30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν “όμορφες”

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν “όμορφες” . Τα πρότυπα ομορφιάς όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να επηρεάσουν γυναίκες και άντρες. Τα πρότυπα ομορφιάς του σήμερα είναι πολλά και φυσικά δέχονται κριτική ως επί το πλείστον.

Όμως τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς ίσως να μας φαίνονται πιο φυσιολογικά, επειδή έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε. Στις τηλεοράσεις, τα περιοδικά, τις διαφημίσεις στα λεωφορεία. Τα πρότυπα ομορφιάς του παρελθόντος, καθώς επίσης και οι πρακτικές του τότε, μπορεί στις σημερινές γυναίκες, να μοιάζουν απάνθρωπες.

Διαβάστε επίσης Ρόζγουελ: Η νεκροψία του εξωγήινου που αποδείχθηκε απάτη – Το επίμαχο film (βίντεο)

Μερικές από αυτές όντως ήταν απαράδεκτες. Άλλες πρακτικές πάλι είναι διφορούμενες. Εμείς αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τις 30 εικόνες με πρότυπα ομορφιάς και τακτικές ομορφιάς του παρελθόντος. Διαβάστε παρακάτω και τα σχόλια δικά σας: 

 Φορούσαν fullface κολύμβησης για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο το 1920!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Φορούσαν fullface κολύμβησης για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο το 1920! 

Ζωγράφιζαν “ραφές” στο πόδι τους, για να φαίνεται ότι φορούσαν κάλτσες.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : ζωγράφιζαν "ραφές" στο πόδι τους, για να φαίνεται ότι φορούσαν κάλτσες.

 Τον 10ο αιώνα στην Κίνα δέσμευαν τα πόδια τους.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : τον 10ο αιώνα στην Κίνα δέσμευαν τα πόδια τους.

Ο Δρ. Νίκολας εξήγησε στην Bored Panda ότι ο σύγχρονος πολιτισμός βασίζεται στην κουλτούρα της “εικόνας” . Εμείς οι άνθρωποι ζούμε πλέον σε απρόσωπες κοινωνίες που κανείς δεν ξέρει τίποτα για τον γείτονά του. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη μας να δείχνουμε όμορφοι είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Άλλωστε κανένας άλλος δεν γνωρίζει τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, εκτός φυσικά από τους δικούς μας ανθρώπους!

 Διαγωνισμός ομορφιάς χωρίς πρόσωπο στο Cliftonville, 1936.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες": Διαγωνισμός ομορφιάς χωρίς πρόσωπο στο Cliftonville, 1936.

 Η Rita Perchetti και η Gloria Rossi δοκιμάζουν το νέο φορητό λουτρό τους, ώστε να μπορούν να αλλάξουν τα ρούχα τους μετά την ηλιοθεραπεία στην παραλία Coney Island, 1938.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες": πως άλλαζαν τα ρούχα τους οι γυναίκες στην παραλία το 1930

 Ένας τρόπος να πλένουν το στiθος τους οι γυναίκες το 1930.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Ένας τρόπος να πλένουν το στiθος τους οι γυναίκες το 1930. 

Τόνισε ότι η ομορφιά είναι (ταυτόχρονα) βαθιά προσωπική, καθώς και πολιτισμικά καθοδηγούμενη. Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία ομορφιάς σχετίζεται με τον καταναλωτή. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρίες ομορφιάς βγάζουν προϊόντα σκεπτόμενοι πάντα τους καταναλωτές που θα τα αγοράσουν.

Πριν μερικά χρόνια για παράδειγμα οι μαύρες γυναίκες έκαναν αγώνες έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όσων αφορά τις διαφημίσεις για την γυναικεία ομορφιά από μοντέλα που να είναι κι εκείνα μαύρα. Οι μαύροι επιχειρηματίες ομορφιάς άνοιξαν τον δρόμο στις διαφημίσεις με μαύρα μοντέλα!

