Τι χρειάζονται τα Σαββατοκύριακα τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό

Ο παιδικός σταθμός είναι μια λύση για τους γονείς που εργάζονται και δεν έχουν κάποιον να τους κρατήσει το παιδί. Επιπλέον, είναι ένας χώρος ειδικά σχεδιασμένος για τα παιδιά που τους παρέχει πολλές δυνατότητες για εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και παιχνίδι.

 

Ωστόσο, είναι πολύ λογικό το παιδί να δυσανασχετεί από το πρωινό ξύπνημα ή από την αλληλουχία των υποχρεώσεων που κυριαρχεί στην καθημερινότητά του. Πάρτε παράδειγμα από τον εαυτό σας: Ακόμα κι αν περνάτε πολύ ωραία στη δουλειά σας, σίγουρα υπάρχουν μέρες που δεν θέλετε να σηκωθείτε νωρίς από το κρεβάτι ή που προτιμάτε να την περάσετε καθισμένοι στον καναπέ! Όπως εμείς, λοιπόν, περιμένουμε πώς και πώς το Σαββατοκύριακο για να χαλαρώσουμε, έτσι και τα πιτσιρίκια που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό έχουν ανάγκη να τα περάσουν κάπως έτσι:

Να κοιμηθούν όσο θέλουν το πρωί

Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να μείνουν τουλάχιστον ένα πρωί την εβδομάδα στο κρεβάτι για να χουζουρέψουν όσο θέλουν, χωρίς κανείς να τους φωνάζει «βάλε τα παπούτσια σου, πρέπει να φύγουμε».

Να παίξουν χωρίς κανόνες

Ο παιδικός σταθμός δίνει πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι, όμως ακόμα κι αυτό αναγκαστικά υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες. Τα Σαββατοκύριακα, αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν λίγο τα όρια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει περισσότερος θόρυβος και ακαταστασία! Είναι φυσιολογικό για την ηλικία τους και έχουν ανάγκη να το βιώσουν.

 

Να ξεκουραστούν

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι σκόπιμο να βάζετε τα παιδιά πιο νωρίς για ύπνο τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να αναπληρώσουν όσο πολύτιμο ύπνο χάνουν μέσα στην εβδομάδα, όταν αναγκάζονται να σηκωθούν συγκεκριμένη ώρα γα να πάνε στο σχολείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάζετε να κοιμηθούν μια-δυο ώρες το μεσημέρι.

Να μην έχουν πρόγραμμα

Εάν έχετε κοινωνικές ή άλλες υποχρεώσεις τη μία μέρα του Σαββατοκύριακου, φροντίστε τουλάχιστον την άλλη να μην προγραμματίσετε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνετε όλη την ημέρα άπραγοι στο σπίτι, αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι αυθόρμητο και γενικά να επωφεληθείτε από το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε (εάν θέλετε) χωρίς περιορισμούς! Τα παιδιά θα το ευχαριστηθούν πολύ. Και οι γονείς το ίδιο!

Πηγή: mamamia
Close