Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν την δημιουργικότητα μέσα από το παιχνίδι;

Σύμφωνα με τη Dona Matthews Ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλο και συγγραφέα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχει υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικά, συναισθηματικά και προβλήματα προσοχής. Μια πολύ ισχυρή στρατηγική πρόληψης όλων αυτών των προβλημάτων είναι το: Αδόμητο ελεύθερο παιχνίδι.

Η Ψυχίατρος Kay Redfield Jamison έγραψε, “Το παιχνίδι δεν είναι  πολυτέλεια. Το παιχνίδι είναι αναγκαιό. “Και όταν το παιχνίδι γίνεται σε εξωτερικούς χώρους στη φύση, είναι ακόμη πιο ισχυρό, τόσο ως αντίδοτο στο στρες της σύγχρονης ζωής και ως κίνητρο για τα παιδιά να ανακαλύπτουν τις ικανότητές τους.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί μαθαίνει πραγματικά ποιο είναι και τι πραγματικά του αρέσει.Αν οι γονείς θέλουν πραγματικά να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν την δημιουργικότητα τους και τα χαρίσματα τους πρέπει να βάλουν πίσω τις προτεραιότητες τους και να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για να ενσωματώσουν το παιχνίδι στη ζωή των παιδιών τους. Όλα τα παιδιά χρειάζονται την πρόκληση και τη πνευματική, σωματική και κοινωνική διέγερση. Και χρειάζονται επίσης χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και υπαίθριες δραστηριότητες.

Δείτε ακόμη:Θορυβώδη παιδιά: Πώς να χαμηλώσετε τα ντεσιμπέλ!

Η ευφυΐα και η δημιουργικότητα των παιδιών αναπτύσσονται όταν αυτά είναι εκτεθειμένα σε μια ποικιλία ερεθισμάτων που ασκούν όλες τις αισθήσεις τους, και όταν έχουν άφθονες ευκαιρίες για  αλληλεπίδραση με παιχνίδια με τον κόσμο γύρω τους. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της της παιχνιδιάρικης εξερεύνησης περιλαμβάνουν τη βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοελέγχου,αυτογνωσίας της συνεργασία και της μεγαλύτερης συμμετοχής στη δική τους μάθηση, και την μεγαλύτερη ελευθερία στο κομμάτι της φαντασίας.

Τι πρέπει να κάνετε ή να αποφύγετε για να σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας έχουν αρκετό χρόνο ψυχαγωγίας ώστε να αναπτύξουν την δημιουργικότητα και τα ταλέντα και τα χαρίσματα τους;

Τι πρέπει να κάνετε

 • ανταποκριθείτε με ενθουσιασμό στην περιέργεια του παιδιού σας
 • αφήστε το να κάνει επιλογές
 • εξασφαλίστε πολύ χρόνο κοντά στη φύση
 • απολαύσετε το χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με το παιδί σας
 • θαυμάστε και γιορτάστε μαζί με το παιδί σας τα θαύματα της φύσης

Τι δεν πρέπει να κάνετε

 • μην φορτώνεται το παιδί σας με επιβαρυμένα προγράμματα
 • μην είστε πολύ αυστηροί μαζί του
 • πάρτε και εσείς μέρος στη ώρα του παιχνιδιού
 • να του επιτρέψετε απεριόριστο χρόνο στην οθόνη
 • μην σώσετε το παιδί σας από την πλήξη

Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν την δημιουργικότητα τους και τα ταλέντα τους μέσα από το ελεύθερο αδόμητο παιχνίδι και την επαφή τους με την φύση

Τα πρέπει:

 • Ανταποκριθείτε με ενθουσιασμό στην περιέργεια του παιδιού σας

Η παιχνιδιάρικη εξερεύνηση είναι το πρώτο βήμα προς το υψηλού επιπέδου επίτευγμα σε όλους τους τομείς. Είναι η ανεξάντλητη πηγή χαρούμενης παραγωγικότητας καθ’όλου τη διάρκεια της ζωής. Ενθαρρύνετε την καλλιέργεια των παθών του παιδιού σας, όταν ενθαρρύνετε την περιέργεια του, το εκθέτετε σε πλούσιες και ποικίλες εμπειρίες,οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων του.Έτσι πρέπει να του παρέχετε άφθονο χρόνο ώστε το παιδί σας να καταφέρει να εξερευνήσει τα ενδιαφέροντα του ,αρχικά μέσα από το παιχνίδι.

