Φαινόμενο της πεταλούδας ή butterfly effect: Αληθινές Ιστορίες
Φαινόμενο της πεταλούδας ή butterfly effect: Αληθινές Ιστορίες. Εσείς το γνωρίζατε αυτό το περίεργο φαινόμενο;

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το «φαινόμενο της πεταλούδας» από την αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2004 με τον νεαρό Άστον Κάτσερ. Αλλά ο όρος προέρχεται από τον κλάδο των μαθηματικών που ονομάζεται θεωρία χάους και συνδέεται στην πραγματικότητα με τον μαθηματικό και μετεωρολόγο Edward Lorenz.

Σύμφωνα με τον Lorenz, ένας ανεμοστρόβιλος θα μπορούσε να επηρεαστεί από μικρές διαταραχές και μια μικρή αλλαγή στις αρχικές συνθήκες θα δημιουργούσε ένα σημαντικά διαφορετικό αποτέλεσμα.

Οι ιδέες του εξαπλώθηκαν γρήγορα μεταξύ φιλοσόφων και μαθηματικών, αλλά σήμερα, ολόκληρη η έννοια του φαινομένου της πεταλούδας χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια κατάσταση όταν μια μικρή αλλαγή προκαλεί μεγάλες συνέπειες.

Δείτε ακόμα Τι θα συνέβαινε αν η ανθρωπότητα κοιμόταν για 1.000 χρόνια και μετά ξυπνούσε

Όπως και οι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή. Αυτή τη φορά, λοιπόν, εμβαθύνουμε σε πραγματικές ιστορίες για το «φαινόμενο της πεταλούδας» που μοιράστηκαν οι άνθρωποι στο Reddit. Μερικά από αυτά είναι πραγματικά απίστευτα, αλλά η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη μυθοπλασία. Διαβάστε παρακάτω: 

φαινόμενο_της_πεταλούδας_αληθινές_μαρτυρίες_

Φαινόμενο της πεταλούδας: Μαρτυρία πρώτη

Μεγαλύτερη ιστορία. Μόλις είχα τελειώσει το Λύκειο και ήμουν νέος στην πόλη χωρίς δουλειά. Ζούσα από τις αποταμιεύσεις που μου είχαν απομείνει και ο λογαριασμός μου πήγε κάτω από το μηδέν χωρίς να το ξέρω.

Χρεώθηκα με υπερανάληψη 10 φορές και χρωστούσα $ 300+. Κατέβηκα στην τράπεζα μίλησα με μία ταμία και κατέληξε να είναι σωτήρια η συζήτησή μας. Συνεργάστηκε μαζί μου και αφαιρέθηκαν όλες οι χρεώσεις.

Εκτός από την αφαίρεση των χρεώσεων, μιλήσαμε για την κατάστασή μου και είπε ότι ο γιος της εργαζόταν σε ένα τοπικό εστιατόριο και θα με βοηθούσε να βρω δουλειά. Η ταμίας κράτησε τον λόγο της και μέχρι το τέλος της εβδομάδας δούλευα με πλήρη απασχόληση.

Δείτε ακόμα 12 άνθρωποι που κάνουν τον κόσμο πιο φωτεινό με τη μοναδικότητά τους

Στην δουλειά συνάντησα έναν έναν παλιό γνωστό που δούλευε εκεί, γίναμε φίλοι, τον γνώρισα στην αδερφή μου, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Ο καλύτερος φίλος του ήρθε στην πόλη για το γάμο και τον σύστησα  στην τότε συγκάτοικό μου, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο μωρά.

Έδωσα επίσης δουλειά στον καλύτερό μου φίλο στο ίδιο εστιατόριο που δούλευα κι εγώ κι εκεί γνώρισε μια κοπέλα που εργαζόταν εκεί, ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδί. Λίγο πριν φύγω, βρήκα δουλειά στον συγκάτοικο μου στο εστιατόριο, όπου γνώρισε μία πελάτισσα, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδί.

Ως μπόνους, ο καλύτερός μου φίλος, ο οποίος βοήθησα να βρω τη δουλειά, μου ανταπέδωσε τη χάρη και μου βρήκε κι εκείνος δουλειά σε ένα διαφορετικό εστιατόριο, όπου γνώρισα ένα κορίτσι, ερωτευτήκαμε και παντρευτήκαμε.

