Το μωρό σας έχει λιώσει στο ξενύχτι; Πώς να το κάνετε να κοιμάται σαν πουλάκι τα βράδια

Έχετε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιμηθήκατε χωρίς να σας ξυπνήσει ένα “ΟΥΑΑΑΑΑΑΑ” μέσα στο βράδυ; Λοιπόν θα σας πούμε πως μπορείτε να ξανακοιμηθείτε σαν πουλάκι!

Τα μωρά είναι ευτυχιά, αρκεί να μην είναι δικά μας. Μπορεί να σας φαίνεται κάπως κακό αυτό, όμως όσοι έχετε κάνει παιδιά καταλαβαίνετε πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε. Τα μωρά είναι γλυκά και όμορφα, όμως, είναι ταλαιπωρία τον πρώτο καιρό.

Κλαίνε και δεν ξέρεις γιατί, φοβάσαι και τον ίσκιο σου και φυσικά χάνεις τον ύπνο σου. Μία νέα μελέτη δείχνει πως μπορείτε να κοιμηθείτε και πάλι σαν πουλάκια, εξασφαλίζοντας έναν καλύτερο ύπνο για το μωράκι σας αλλά και για εσάς. Διαβάστε παρακάτω: 

 

Δείτε ακόμα Αυτές είναι οι πιο συχνές ιώσεις που κολλάνε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς

Σύμφωνα λοιπόν με μία νέα επιστημονική μελέτη, ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε το μωρό σας από το να κλαίει επίμονα είναι να το πάρει κάποιος αγκαλιά και να το πάει μία μικρή βόλτα για 5 λεπτά. Στην συνέχεια κάθεται, το κρατάει αγκαλιά για άλλα 8 λεπτά και κοιμάται σαν πουλάκι.

Φαίνεται πως δεν αρκεί να το έχει αγκαλιά μόνο η μητέρα την στιγμή που κλαίει, αν η ίδια είναι από την αρχή καθισμένη ή όρθια και πάντα ακίνητη. Επίσης δεν γίνεται να αφήνει και συνεχώς το παιδί στην κούνια να κλαίει ή σε μία ακίνητη κούνια και να προσπαθεί να το νανουρίσει έτσι.

Οι ερευνητές λένε στους γονείς πως αν το παιδί κλαίει συχνά τα βράδια πρέπει να το πηγαίνουν μέσα στο σπίτι μία βόλτα για 5 λεπτά και στην συνέχεια να το κρατάνε καθιστοί αγκαλιά για 5-8 λεπτά. Επίσης στην μελέτη συμμετείχαν μόνο μητέρες.

Δείτε ακόμα Γονείς μεγάλη προσοχή: Νήπιο κατάπιε κέρμα και από θαύμα σώθηκε!

πως-να-μην-κλαίει-το-μωρό-για-να-μην-ξενυχτάτε-

Photo via: mama365.gr

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όμως ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε αν την ίδια τακτική την ακολουθούσαν οι μπαμπάδες ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Η έρευνα έγινε με επικεφαλή την δρα Καρόντα του Κέντρου Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology.

Με την βοήθειας του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος  και της βιντεοσκόπησης με κάμερες, κατάφεραν να δουν τις αντιδράσεις 21 μωρών σε διαφορετικές συνθήκες, όπως να τα κρατάνε οι μητέρες τους, να περπατούν, να τα κρατάνε καθισμένες ή να τα έχουν αφήσει απλά στην κούνια τους ή σε μία κούνια που κουνιέται.

Προηγουμένως οι επιστήμονες, είχαν μελετή τι συμβαίνει στο ζωικό βασίλειο και πρόσεξαν ότι όταν διάφορα ζώα, είτε τρωκτικά, είτε θηλαστικά παραπονιούνται, οι γονείς τους τα πιάνουν  με το στόμα και τα φέρνουν βόλτες γύρω γύρω.

Δείτε ακόμα Το παιδί μου με χτυπάει όταν δεν του κάνω τα χατίρια. Τί να κάνω;

Η νέα μελέτη λοιπόν βασίστηκε σε αυτήν την στρατηγική. Όπως και με τα ζώα έτσι και με τα βρέφη, όταν η μαμά τα κρατά αγκαλιά και κάνει μία μικρή βόλτα, οι χτύποι της καρδιάς πέφτουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και αυτό το βοηθά να κοιμηθεί.

πως-να-μην-κλαίει-το-μωρό-για-να-μην-ξενυχτάτε-

Photo via: babyzone.gr

Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι το παιδί να βρίσκεται σε μία κούνια που να κουνιέται απαλά. Βέβαια δεν συγκρίνεται με την αγκαλιά, της μαμάς, του μπαμπά, ή κάποιου άλλου μέλους της οικογένειας. Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα μωρά είναι άκρως ευαίσθητα στην παραμικρή κίνηση της μητέρας τους.

Αν π.χ. η μητέρα κάνει στροφή καθώς περπατά ή σταματήσει, αμέσως η καρδιά του μωρού ανεβάζει «στροφές». Ακόμη και όταν το μωρό έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της και η μητέρα το αποσπά από πάνω της για να το βάλει στο κρεβάτι ή στην κούνια του, αυτό εμφανίζει ενδείξεις στρες στους χτύπους της καρδιάς του που επιταχύνονται.

Δείτε ακόμα Μην πιέζετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μάθουν να γράφουν – Αυτός είναι ο λόγος!

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, αυτό εξηγεί γιατί σχεδόν όλες οι μαμάδες έχουν βιώσει την απογοητευτική εμπειρία, το μωρό να ξυπνάει πάλι όταν φεύγει από τα χέρια της και μένει μόνο του. Γι’ αυτό, κατά την δρα Κουρόντα, είναι σημαντικό μετά την πεντάλεπτη βόλτα να ακολουθεί μια στατική περίοδος αγκαλιάς διάρκειας έως οκτώ λεπτών.

«Πολλοί γονείς υποφέρουν από το νυχτερινό κλάμα του μωρού τους. Το ζήτημα είναι σοβαρό, ιδίως για τους άπειρους γονείς, σε βαθμό που μπορεί να τους προκαλέσει στρες και να τους οδηγήσει ακόμη και σε κακομεταχείριση του μωρού τους σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων», δήλωσε η δρ Κουρόντα.

πως-να-μην-κλαίει-το-μωρό-για-να-μην-ξενυχτάτε-

Photo via: femmeactuelle.fr

Διευκρίνισε ότι το «κόλπο» με την πεντάλεπτη βόλτα «βοηθά στον ύπνο, αλλά μόνο τα μωρά που κλαίνε». «Δεν λειτουργεί όταν τα μωρά είναι ήδη ήρεμα, αλλά δεν κοιμούνται», λέει.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το μωρό – νήπιο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close