Δείτε τις 5 κινήσεις που πρέπει να κάνετε  ΑΦΟΥ βάλετε τις φωνές στα παιδιά σας

Όσο ήρεμοι, πράοι και ευγενικοί με τα παιδιά σας γονείς μπορεί να είστε, πάντα θα υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου σας κάνουν να ξεπερνάτε τα όρια σας , να βγαίνετε από τα ρούχα σας και εν τέλει να καταλήγετε με σπασμένα νεύρα, τσιρίδες και αλαφιασμένο μαλλί από την ένταση.

Και φυσικά εξ απολύετε τιμωρίες, απειλές, φωνές στα παιδιά (όχι ότι σας παίρνουν στα σοβαρά πάντα) χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Προφανώς και δεν είναι ο σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης ούτε αποτελεσματικός, είναι ο μόνος που σας βγαίνει εκείνη τη στιγμή.

Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τέτοια ξεσπάσματα ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να το διορθώσουμε μετά… Επειδή είμαστε άνθρωποι και έχουμε αδυναμίες και δεν μπορούμε να συγκρατούμε τα νεύρα μας πάντα, οφείλουμε μετά μέσα από κάποιες κινήσεις να ισορροπήσουμε τα πράγματα και να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις.

Τι πρέπει να κάνουμε, σ’ αυτή την περίπτωση για να εξομαλύνουμε ξανά την κατάσταση για εμάς και τα παιδιά μας, σύμφωνα με το mamamia.gr;

Δειτε ακομα «Γιατί δεν με ακούει ποτέ»- Πως να διαχειριστείτε την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας!

Να ηρεμήσουμε

Τις περισσότερες φορές φωνάζουμε επειδή είμαστε κουρασμένοι, θυμωμένοι ή νιώθουμε ότι τα παιδιά μάς αγνοούν όταν τους μιλάμε ήμερα. Αυτά τα έντονα συναισθήματα δεν θα εξαφανιστούν σε μια στιγμή μετά το ξέσπασμά μας. Αντιθέτως, οι περισσότεροι γονείς νιώθουν χειρότερα αφότου βάλουν τις φωνές. Γιατί επιπλέον αισθάνονται εκνευρισμό και ενοχές. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφιερώσετε μερικά λεπτά στον εαυτό σας για να ηρεμήσετε. Εξηγήστε στα παιδιά ότι η μαμά πρέπει να καθίσει για λίγο μόνη στο δωμάτιό της μέχρι να αισθανθεί καλύτερα -είναι και για εκείνα ένα καλό παράδειγμα να ξέρουν πως όταν νιώθουμε εκτός ελέγχου θα πρέπει να χαλαρώσουμε πριν συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

Να ζητήσουμε συγνώμη

Αφού ηρεμήσουμε, καλό είναι να καθίσουμε με τα παιδιά και να τους μιλήσουμε για το ξέσπασμά μας. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε συγνώμη που φωνάξατε, που τα κάνατε να τρομάξουν ή τα στενοχωρήσατε. Ακόμα και που δεν καταφέρατε να λύσετε το πρόβλημα με έναν πιο αποδεκτό τρόπο. Τα παιδιά πρέπει να δουν ότι και οι γονείς τους είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη όπως όλοι -αλλά έχουν την υπευθυνότητα να τα αναγνωρίζουν.

Να τους εξηγήσουμε

Μετά τη συγνώμη, ας επιστρέψουμε στο θέμα που προκάλεσε όλο το ζήτημα. Εξηγήστε στα παιδιά τι ήταν αυτό που σας έκανε να θυμώσετε -πιθανότατα δεν το έχουν αντιληφθεί μέσα στο γενικότερο χαμό. Συζητήστε πώς μπορείτε να λύσετε το ζήτημα όλοι μαζί, χωρίς να χρειαστεί να αρχίσετε πάλι τις φωνές και τις απειλές. Εάν πιστεύετε ότι φερθήκατε υπερβολικά, εξηγήστε τους ότι οφείλεται στην κούραση ή το στρες που έχετε και υποσχεθείτε να χειριστείτε τα πράγματα καλύτερα την επόμενη φορά.

Να τα πάρουμε αγκαλιά

Ένα τέτοιο ξέσπασμα εκ μέρους των γονιών δημιουργεί συχνά την ανάγκη σε μικρούς και μεγάλους να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Ας είναι μια αφορμή να περάσετε μαζί δημιουργικά λίγη ώρα, με αγκαλιές και παιχνίδια, διαβάζοντας παραμύθια και γενικά κάνοντας ευχάριστα πράγματα μαζί, όπως να μαγειρέψετε, να στρώσετε το τραπέζι και να κουβεντιάσετε.

Να το αφήσουμε πίσω μας

Αντί να νιώθουμε ενοχές, ας αναγνωρίσουμε στον ίδιο τον εαυτό μας ότι έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη κι ότι το να είσαι καλός γονιός δεν σημαίνει ότι αντιδράς πάντα σωστά αλλά ότι προσπαθείς διαρκώς να γίνεσαι καλύτερος.

Δειτε ακομα Γιατί δεν πρέπει να λέμε «πρόσεχε» στα παιδιά; Οι κίνδυνοι που υπάρχουν πίσω από αυτή τη λέξη 

Το ειδαμε στο parentsgo.kidsgo.com.cy

Με πληροφορίες από mamamia.gr

Close