Φαινόμενο της πεταλούδας: Μαρτυρία δεύτερη

Περπατούσα στο σχολείο και με παρέσυρε ένας σκαντζόχοιρος που έτρεχε σε έναν θάμνο δίπλα μου. Τότε ένα μεγάλο κλαδί δέντρου έπεσε μπροστά μου. Θα με είχε συντρίψει αν δεν μου αποσπούσε την προσοχή ένα μικρό ποντίκι που σφύριζε στους θάμνους. Του έδωσα ένα νεκρό κρίκετ την επόμενη μέρα, το πήρε και έφυγε τρέχοντας.

Φαινόμενο της πεταλούδας: Μαρτυρία τρίτη

Ο δάσκαλός μου με παρότρυνε να συμμετάσχω σε διαγωνισμό ποίησης όταν ήμουν 17 ετών. Μπήκα μόνο επειδή υπήρχε χρηματικό έπαθλο, αλλά κατέληξα να κερδίσω και να δημοσιεύσω το ποίημά μου.

Λοιπόν, μερικούς μήνες αργότερα, έλαβα ένα μήνυμα στο Facebook από μια κοπέλα που ήθελε να μάθει περισσότερα για το ποίημα μου επειδή έπρεπε να το αναλύσει για την επερχόμενη εξέτασή της.

Αποδείχθηκε ότι ήμασταν περίπου στην ίδια ηλικία, οπότε αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να το συζητήσουμε. Είμαστε μαζί τέσσερα χρόνια και θα παντρευτούμε τον επόμενο μήνα. Συχνά αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή μου αν ο δάσκαλός μου δεν με είχε πλησιάσει τότε.

Φαινόμενο της πεταλούδας: Μαρτυρία τέταρτη

Όταν ο μπαμπάς μου ήταν 20 ετών, έπρεπε να βρει τον αριθμό τηλεφώνου κάποιου, οπότε κάλεσε τον χειριστή από ένα τηλέφωνο επί πληρωμή και εκείνη του έδωσε τον αριθμό. Έκλεισε το τηλέφωνο και εκείνη κατά λάθος επέστρεψε τα χρήματα πίσω στο κινητό τηλέφωνο.

Κάλεσε πίσω το τηλέφωνο επί πληρωμή και τον ρώτησε αν μπορούσε να ξαναβάλει τα χρήματα, κάτι που έκανε και έκλεισε ξανά. Της επέστρεψε κατά λάθος τα χρήματα για τρίτη φορά και έπρεπε να τηλεφωνήσει ξανά για να του ζητήσει να ξαναβάλει τα χρήματα … το έκανε και έκλεισε το τηλέφωνο.

Ήταν  τόσο απογοητευμένη, επέστρεψε ξανά τα χρήματα και ξανακάλεσε και, επειδή ήταν μια τόσο αστεία κατάσταση, ο πατέρας μου άρχισε να της μιλάει και πήρε τον αριθμό της. Έδωσαν ραντεβού, πήραν καφέ και – τέσσερα χρόνια αργότερα – παντρεύτηκαν. Τον ερχόμενο Αύγουστο, θα κλείσουν 50 χρόνια.

Δείτε ακόμα 15 άγνωστες πληροφορίες που πιθανότατα θα μάθετε για πρώτη φορά

Αν ο πατέρας μου δεν χρειαζόταν αυτόν τον αρχικό αριθμό τηλεφώνου, δεν θα ήμουν εδώ. Ο πατέρας μου εξακολουθεί να το αποκαλεί «Το πιο ακριβό τηλεφώνημα που έκανε ποτέ.

Φαινόμενο της πεταλούδας: Μαρτυρία πέμπτη

Όταν ήμουν στην όγδοη τάξη, είχα μια πολύ μεγάλη διαδρομή με το λεωφορείο στο σπίτι, οπότε περνούσα την ώρα διαβάζοντας. Μια μέρα, αντιμετώπισα την πολύ σοβαρή κατάσταση να μην έχω τίποτα να διαβάσω και μόνο ένα λεπτό να πιάσω κάτι στη βιβλιοθήκη.

Για άγνωστο λόγο, πήρα ένα βιβλίο για την αστρονομία. Το βιβλίο ήταν καταπληκτικό και με τράβηξε όπως τίποτα άλλο πριν. Θυμάμαι ότι ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που συνειδητοποίησα ότι κάθε αστρονόμος στη Γη ήταν επίσης 13 ετών κάποτε, και αυτή ήταν μια καριέρα που μπορούσες να κάνεις, ακόμα κι αν ήσουν από το Πίτσμπουργκ!

