τα_παιδιά_δεν_πρέπει_να_γιατρεύουν_τους_ψυχολογικά_πληγωμένους_γονείς_

Τι είναι η συναισθηματική αιμομιξία και για ποιον λόγο βλάπτει την ψυχολογία του παιδιού.

Ξέρουμε ότι οι γονείς πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους. Ξέρουμε ότι οι γονείς πρέπει να είναι στήριγμα για τα παιδιά τους. Οι γονείς θα πρέπει να κρατούν τα προβλήματά τους μακριά από την ψυχοσύνθεση των παιδιών τους.

Σίγουρα, πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για τα προβλήματά μας στα παιδιά μας, όμως δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πάνω τους για να νιώσουμε καλύτερα. Δεν μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά όπως θα μιλούσαμε στους δικούς μας γονείς ή στους φίλους μας.

Δείτε ακόμα Δεν υπάρχει ισχυρότερη διδασκαλία από το δικό μας παράδειγμα

Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνουμε τα παιδιά μας με τα δικά μας προβλήματα. Γιατί έχει διαφορά το παιδί να ξέρει ότι οι γονείς του παίρνουν διαζύγιο και η μαμά δεν είναι πολύ καλά ψυχολογικά εξαιτίας αυτού και έχει διαφορά να ζητάει η μαμά από το παιδί να μιλήσει στον μπαμπά και να του αλλάξει γνώμη.

Βρήκαμε λοιπόν ένα κείμενο μέσα από την σελίδα Παιδοψυχιατρική σήμερα και νομίζουμε ότι περιγράφει πολύ σωστά αυτό που θέλουμε να σας εξηγήσουμε κι εμείς.

Τα παιδιά δεν πρέπει να γιατρεύουν τους συναισθηματικά πληγωμένους γονείς. Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης και τον λόγο που πρέπει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά ακόμη και όταν είναι ανυπόφοραΔιαβάστε παρακάτω: 

Η «συναισθηματική αιμομιξία» είναι ένα είδος κακοποίησης, στην οποία ένας γονιός βασίζεται στο παιδί του για να πάρει τη συναισθηματική υποστήριξη που, κανονικά, θα έπρεπε να παίρνει από έναν ενήλικα.

Δείτε ακόμα “Μαμά δεν αντέχω άλλο, θα πηδήξω από την γέφυρα”: Το μήνυμα μητέρας για την ψυχική υγεία

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ζητά συμβουλές από το παιδί του για δικά του, ενήλικα ζητήματα, ότι περιμένει από το παιδί του να του τονώσει το εγώ ή να του ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του ή ότι αναθέτει στο παιδί την ευθύνη να του παρέχει θεραπεία ή να διαχειριστεί τις εκάστοτε κρίσεις.

Ή με πιο απλά λόγια: περιμένει από το παιδί του να είναι ο καλύτερος του φίλος/φίλη. Σε αντίθεση με τη σ@ξουαλική αιμομιξία, οι «ανάρμοστες» αυτές σχέσεις δεν έχουν τίποτε σ@ξουαλικό στη φύση τους, αν και οι συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειές τους είναι αναμφισβήτητες.

Το φαινόμενο μπορεί να αφορά γονείς του ίδιου ή του αντίθετου φύλου από τα παιδιά, μόνοι γονείς ή παντρεμένους και με το συναισθηματικό φορτίο που τους αναθέτουν, τα παγιδεύουν ανάμεσα σε μια αίσθηση απόγνωσης αλλά και δύναμης.

Δείτε ακόμα Αγαπημένο μου μοναχοπαίδι μη σε αγχώνει το αδερφάκι που έρχεται

Τελικά, το παιδί που αναλαμβάνει το ρόλο του «άλλου γονιού» χάνει την ουσία της παιδικής του ηλικίας. Μπορεί να μην διακρίνουμε αυτή την καταστρεπτική δυναμική, όταν έχουμε μπροστά μας ένα πεντάχρονο νήπιο, που ανακουφίζει την αναστατωμένη μαμά του κατά τη διάρκεια μια δύσκολης στιγμής.

Όταν, όμως, μιλάμε για έναν τριαντάχρονο, που δεν βγαίνει ραντεβού, γιατί φοβάται μην αποξενώσει την συναισθηματικά εξαρτώμενη από αυτόν μητέρα του, τότε η εικόνα γίνεται τραγικά ξεκάθαρη. Άνθρωποι με άλυτα ψυχικά τραύματα έχουν, επίσης, πιθανότητες να γίνουν τέτοιοι γονείς.

Κι αν δεν ξεκαθαρίσουν στους εαυτούς τους ότι η επούλωση είναι δική τους ευθύνη, τότε θα καταλήξουν να αναθέσουν τη δουλειά αυτή στους ανθρώπους που αγαπούν περισσότερο. Δεν είναι, όμως, δουλειά ενός παιδιού να θεραπεύσει τον πατέρα ή τη μητέρα του -ή οποιονδήποτε άλλο.

Δείτε ακόμα Τι είναι το strangers anxiety στα μωρά και πόσο τα επηρεάζει η καραντίνα

Δεν είναι ευθύνη του να βοηθήσει το γονιό του να βρει την γαλήνη ξεπερνώντας τις κακές αποφάσεις που πήρε. Και, σίγουρα, δεν είναι δουλειά του να βοηθήσει τους γονείς του να επεξεργαστούν τον πόνο μιας αποτυχημένης σχέσης, ακόμη κι αν αυτή είναι με τον άλλο βιολογικό γονιό.

Πρέπει να μάθουμε να χωρίζουμε από ανθρώπους που μας δελεάζουν και εμπλεκόμαστε σε μονόπλευρες, τοξικές σχέσεις, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γονείς μας. Δεν είναι αρκετό να αναγνωρίζουμε τον τρόπο που συμπεριφέρονται -πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close