Παιδικά ατυχήματα το Καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στο βουνό ή τη θάλασσα;

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν κατά τους καλοκαιρινους μήνες. Λίγο η παιδική ξεγνοιασιά, λίγο οι υπαίθριες δραστηριότητες, οι γονείς πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Το καλοκαίρι λοιπόν οφείλουμε να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί με την ασφάλεια των παιδιών.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να είναι υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους. Άλλωστε, αν δεν πέσουν δε θα μάθουν πως να σηκώνονται. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που καλό θα ήταν εμείς οι γονείς να προσέχουμε, έτσι ώστε να έχουμε πιο όμορφες  και ασφαλείς διακοπές, όλοι.

Σύμφωνα με το Κέντρο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» , υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που οι γονείς πρέπει να ακολουθούν πιστά κάθε Καλοκαίρι στις διακοπές τους, είτε αποφασίσουν να περάσουν ευχάριστες στιγμές στο βουνό, είτε στη θάλασσα. Διαβάστε παρακάτω:

Οδηγίες ασφαλείας για την θάλασσα:

Να μάθουμε στα παιδιά μας, από μικρή ηλικία να κολυμπούν: το κολύμπι σώζει ζωές. Το να μαθαίνει ένα παιδί από μικρή ηλικία να κολυμπάει, είναι μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία γι’ αυτό που θα σας κάνει κι εσάς να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν βρίσκεστε μαζί για μπάνιο.

Μην εμπιστεύεστε την ασφάλεια των παιδιών σας στα φουσκωτά σωσίβια: τα μπρατσάκια και άλλα φουσκωτά σωσίβια, σίγουρα δίνουν μεγαλύτερη ασφάλειά στο παιδί που το φοράει. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι μπορούμε να αφήνουμε το παιδί χωρίς επίβλεψη.

Όταν κολυμπούν να είμαστε πάντα εκεί: ακόμη κι αν ξέρουν να κολυμπούν, τα παιδιά χρειάζονται επίβλεψη κάθε φορά που βρίσκονται μέσα στο νερό. Οπότε, θα πρέπει είτε να μπαίνετε μαζί τους στη θάλασσα, είτε να τους λέτε να κολυμπούν στα ρηχά κι εσείς να είστε σε επιφυλακή.

Μην τα αφήνετε να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι: αυτό ισχύει σε όλες τις ηλικίες. Άμα φάμε, πρέπει να ξανά μπούμε στη θάλασσα μετά από 3 ώρες. Σε περίπτωση που παραβλέψουμε αυτόν τον κανόνα κινδυνεύουμε με ανακοπή καρδιάς.

Μην τα αφήνετε να κολυμπούν σε φουρτουνιασμένη θάλασσα ή σε νερά με πολλά ρεύματα: ακόμη κι ένας ενήλικος άνθρωπος, μπορεί να πάθει κάτι κακό, αν κολυμπάει σε μια θάλασσα που δεν μπορεί να ελέγξει. Πόσο μάλλον ένα παιδί, που τώρα μαθαίνει να κολυμπά.

Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας: ακόμη και στα παιδιά που ασχολούνται από μικρή ηλικία με τα θαλάσσια αθλήματα, είναι σημαντικό όταν βρίσκονται πάνω σε σκάφη να φορούν πάντα τα προστατευτικά τους γιλέκα. Μην αφήνετε ποτέ το παιδί να βρίσκετε πάνω σε τέτοια σκάφη, χωρίς το γιλέκο του.

Μην τα αφήνετε να κάνουν βουτιές από ψηλά ύψη: ένα παιδί δεν είναι σε θέση να καταλάβει αν ετοιμάζεται να βουτήξει σε ρηχά ή βαθιά νερά. Αυτό σημαίνει ότι οι βουτιές από μεγάλα ύψη απαγορεύονται όταν μιλάμε για μικρές ηλικίες. Ακόμη κι ένας ενήλικος μπορεί να μην κοντρολάρει το σώμα ή το βάθος της θάλασσας. Πόσο μάλλον ένα παιδί.

Προσοχή με τον ήλιο: ποτέ μην αφήσετε το παιδί σας χωρίς αντηλιακό και καπέλο προστασίας στη παραλία. Ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και μπορεί οι διακοπές σας να καταλήξουν να είναι πολύ άσχημες, αν το παιδί ή ακόμη κι εσείς, πάθετε ηλίαση.

Προσοχή με το ψάρεμα: το ψάρεμα έχει την δική του ηλικία. Τα μεγαλύτερα παιδιά που ψαρεύουν θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν άριστα την χρήση του εξοπλισμού τους και φυσικά θα τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται πάντα επίβλεψη.

Προσοχή με την πισίνα: επιλέξτε για τα παιδιά σας πισίνες οι οποίες είναι ειδικά διαμορφωμένες για την ηλικία τους. Έχουν το σωστό βάθος και την σωστή περίφραξη έτσι ώστε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν μπάνιο με ασφάλεια.