Τέλος πάντων, σήμερα είμαι επαγγελματίας αστρονόμος που μελετά γιγαντιαίες εκρήξεις διαστήματος για το μεροκάματο. Υπήρχε πολλή δουλειά για να φτάσουμε από εκείνη τη στιγμή σε αυτήν, αλλά είμαι πάντα ευγνώμων που πήρα αυτό το βιβλίο της βιβλιοθήκης!

Η 6η μαρτυρία

Το όνειρο των γονιών μου ήταν να αποκτήσουν ένα «διάσημο παιδί». Όταν η καριέρα της μεγαλύτερης αδερφής μου στο καλλιτεχνικό πατινάζ τελείωσε στα είκοσι της, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν σε μένα.

Ήμουν καλός οβοίστας και έκανα ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής με σκοπό να περάσω από οντισιόν για την τοπική σχολή μουσικής. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε μεγάλη πίεση και, ενώ ήμουν άριστος στο σχολείο αλλά και στην  κλασική μουσική, ποτέ δεν ήταν αρκετό.

Στα 17 μου – πριν ξεκινήσει το ανώτερο έτος – η αδερφή μου μου έκανε δώρο ένα γατάκι. Οι γονείς μου της είχαν δώσει δύο στην αποφοίτησή της και το συμπέρασμα ήταν ότι ήταν η σειρά μου. Όταν η αδερφή μου με εγκατέλειψε στο σπίτι τους, οι γονείς μου με απέρριψαν, λέγοντας ότι αν «ήθελα το δικό μου κατοικίδιο, χρειαζόμουν το δικό μου μέρος».

Δείτε ακόμα 15 φωτογραφίες διάσημων ανθρώπων του παρελθόντος που δείχνουν ότι το photoshop υπήρχε από τον 19ο αιώνα

Βρήκα λοιπόν ένα μέρος το ίδιο βράδυ. Δούλεψα σε τρεις δουλειές για να συντηρήσω τον εαυτό μου μέχρι το τελευταίο έτος και αποφοίτησα με υποτροφίες εισόδου και στα δύο τοπικά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά το πτυχίο μουσικής ενώ ζούσα μόνος μου, ακόμη και με τις υποτροφίες εισόδου. Αυτό ήταν καλό. Η είσοδος στο εργατικό δυναμικό μου έδειξε πόσο αγαπώ τις ενεργές δουλειές. Τρία χρόνια αργότερα, γράφτηκα στο κολέγιο και έγινα βιομηχανικός μηχανικός/μυθοποιός, για τους γονείς μου μεγάλη ντροπή.

Μετά από λίγα χρόνια συνήψα ένα συμβόλαιο όπου εργάζομαι τα Σάββατα και τις Κυριακές, αλλά λαμβάνω αμοιβή για μια ολόκληρη εβδομάδα. Παρόλο που είμαι ένας ζωντανός φάρος απογοήτευσης, παρηγορώ τον εαυτό μου με τη δουλειά μου και τα  100 χιλιάδες το χρόνο, τη διήμερη δουλειά και τις δύο γάτες μου.

7η μαρτυρία

Η μητέρα μου και τα πέντε αδέλφια της απελάθηκαν στο Άουσβιτς τον Μάιο του 1944. Λίγο μετά την άφιξή τους, η μητέρα μου τοποθετήθηκε σε μια σειρά ατόμων που είχαν αναλάβει να «κάνουν ντους» μετά το μακρύ ταξίδι τους. Η μητέρα μου ήταν 13 ετών και πολύ φοβισμένη, έτσι κράτησε το χέρι της μητέρας της.

Λοιπόν, ένας Ναζί στρατιώτης έτυχε να το διαπιστώσει και διέταξε τη μητέρα μου σε μια άλλη γραμμή, νομίζοντας ότι θα ήταν αστείο να τη χωρίσουμε από τη μητέρα της και να την κάνουμε να κλάψει. Η γιαγιά μου σκοτώθηκε με καύσιμα περίπου 15 λεπτά αργότερα, αλλά η μητέρα μου είχε μπει στη σειρά για το στρατόπεδο εργασίας.

Εργάστηκε σε εκείνο το στρατόπεδο μέχρι που οι Ρώσοι απελευθέρωσαν το Άουσβιτς το 1945, στη συνέχεια μετακόμισαν στη Ρουμανία, όπου γνώρισε τον άντρα που θα γινόταν πατέρας μου.