 • Αφήστε το να κάνει επιλογές

Ένα παιδί που έχει πολλά ενδιαφέροντα – ή των οποίων οι γονείς έχουν – μπορεί να επιλέξει και ποιες δραστηριότητες θέλει να συνεχίσει σοβαρά σε κάθε δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα, το πιάνο και το κολύμπι το χειμώνα, και στο θέατρο και το ποδόσφαιρο το καλοκαίρι. Εάν το παιδί σας θέλει να συμμετέχει σε περισσότερες δραστηριότητες απ ‘αυτές, αναζητήστε άτυπες επιλογές. Ίσως να μπορεί να οργανώσει ένα παιχνίδι μπάσκετ στη γειτονιά με τους φίλους του, αντί να μπεί σε μια ομάδα μπάσκετ.

Δείτε ακόμη:Πώς ένα σημαντικό »μάθημα» στα παιδιά μου ανατράπηκε σε μόλις μια μέρα

 • Εξασφαλίστε αρκετό χρόνο στη φύση

Τα παιδιά που μαθαίνουν σε υπαίθριες τάξεις παρουσιάζουν μεγάλες βελτιώσεις στην ακαδημαϊκή επίδοση, την αυτοεκτίμηση τους, την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα και αναπτύσσουν κίνητρα για να μάθουν. Όλα τα παιδιά είναι πιο ήρεμα, πιο αισιόδοξα, πιο εστιασμένα, πιο υγιή, πιο δημιουργικά και πιο επιτυχημένα στο σχολείο όταν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Όποτε είναι δυνατόν, βρείτε χρόνο για να βοηθήσετε το παιδί σας και  να εξερευνήσετε μαζί του λιβάδια, δάση, βάλτους, ρέματα, λίμνες, ερήμους και ωκεανούς. Ζητήστε από το παιδί σας να φέρει και ένα φίλο του μαζί για να εξερευνήσετε όλη  μαζί την φύση.

 • Απολαύσετε  χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με το παιδί σας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλιστεί οτι το παιδί σας βιώνει όλα τα οφέλη της φύσης, δηλαδή καλύτερη υγεία, πιο ευτυχισμένες σχέσεις, υψηλότερες επιδόσεις και μεγαλύτερη παραγωγικότητα είναι να περνά το χρόνο του στο φυσικό περιβάλλον μαζί σας. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για μια βόλτα-κατά προτίμηση στη φύση-κάθε μέρα. Ακόμα κι αν είναι μόνο για 20 λεπτά, θα ζήσετε πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες και της αυξημένης αίσθηση της ευημερίας. Όποτε είναι δυνατόν, φάτε και ένα γεύμα έξω μαζί του.

 • Θαυμάστε και γιορτάστε μαζί με το παιδί σας τα θαύματα της φύσης

Ακόμα και στη μέση μιας πολυσύχναστης πόλη, μπορείτε να γιορτάσετε την ανατολή του ηλίου, τα μπουμπούκια που αρχίζουν και  ανθίζουν,τους ήχους από τα πουλιά και τις αλλαγές των εποχών. Εάν έχετε πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο, περάστε εκεί  χρόνο με το παιδί σας. Αν είναι δυνατόν, φτιάξτε ένα κουτί με άμμο,ή οτιδήποτε άλλο που είστε σίγουρη οτι θα λάτρευε το παιδί σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει ένα φρούριο στην άμμο ή να κάνετε κάτι άλλο έξω που θα τον έκανε ευτυχισμένο.