 Το 1964 ίσιωναν τα μαλλιά τους με το σίδερο για τα ρούχα!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Το 1964 ίσιωναν τα μαλλιά τους με το σίδερο για τα ρούχα!

 Αφαίρεση φακίδων.

Χρησιμοποιούνταν μια περίπλοκη συσκευή. Τα μάτια καλύπτονταν  με ένα ειδικό, αεροστεγές κομμάτι και τα ρουθούνια καλύπτονταν κι αυτά. Η αναπνοή γινόταν μέσω ενός ειδικού σωλήνα. Τα ευαίσθητα μέρη του προσώπου έπρεπε να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά. Αυτό λάμβανε χώρα το 1930.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Αφαίρεση φακίδων.

 Κάπα για την θάλασσα.

Πριν από την εφεύρεση του Sun-Screen στα μέσα της δεκαετίας του 1940, οι κολυμβήτριες φορούσαν ρούχα σαν αυτό το αδιάβροχο που βλέπετε στην φωτογραφία, για να προστατευθούν από τον ήλιο. Η κάπα διέθετε  επίσης ενσωματωμένα γυαλιά ηλίου.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Κάπα για την θάλασσα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες διαδικασίες, θεραπείες και πρακτικές vintage ομορφιάς μας φαίνονται περίεργες τώρα. Για παράδειγμα, τώρα έχουμε τις selfies και μας φαίνονται πολύ φυσιολογικές. Μπορεί όμως σε λίγα χρόνια οι selfies να μην δείχνουν απλά τα πρόσωπά μας.

Η ύπαρξη αυτών των φωτογραφιών, μπορούν να δείξουν στους ανθρώπους των επόμενων γενιών την εξέλιξη της τεχνολογίας του σήμερα αλλά και τα πρότυπα ομορφιάς που κυριαρχούν.

Ο Δρ. Νικόλαος είπε ότι η ομορφιά είναι βαθιά συνυφασμένη με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι αντανακλά κάτι περισσότερο από την ίδια την ομορφιά.

«Η χρήση ακτίνων Χ για την αποτρίχωση, για παράδειγμα, αντικατοπτρίζει επίσης το γεγονός ότι η τεχνολογία αναδύεται προτού γίνει γνωστή η πλήρης επίδραση της χρήσης της» .

«Είναι πολύ συνηθισμένο σήμερα να κάνουμε ενέσεις κολλαγόνου  στο πρόσωπό ή να ντυνόμαστε με δέρματα ζώων. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, καθώς οι συλλογικές μας πεποιθήσεις και αξίες αλλάζουν, αυτές οι συνηθισμένες πράξεις μπορεί να θεωρηθούν ξεπερασμένες» , συμπληρώνει.

 Το 1900 προσπαθούσαν να χάσουν κιλά τοποθετώντας βδέλλες πάνω στο δέρμα τους!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Το 1900 προσπαθούσαν να χάσουν κιλά τοποθετώντας βδέλλες πάνω στο δέρμα τους!

 Διαγωνιζόμενες στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Lovely Eyes στη Φλόριντα, το 1930, έκρυβαν το υπόλοιπο πρόσωπο για να τονίσουν την ομορφιά των ματιών τους!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν “όμορφες” : Διαγωνισμός ομορφιάς το 1930

 Μάσκα της Max Factor το 1931 φτιαγμένη από…παγάκια!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" Μάσκα της Max Factor το 1931 φτιαγμένη από...παγάκια!

 Πως έκαναν περμανάντ το 1929 στην Γερμανία!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Πως έκαναν περμανάντ το 1929 στην Γερμανία!

Πιστολάκι για τα μαλλιά το 1940.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Πιστολάκι για τα μαλλιά το 1940. 

Ένας αστυνομικός κρίνει έναν διαγωνισμό αστραγάλου στο Hounslow, του Λονδίνου, το 1930.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Ένας αστυνομικός κρίνει έναν διαγωνισμό αστραγάλου στο Hounslow, του Λονδίνου, το 1930.