8η μαρτυρία

Έβγαινα για να πάρω πίτσα και μια  μπύρα για μένα και τον συγκάτοικο μου, αλλά μου έστειλε μήνυμα ότι έχει στομαχόπονο. Έτσι πήγα σε ένα εστιατόριο και παρήγγειλα δείπνο. Στο μπαρ γνώρισα ένα κορίτσι και τώρα είμαστε παντρεμένοι. Έχω δύο παιδιά γιατί ο συγκάτοικός μου είχε διάρροια

9η ιστορία για το φαινόμενο της πεταλούδας

Η μητέρα μου με έκανε να εγγραφώ στα Γαλλικά στο γυμνάσιο, αφού μιλούσα ήδη Ισπανικά. Δεν με ενδιέφερε πολύ η γλώσσα, αλλά έγινα φίλος με ένα κορίτσι σε αυτό το μάθημα. Αργότερα εκείνο το έτος, αρρώστησε από καρκίνο και πέθανε τον επόμενο χρόνο.

Λοιπόν, είχα έρθει κοντά με την οικογένειά της και μου είπαν ότι τα γαλλικά ήταν το αγαπημένο της μάθημα και ότι ήταν το όνειρό της να σπουδάσει στο εξωτερικό. Οι γονείς της ρώτησαν αν εμείς – οι φίλοι της από τα μαθήματα γαλλικών – θα το κάναμε για λογαριασμό της ….

Εγώ ήμουν ο μόνος που δούλεψε προς αυτή την κατεύθυνση και τελικά πέρασα ένα εξάμηνο εκεί κατά το τρίτο έτος του κολλεγίου μου. Πάντα μου άρεσαν τα γαλλικά, αλλά δεν ήταν πάθος μέχρι που κάτι άλλαξε εκείνο το εξάμηνο.

Δείτε ακόμα 21 πληροφορίες που αν τις μάθεις θα είσαι το πιο έξυπνο άτομο στην παρέα

Έτσι επέστρεψα σπίτι, τελείωσα το πτυχίο μου, πήρα τα μεταπτυχιακά μου στα γαλλικά και μετά πήγα πίσω στη Γαλλία. Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που πέθανε η φίλη μου, και τρία χρόνια από τότε που ζω εδώ, και όλη την ώρα μου ήταν σαφές ότι ήταν μαζί μου σε αυτό το ταξίδι.

10η αληθινή ιστορία

Η φίλη μου και εγώ ήμασταν σε ένα οδικό ταξίδι στη Δυτική Ακτή και είχαμε προγραμματίσει να περάσουμε μια νύχτα στο Λας Βέγκας, να πάμε στη Σιών την επόμενη μέρα για πεζοπορία και μετά να περάσουμε άλλη μια νύχτα στο Βέγκας.

Λοιπόν, όταν ξυπνήσαμε για το ταξίδι μας στη Σιών, ανακαλύψαμε ότι η καφετιέρα του ξενοδοχείου μας είχε χαλάσει, οπότε έπρεπε να πάμε σε ένα κοντινό McDonald’s για να πάρουμε λίγο καφέ. Όταν φτάσαμε εκεί, ωστόσο, μας είπαν ότι είχαν ξεμείνει από γάλα, οπότε αφήσαμε το GPS μας να μας κατευθύνει σε ένα άλλο στη γωνία.

Λοιπόν, φτάσαμε για να διαπιστώσουμε ότι το ένα ήταν οριστικά κλειστό … Το τρίτο McDonald’s που προσπαθήσαμε να βρούμε υπήρχε μόνο στο χάρτη. Έτσι, φτάσαμε νευρικά στο τέταρτο και τελευταίο McDonald’s και συμφωνήσαμε ότι αν δεν μπορούμε να πιούμε καφέ εκεί, θα σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο και θα πάμε απλώς στη Σιών.

Δείτε ακόμα Απίστευτο : Γατάκι στην Κρήτη πηγαίνει σε κηδείες και παρηγορεί τους συγγενείς – (video)

Είχαν καφέ και γάλα, αλλά αφού φτάσαμε στο αυτοκίνητό μας, συνειδητοποιήσαμε ότι η παραγγελία μας ήταν λάθος. Το αντικαταστήσαμε και γελάσαμε πολύ. Ξεκινήσαμε για την Σιών πολύ πιο αργά από ότι υπολογίζαμε.