Τι να μην κάνετε:

 • Μην υπερφορτώνετε το παιδί σας

Πάρα πολλά παιδιά έχουν πάρα πολλές δραστηριότητες και αρμοδιότητες: το σχολείο, την εργασία, τα σπορ, διάφορα είδη πρακτικής, επιπλέον μαθήματα και πολλά άλλα. Αυτά τα κάνουν να αγανακτούν και να επιβραδύνουν την πρόοδο τους. Ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει ένα ή δύο δραστηριότητες προκειμένου να μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτές έτσι όπως πρέπει.

 • Μην είστε πολύ αυστηροί μαζί του

Ο καθένας χρειάζεται ένα διάλειμμα από την κανονική ρουτίνα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Να είστε ευέλικτοι, περιστασιακά δίνοντας στα παιδιά σας “ημέρες για την ψυχική υγεία τους», όπως απαιτείται ή να τους αφήνετε να παραλείπουν οργανωμένες δραστηριότητες υπέρ της ανάγνωσης ενός βιβλίου ή για μια οικογενειακή έξοδο.

 • Να παίρνετε και εσείς μέρος στη ώρα του παιχνιδιού

Όταν θα πρέπει να είστε κοντά, αποφύγετε να κατευθύνετε το παιχνίδι του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι ασφαλής και στη συνέχεια απομακρυνθείτε.Πηγαίνετε κάπου ώστε να μπορείτε να επιβλέπετε και να είστε διαθέσιμη σε κάποια στιγμή ανάγκης, αλλά μην το στερείτε από τα λάθη που κάνει και μέσα από αυτά μπορεί να πάρει σημαντικά μαθήματα κατά την ώρα του παιχνιδιού

 • Μην αφήνετε το παιδί σας απεριόριστο χρόνο στην οθόνη

Ο πάρα πολύς χρόνο στις οθόνες μπορεί να σκοτώσει την επιθυμία για ελεύθερο παιχνίδι. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν οτι τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να περνούν χρόνο μπροστά από την οθόνη (τις κινητές συσκευές, τους υπολογιστές, τη τηλεόραση και τα video games)

Τα παιδιά συνήθως χρειάζονται τους γονείς τους να τους θέτουν όρια σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να περνούν μπροστά από την οθόνη προκειμένου να έχουν χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και εξωτερική εξερεύνηση. Επίσης, καλό είναι να προσπαθήσουν οι γονείς να περιορίσουν και τη δική τους χρήση τεχνολογίας, ενώ είναι με τα παιδιά τους.

Δείτε ακόμη:Πες στο στη Λένα:Τελικά έχεις δικαίωμα να πληγώνεις τα παιδιά;

 • Μην σώσετε τα παιδιά από την πλήξη

Τα παιδιά που μένουν μόνα τους αρκετό ώστε να βαρεθούν ,χωρίς το πειρασμό της εύκολης διασκέδασης που προσφέρεται μέσω της τεχνολογίας ,είτε θα καταλάβουν από μόνα τους πως να περάσουν το χρόνο τους ή θα ζητήσουν βοήθεια, όταν δεν θα έχουν τους πειρασμούς της εύκολης διασκέδασης, όπως αυτών που παρέχονται από την τεχνολογία. Η πλήξη μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους δασκάλους που παρέχει ένα μονοπάτι για να ανακαλύψει το παιδί σας τον εαυτό του.

Δυστυχώς όμως αντί το παιδί να έχει ελεύθερο χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι, ο χρόνος του γεμίζει από τα υπερβολικά προγράμματα που έχουν βγάλει για αυτό οι γονείς του είτε από την τεχνολογία. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα στρες του παιδιού σας και δεν το βοηθάει καθόλου να αναπτύξει τις δεξιότητες του με την πάροδο του χρόνου.

Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν την δημιουργικότητα τους και τα ταλέντα τους μέσα από το ελεύθερο αδόμητο παιχνίδι και την επαφή τους με την φύση. Αυτά τα οφέλη δεν θα είναι μόνο για τα παιδιά αλλά θα επηρεάσουν σημαντικά και τη δική σας ζωή.

Πηγή: expertbeacon.com
Close