Δάσκαλος-διδάσκει-την-ευγένεια-με-λεμόνια-σοκολατάκια-και-μέλι-

Συγκινητικό: Έλληνας δάσκαλος δίδαξε την ευγένεια στους μαθητές με λεμόνια, σοκολάτακια και μέλι. Αυτός ο δημιουργικός δάσκαλος δίνει το παράδειγμα σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Παλιότερα οι περισσότεροι δάσκαλοι είχαν έναν απόλυτο ρόλο μέσα στην τάξη. Ήταν άνθρωποι που ενδιαφερόντουσαν ως επί το πλείστον να βγάλουν την ύλη, δεν προσπαθούσαν να πλησιάσουν συναισθηματικά τους μαθητές τους και ήταν υπερβολικά αυστηροί με τα πιο φυσιολογικά πράγματα του κόσμου.

Βέβαια και τότε, υπήρχαν δάσκαλοι με μεράκι και υπομονή όμως δυστυχώς αποτελούσαν φωτεινή εξαίρεση σε μία Ελλάδα που μέχρι και πριν μερικά χρόνια μπορεί να είχε πετάξει τον…χάρακα, αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να πετάξει την νοοτροπία του χάρακα.

Δείτε ακόμα 10 πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ακούει από τους γονείς του για να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του

Ευτυχώς όμως οι σημερινοί δάσκαλοι δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι, με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, μεράκι, όρεξη, υπομονή και με θέληση να πλησιάσουν τα παιδιά και συναισθηματικά. Δεν στοχεύουν μόνο στην μόρφωση του παιδιού αλλά και στην κοινωνική του μόρφωση.

Θέλουν να βγάλουν στον κόσμο ενήλικους με ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και ευαισθησία. Ένας τέτοιος δάσκαλος είναι και ο Μάριος Μάζαρης ο οποίος μας συγκίνησε στην προσπάθειά του να διδάξει στα παιδιά την ευγένεια.

Δίδαξε στα παιδιά την ευγένεια χρησιμοποιώντας μέλι, λεμόνια και σοκολατάκια. Μοιράστηκε μαζί μας το μήνυμά του αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτή την πρακτική και μας άφησε όλους έκπληκτους. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για τον Μάριο Μάζαρη

Ο Μάριος Μάζαρης είναι ένας δάσκαλος ο οποίος μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook πολλές φορές έχει μοιραστεί μαζί μας προβληματισμούς σχετικά με τους γονείς, το εκπαιδευτικό σύστημα και τα παιδιά. Επίσης μας έχει εξηγήσει πολλές φορές πως μπορούμε να διαχειριστούμε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Τέλος έχει αναφερθεί και σε σκόρπιες σκέψεις που κάνει με πάντα πρωταρχικό θέμα τους μαθητές σχετικά με διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Αυτή τη φορά αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μία παιδαγωγική του τεχνική την οποία την χρησιμοποίησε στους μαθητές του για να τους διδάξει την ευγένεια.

Θέλοντας να τους εξηγήσει την δύναμη των λέξεων και την επίδραση που έχουν τα θετικά λόγια σε αντιδιαστολή με τα αρνητικά και σκληρά σχόλια έβαλε λεμόνια, σοκολατάκια και μέλι με έναν δικό τους συμβολισμό πάνω στο θρανίο.

Η τεχνική του

Ο Μάριος Μάζαρης λοιπόν τοποθέτησε σε ένα θρανίο ένα βαζάκι γεμάτο σοκολατάκια το οποίο συμβόλιζε τις γλυκές κουβέντες, ένα βαζάκι με μέλι και δύο λεμόνια. Ο ίδιος εξηγεί λέγοντας στο παρακάτω κείμενο:

Οι γλυκές κουβέντες ή το κουταλάκι του γλυκού ανθρώπου είναι μια προσπάθεια να μάθουμε να επικοινωνούμε τις όμορφες σκέψεις. Οι μαθητές το διασκέδασαν και στο τέλος αυτής της δοκιμασίας συνειδητοποίησαν είναι σπουδαίο να μετράνε τα λόγια τους και να μην ξεχνάνε να δείχνουν την καλοσύνη τους.

Είναι το Α και το Ω της συμπεριφοράς και πρέπει πάντα να την επιστρατεύουμε. Έχεις ωραία μάτια! Έχεις ωραία μαλλιά ! Τι καλός φίλος που είσαι ! Κάθε παιδί διάλεγε ένα άλλο να του πει μια τέτοια γλυκιά κουβέντα.

Δείτε ακόμα Back to school 2021: Για να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο πρέπει να το μάθουν από το σπίτι

Και σαν να μην έφτανε η κουβέντα , τον κέρναγε μετά σοκολατάκι ή ένα κουταλάκι μέλι (με ξύλινα κουταλάκια μιας χρήσης γιατί μιλάμε και για ανακύκλωση , αμέ).

Το λεμόνι γιατί ; Με ρωτάει ένας μικρός μου. Για όσους δε θέλουν να πουν καλή κουβέντα σε κανέναν, μια ξινούλα φέτα λεμόνι δωράκι, του είπα. Όπως βλέπετε το βάζο με τα σοκολατάκια κατέβηκε , το μέλι το τίμησαν, τα λεμόνια άθιχτα. Μην επιλέγετε να είστε ξινοί , χάνετε τη γλύκα”.

Δάσκαλος-διδάσκει-την-ευγένεια-με-λεμόνια-σοκολατάκια-και-μέλι-

All photos  via: Αναγνωστικό

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close