπω γύρω μου ξανά!
Λες και ένα παιδί μπορεί να μάθει μόνο αν τιμωρηθεί…

Άμα πέσεις από το ποδήλατο, θα φας ξύλο! Άμα δεν πλύνεις τα χέρια σου, δεν θα φας μέχρι το βράδυ! Άμα τρυπήσεις την μπλούζα σου, δεν θα σου αγοράσω άλλη ποτέ! Άμα δεν γράψεις καλά στο τεστ, δεν θα βγεις έξω για ένα μήνα!

τιμωρία-στα-παιδιά-

Δείτε ακόμα Μην αγοράζεις στο παιδί όλα αυτά που ήθελες εσύ μικρός

Τις τιμωρίες δεν τις καταλάβαινα ούτε ως παιδί ούτε ως ενήλικας. Πάντα πίστευα πως υπάρχει άλλος τρόπος για να μάθουμε σε ένα πλασματάκι τι επιτρέπεται και τι όχι!

Η τιμωρία λύνει το πρόβλημα προσωρινά και ποτέ σε βάθος. Σε βάθος μένει μόνο η αντίδραση και τα κατάλοιπα! Προκαλεί στο παιδί απλά φόβο και δεν του διδάσκει στην ουσία τίποτα… Κι έτσι όταν μεγαλώσει και δεν θα φοβάται πια τον μπαμπά και τη μαμά, θα πάει κόντρα σε όλα τα «μη» που άκουσε…

Και δυστυχώς ένα παιδί που τιμωρήθηκε πολύ, μεγαλώνοντας θα γίνει άλλος έναν τιμωρός, είτε προς τον εαυτό του είτε στα πιο αδύναμα πλάσματα από αυτό… Τα παιδιά θέλουν εξηγήσεις και όχι τιμωρίες για να μπορούν και ως ενήλικες να έχουν μέσα τους ισορροπίες…

τιμωρία-στα-παιδιά-

All photos: imommy.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close