ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

Ραντεβού στην εφηβεία: Πράγματα που πρέπει να κάνετε σαν γονιός. Το παιδί σας μπήκε στην εφηβεία και ξεκίνησε να βγαίνει ραντεβού; Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Τα παιδιά μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους αλλάζουν. Σαν γονείς δεν μπορείτε να πιστέψετε πως από το μπιμπερό και τις κρέμες κατέληξε να βάφεται, να χτενίζεται, να ζητάει λεφτά για καφέ και ποτό και να ερ@τεύεται. Η αλήθεια είναι πως μπορεί για εσάς να είναι τα μ@ρα σας, όμως πλέον δεν είναι μ@ρα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν να ερ@τεύονται, να πειραματίζονται και να θέλουν να βγαίνουν ραντεβού. Σαν γονείς φυσικά και ανησυχείτε. Τι θα γίνει αν το παιδί πληγωθεί; Τι θα γίνει αν το παιδί πληγώσει και δεν σεβαστεί το ταίρι του;

Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Οι συμβουλές που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας

Πως μπορούμε να ξέρουμε που βγαίνουν και τι κάνουν; Πως θα του μιλήσουμε για την αντισύλληψη και πως θα του δώσουμε να καταλάβει ότι η βιασύνη σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καλός σύμβουλος; Στο παρακάτω άρθρο θα σας μιλήσουμε για όλα εκείνα που πρέπει να κάνετε όταν το παιδί ξεκινήσει τα ραντεβού. Διαβάστε παρακάτω: 

Γνωρίστε τον σύντροφο του παιδιού σας.

Το να γνωρίσετε με ποιο άτομο βγαίνει το παιδί σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το παιδί βγαίνει με έναν άνθρωπο που όντως του κάνει καλό.

Επίσης το παιδί θα νιώσει μεγάλο και ανεξάρτητο και θα διαπιστώσει ότι οι σχέσεις του παίζουν ρόλο για εσάς και σας ενδιαφέρουν. Κανονίστε μία εκδρομή, όλοι μαζί, ένα φαγητό και σίγουρα θα πρέπει σε κάθε συνάντηση να είστε όσο πιο φιλικοί γίνεται.

ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας και μην ακυρώνετε τα συναισθήματά τους.

Μπορεί για εσάς το παιδί να είναι μικρό ακόμη. Μπορεί για εσάς αυτό που νιώθει να είναι κάτι το φευγαλέο που θα του περάσει σε λίγο καιρό. Όμως πρώτον ποτέ δεν ξέρετε και δεύτερον το γεγονός ότι μπορεί να του περάσει σε ένα μήνα δεν σημαίνει ότι τώρα αυτό που νιώθει δεν είναι δυνατό και σημαντικό.

Το παιδί θα πρέπει να ξέρει ότι οι γονείς του το καταλαβαίνουν. Ότι μπορεί να μοιράζεται μαζί τους τα προβλήματά του και ότι φυσικά οι γονείς του το υπολογίζουν μέσα στην οικογένεια σαν ένα ώριμο άτομο με αξία. Μην το υποτιμάτε λοιπόν.

ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

Μην είστε υπερβολικά περιοριστικοί.

Φυσικά και τα παιδιά πρέπει να έχουν όρια. Όμως θα πρέπει να έχουν και ελευθερίες. Εφόσον ξέρετε ότι βγαίνει ραντεβού και είναι ερ@τευμένο θα πρέπει να το αφήνετε να περνάει χρόνο με το άλλο του μισό. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να γυρίσει σπίτι και όσο μπορείτε να ξέρετε που θα πάνε.

Δείτε ακόμα Αγοράστε στα αγoρια σας προφυλακτικά για να ξέρουν τι να κάνουν όταν έρθει η ώρα

Παρόλα αυτά έχει ανάγκη να δει το άλλο του μισό κι εσείς δεν μπορείτε να του το στερήσετε γιατί αυτό θα το εναντιώσει προς σε εσάς και θα ξεκινήσει να σας κρύβει πράγματα. Πράγματα που είμαστε σίγουροι ότι θα θέλατε να ξέρετε όπως αν έχουν ολοκληρώσει ή αν σέβονται ο ένας τον άλλον.

ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

Μην είστε παραβιαστικοί.

Το ξέρουμε ότι ενδιαφέρεστε και ότι θέλετε σαν τρελοί να μάθετε τι λένε, πως το λένε, ποιο είναι αυτό το καινούριο παιδί που μπήκε στη ζωή του και πότε ξεκίνησε όλο αυτό. Τα παιδιά όμως όπως και οι μεγάλοι έχουν ανάγκη τον χώρο και τον χρόνο τους.

Όταν το παιδί νιώσει έτοιμο θα έρθει και θα σας ανοίξει την καρδιά του. Από εκεί και πέρα ακόμη και τότε δεν έχετε το δικαίωμα να κρυφοκοιτάτε τα μηνύματα που στέλνουν ή να κρυφακούτε πίσω από τις πόρτες. Το παιδί δεν είναι χαζό και θα το καταλάβει.

Κι αν το παιδί δυσκολεύεται να σας μιλήσει, μπορείτε να του κάνετε διακριτικές ερωτήσεις ανά χρονικά διαστήματα και σιγά σιγά θα νιώσει έτοιμο και να σας μιλήσει. Θα πρέπει όμως όπως και να ‘χει να σεβαστείτε τα όρια και τις ανάγκες του.

ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

Διδάξτε στο παιδί να βάζει και σέβεται τα όρια

Σε μία εποχή όπου οι β@ασμοί, οι σ#ξουαλικές παρενοχλήσεις και οι γυναικοκτονίες είναι συχνά φαινόμενα το παιδί σας θα πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία να σέβεται και να βάζει όρια. Είτε μεγαλώνετε αγ@ρι είτε κ@ρίτσι θα πρέπει να ξέρει να λέει όχι και να το διεκδικεί.

Επίσης θα πρέπει να μάθει να σέβεται το όχι και να σέβεται πάντα τα θέλω και τις επιθυμίες του άλλου του μισού, ακόμη κι αν το άλλο του μισό δεν είναι και ο έρ@τας της ζωής του. Πρέπει γενικότερα να μάθει ότι το σ@ξ και ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι κάτι που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην συναίνεση.

ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει πλάκα μαζί σας για τα ραντεβού του.

Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να μην αφήνουν τα παιδιά να κάνουν πλάκα μαζί τους όπως θα έκαναν με τους φίλους τους γιατί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι ασέβεια. Σίγουρα δεν σας λέμε το παιδί να σας αποκαλεί με τα κοσμητικά επίθετα που αποκαλεί τους κολλητούς του.

Παρόλα αυτά το να κάνει πλάκα μαζί σας, να πει και καμία βλακεία παραπάνω και να αράζει μαζί σας όπως θα άραζε με τους κολλητούς ή τις κολλητές του θα του κάνει καλό να σας εμπιστευτεί περισσότερο και να νιώσει ότι έχετε συνδεθεί και ό,τι μπορεί να μιλήσει άνετα μαζί σας γι’ αυτά που σας απασχολούν.

ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας.

Μπορεί στα μάτια σας να είναι μικρό όμως μεγάλωσε. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δείξετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας. Να σεβαστείτε τις επιλογές του και να το κάνετε να καταλάβει ότι είστε σίγουροι ότι έχει κάνει μία καλή επιλογή.

Ακόμη κι αν δεν έχει κάνει καλή επιλογή και πάλι πρέπει να του δείξετε ότι είστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα το καταλάβει και θα πράξει τα δέοντα. Μέχρι τότε εσείς θα είσαι διακριτικά στο πλάι του, να το συμβουλεύετε, να το ακούτε και να το αφουγκράζεστε.

ραντεβού-στην-εφηβεία-τι-να-κάνετε-

All photoa via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close