Λοιπόν, επιστρέψαμε στο Λας Βέγκας λίγο πριν τις 10 το βράδυ. και αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε για να πάμε στο Φεστιβάλ Μουσικής. Ξέραμε ότι αργήσαμε, αλλά πιστεύαμε ότι θα πάμε ούτως ή άλλως. Αλλά μας σταμάτησε στην έξοδο του ξενοδοχείου μας ένας αστυνομικός που μας είπε να μείνουμε στο δωμάτιό μας.

Υπήρχαν πυροβολισμοί εκεί, και αν δεν χάναμε όλο αυτό το πρωί προσπαθώντας να πάρουμε καφέ, θα είχαμε φτάσει στο φεστιβάλ εγκαίρως. 58 άτομα σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ στο φεστιβάλ. Αν δεν γινόταν αυτό το πρωί, θα μπορούσαν να ήταν 60.

11η αληθινή ιστορία

Έπρεπε να ανανεώσω το αυτοκόλλητο στην πινακίδα μου πριν από δύο χρόνια και πραγματικά δεν ήθελα να κάθομαι μόνος μου στην αίθουσα αναμονής για πάντα, οπότε είπα στη μητέρα μου ότι θα την πάω για φαγητό μετά αν έρθει μαζί μου.

Ο τύπος που εργαζόταν στον πάγκο αποδείχθηκε ότι ήταν ο βιολογικός αδελφός της μαμάς μου που είχε χαθεί εδώ και καιρό. Αν δεν είχε έρθει μαζί μου, δεν θα τον γνώριζε ποτέ.

12η ιστορία

Η έγκυος ξαδέρφη μου, παίρνει συνήθως το λεωφορείο γύρω στις 5:10 το απόγευμα μετά τη δουλειά. Ήταν έτοιμη να πηδήξει μέσα στο λεωφορείο, αλλά έπρεπε να κατουρήσει πολύ άσχημα και η διαδρομή θα κρατούσε περίπου μία ώρα, έτσι αποφάσισε να πάει στην τουαλέτα και να φύγει με  το επόμενο λεωφορείο. Το λεωφορείο που έχασε λίγη ώρα μετά έπεσε στον γκρεμό.

13η ιστορία

Έπρεπε να καλέσω τον καρδιοχειρουργό μου για να του δώσω τον νέο μου αριθμό ασφάλισης, ο οποίος καθυστέρησε λίγο γιατί περίμενα να τηλεφωνήσει η ασφαλίστρια, αλλά είχε γρίπη. Όταν τηλεφώνησα τελικά, ο ρεσεψιονίστ είπε: «Ω, γεια, μόλις είχαμε μια ακύρωση για αυτήν την Παρασκευή! Το θέλεις;’

Φυσικά ήθελα να το τελειώσω και να μην περιμένω άλλο ένα ολόκληρο μήνα, οπότε αποφάσισα να πάρω το ραντεβού ακύρωσης της χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς. Λοιπόν, ο χειρουργός μου είπε ευτυχώς που το έκανα γιατί – μόλις έριξε μια ματιά μέσα μου- κατάλαβε ότι δεν θα είχα επιβιώσει μέχρι την αρχική ημερομηνία ραντεβού.

Έτσι, εάν η ασφαλίστρια δεν είχε γρίπη, θα είχα πάρει αυτούς τους αριθμούς νωρίτερα, θα τηλεφωνούσα σε διαφορετική στιγμή και πιθανότατα δεν θα είχα ποτέ την πρόταση να κάνω το χειρουργείο όταν το έκανα. Η γρίπη κάποιου άλλου μου έσωσε τη ζωή.

14η ιστορία

Ο παππούς μου, τότε νήπιο, ξύπνησε μια νύχτα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και μετακόμισε στο κρεβάτι των γονιών του. Το δωμάτιό του γκρεμίστηκε λίγο αργότερα από μια γερμανική βόμβα.

15η ιστορία

Η μητέρα μου φορούσε τακούνια στη δουλειά και γλίστρησε στα σκαλιά με μοκέτα, με αποτέλεσμα να σπάσει το τακούνι και το… πόδι της. Ενώ βρισκόταν στο σπίτι για να αναρρώσει, ανέπτυξε με κάποιο τρόπο αλλεργίες που την οδήγησαν σε συσκευή εισπνοής*.

Η συσκευή εισπνοής* παρενέβη στην γονιμότητα της και τώρα έχω έναν αδελφό 13 χρόνια μικρότερο από εμένα.

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr

 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close