Οδηγίες ασφαλείας για το βουνό:

Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στη πεζοπορία: όσοι ασχολούνται με την πεζοπορία ξέρουν, ότι ο σωστός εξοπλισμός μπορεί να είναι σωτήριος σε πολλές καταστάσεις. Έτσι, αν αποφασίσατε να κάνετε πεζοπορία με το παιδί, θα πρέπει να φοράει τα σωστά παπούτσια και τα σωστά ρούχα, γι’ αυτή την δραστηριότητα.

Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στη ποδηλασία: και η ποδηλασία είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον και ευχάριστο άθλημα για τα παιδιά. Θα πρέπει όμως να φορούν τη σωστή στολή έτσι ώστε να το χαρείτε μέχρι το τέλος, χωρίς άσχημες εξελίξεις.

Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στο rafting: είναι πολύ σημαντικό και στο rafting να τηρούνται οι κατάλληλοι κανόνες ασφαλείας. Θα πρέπει να το παιδί καθώς κι εσείς, να φοράτε τα σωστά σωσίβια και κράνη.

Τα αθλήματα να γίνονται πάντα με ομάδες: μην επιχειρήσετε να πάτε με το παιδί για πεζοπορία, ποδηλασία ή rafting οντάς αρχάριος. Θα πρέπει να είστε μέσα σε μια ομάδα από έμπειρους πεζοπόρους ή ποδηλάτες έτσι ώστε να ξέρετε ότι ανά πάσα στιγμή, θα σας προσφέρουν τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Φέρτε το παιδί σε επαφή με την φύση: για ένα παιδί είναι πολύ σημαντικό να ξέρει να ξεχωρίζει τα δηλητηριώδη έντομα με τα μη δηλητηριώδη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φυτά ή τα ερπετά. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρει πως να προστατευθεί και πως να αποφύγει τυχόν ατυχήματα.

Να μην περπατούν ανάμεσα σε ψηλά χόρτα: στα ψηλά χόρτα κρύβονται φίδια και θα μπορούσαν να προκληθούν ατυχήματα. Αν χρειαστεί να βρεθεί σε ψηλά χόρτα κάποια στιγμή, θα πρέπει να του έχετε μάθει ότι πρέπει να κάνει θόρυβο για να απομακρύνει τυχόν φίδια.

Να μην σηκώνουν πέτρες και να μην βάζουν τα χεριά τους σε άγνωστες χαραμάδες: εκεί μπορεί να κρύβονται δηλητηριώδη έντομα καθώς επίσης και σκορπιοί.

Να μάθουμε στα παιδιά την φύση: είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε τα παιδιά ότι τα ζώα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα μόνο όταν φοβούνται. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται την φύση και να κινούνται διακριτικά μέσα σε αυτή.

Προσοχή γενικότερα με τα ζώα: στη φύση μπορούν να συναντήσουν ζώα που δεν είναι κατοικία αλλά τους φαίνονται πολύ γλυκά. Τα ζώα αυτά όμως, μπορεί να μην είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθούν ατυχήματα.

Να τα έχετε υπό την επίβλεψη σας ή να τα ενημερώσετε να μην πλησιάζουν ζώα που δεν γνωρίζουν τον χαρακτήρα τους.

Μακριά από πηγάδια, ποτάμια, στέρνες κλπ: να βεβαιωθούμε ότι στη περιοχή δεν υπάρχουν κάποια από τα παραπάνω κι αν υπάρχουν να πληροφορήσουμε τα παιδιά για την επικινδυνότητα τους και να μην τα αφήνουμε να πλησιάζουν.

Μακριά από σπίρτα και γκαζάκια: αυτόν τον κανόνα θα τον αναιρέσουμε μόνο αν πιστέψουμε ότι τα παιδιά έφτασαν στην κατάλληλη ηλικία που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά υπεύθυνα.

Προσοχή με τις καταιγίδες: να πληροφορήσουμε τα παιδιά ότι μια καλοκαιρινή καταιγίδα δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο μοιάζει. Έτσι, να τους πούμε να μένουν μακριά από δέντρα και έξω από την θάλασσα όταν βρέχει.

Προσοχή με τα δηλητηριώδη φυτά: να μάθουμε στα παιδιά να ξεχωρίζουν τα δηλητηριώδη φυτά, όπως είναι τα μανιτάρια έτσι ώστε να μην τα ακουμπήσουν ή να μην τα φάνε.

Προσοχή με τα τρόφιμα: οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε για διακοπές θα πρέπει να μην αφήνουμε τα παιδιά να τρώνε αλλοιωμένα τρόφιμα, ληγμένα παγωτά ή προϊόντα τα οποία έχουν αποψυχθεί και έχουν καταψυχθεί ξανά.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι ι του Κέντρου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» οι παραπάνω συμβουλές είναι γνώστες σε όλους. Επειδή είναι αυτονόητες όμως, πολλοί γονείς τις παραβλέπουν με την πεποίθηση ότι ποτέ δε θα συμβεί σε αυτούς ή ότι αν συμβεί, θα ξέρουν και πως να τις αντιμετωπίσουν.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close