Προτού αποφασίσετε να κρίνετε τις τότε πρακτικές ομορφιάς σκεφτείτε ότι και σήμερα οι γυναίκες, πολλές φορές προχωράμε σε παρόμοιες τεχνικές που μπορεί σε μερικά χρόνια να μοιάζουν εξωπραγματικές.

 Γυναίκα μαυρίζει χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης Suntan, 1949.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Γυναίκα μαυρίζει χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης Suntan, 1949.

 Πελάτισσες ζωγραφίζουν τα πόδια τους σε ένα κατάστημα στο Croydon, Λονδίνο, 1941.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Πελάτισσες ζωγραφίζουν τα πόδια τους σε ένα κατάστημα στο Croydon, Λονδίνο, 1941.

 Οι γυναίκες στην Κίνα του 17ου και του 19ου αιώνα, έκαναν τα δόντια τους να μοιάζουν μαύρα για περισσότερη ομορφιά!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν “όμορφες” : γυναίκες στην Κίνα τον 17ο και τον 19ο αιώνα

 Ακτινογραφία γυναικείου κορμού με κορσέ (αριστερά) και γυναικείος κορμός χωρίς κορσέ (δεξιά), 1908.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Ακτινογραφία γυναικείου κορμού με κορσέ (αριστερά) και γυναικείος κορμός χωρίς κορσέ (δεξιά), 1908.

 Μάσκες ομορφιάς από καουτσούκ που χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες που ήθελαν να απαλλαγούν από τις ρυτίδες στη δεκαετία του 1920.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Μάσκες ομορφιάς από καουτσούκ που χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες που ήθελαν να απαλλαγούν από τις ρυτίδες στη δεκαετία του 1920.

 Πρακτικές για να κάνουν την μύτη τους να δείχνει πιο όμορφη.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Πρακτικές για να κάνουν την μύτη τους να δείχνει πιο όμορφη.

 Πιστολάκι για τα μαλλιά το 1920.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Πιστολάκι για τα μαλλιά το 1920. 

Σουτιέν με…δόνηση το 1971 στις Βρυξέλλες.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Σουτιέν με...δόνηση το 1971 στις Βρυξέλλες.

Γυναικεία μαγιό το 1929.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Γυναικεία μαγιό το 1929.

 Το 1936 φορούσαν τέτοιες μάσκες για να αποκτήσουν…γωνίες στο πρόσωπο. Ίσως.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Το 1936 φορούσαν τέτοιες μάσκες για να αποκτήσουν...γωνίες στο πρόσωπο. Ίσως. 

 Μάσκα προσώπου με φρούτα το 1930.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Μάσκα προσώπου με φρούτα το 1930.

Οι γυναίκες που μόλις είχαν φέρει στον κόσμο ένα παιδί δεν απαγορεύονταν να καπνίζουν στο νοσοκομείο!

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Οι γυναίκες που μόλις είχαν φέρει στον κόσμο ένα παιδί δεν απαγορεύονταν να καπνίζουν στο νοσοκομείο! 

 Μια νεαρή γυναίκα κρατά τα χέρια και τα πόδια της σε τέσσερα λουτρά νερού με ηλεκτρικό ρεύμα, για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, γύρω στο 1938.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Μια νεαρή γυναίκα κρατά τα χέρια και τα πόδια της σε τέσσερα λουτρά νερού με ηλεκτρικό ρεύμα, για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, γύρω στο 1938.

Μάσκα θέρμανσης προσώπου, 1940.

30 Αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν "όμορφες" : Μάσκα θέρμανσης προσώπου, 1940.

 Μετρούσαν τις διαστάσεις στο κεφάλι μίας γυναίκας χρησιμοποιώντας ένα όργανο που έμοιαζε περισσότερο με μηχανή βασανιστηρίων, το 1933.

Μετρούσαν τις διαστάσεις στο κεφάλι μίας γυναίκας το 1933

All photos via: boredpanda.com

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close