Νέο challenge στο TikTok κοροϊδεύει τους ανθρώπους με αυτισμό!

Εδώ και μερικά χρόνια η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να κάνει μερικά πολύ σημαντικά βήματα προόδου σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας. Παλιότερα, έβλεπες ανθρώπους να διακωμωδούν άτομα που άνηκαν σε μειονότητες ή είχαν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας με την δικαιολογία “πλάκα κάνουμε” .

Πλέον, κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από το ευρύ κοινό και μπορεί να υπάρχουν ακόμη πολλοί με την ίδια αίσθηση του…χιούμορ, όμως ευτυχώς είναι λιγότεροι από αυτούς που έχουν καταλάβει ότι κάτι, είναι αστείο όταν γελάμε όλοι με αυτό και όχι μόνο όσοι έχουν το “πλεονέκτημα” να μη βρίσκονται στη θέση αυτών που…κοροϊδεύουμε.

Ένα νέο challenge στο TikTok που αρχικά ξεκίνησε ως τρόπος ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό χρησιμοποιείται τώρα για να κοροϊδέψει την διαφορετικότητα.

Ενώ πολλοί δέχονται το “Challenge Αυτισμού” ή αλλιώς “autism challenge” για να διασκεδάσουν εις βάρος των ατόμων με αυτισμό, πολλοί χρήστες της πλατφόρμας καταδικάζουν αυτή την πράξη.

Τι είναι το “Challenge Αυτισμού” ;

Το “Challenge Αυτισμού” ξεκίνησε στο TikTok ως ένα μέσο που θα ευαισθητοποιούσε τον κόσμο σχετικά με το ζήτημα του αυτισμού. Ωστόσο δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να δημιουργηθεί το νέο hashtag  #autismchallenge με πολλούς χρήστες να το καταχράζονται και στην ουσία να κοροϊδεύουν τα άτομα με αυτισμό.

Νέο challenge στο TikTok κοροϊδεύει τους ανθρώπους με αυτισμό!

Photo via: parentology.com

Οι συγκεκριμένοι χρήστες, προσάρμοσαν το συγκεκριμένο hashtag σε προσωπικά τους video οπού οι ίδιοι “μιμούνται” τα άτομα με αυτισμό, κάνοντας ανόητους χορούς και κινήσεις δίχως νόημα. Πολλοί μάλιστα, προσάρμοσαν το hashtag σε μια παλαιότερη διαδικτυακή τάση, όπου κι εκεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες διακωμωδούνταν.

Νέο challenge στο TikTok κοροϊδεύει τους ανθρώπους με αυτισμό!

Photo via: parentology.com

Άνθρωποι που ασχολούνται με τον αυτισμό και άλλες ειδικές ανάγκες, έχουν επικρίνει την νέα τάση. Συγκεκριμένα, με μια ανάρτηση της στο Twitter η ομάδα στήριξης “Autism Speaks” σχολίασε το νέο challenge λέγοντας:

Νέο challenge στο TikTok κοροϊδεύει τους ανθρώπους με αυτισμό!

Photo via: parentology.com

«Είμαστε σοκαρισμένοι και ενοχλημένοι από τo νέο challenge @tiktok_us που ενθαρρύνει την σκληρή συμπεριφορά απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αυτισμό” .

Οι γονείς ζητούν από το TikTok να πάρει θέση! 

Η Kate Swenson η οποία έχει τον δικό της ιστότοπο “Finding Cooper’s Voice” μέσα από τον οποίο περιγράφει την καθημερινότητα του παιδιού της με αυτισμό μίλησε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook σχετικά με την νέα πρόκληση:

Ανακάλυψα ότι υπάρχουν άνθρωποι που προκαλούν άλλους ανθρώπους, να γελοιοποιούν άτομα με αυτισμό.” αναφέρει και δείχνει ένα βίντεο στο οποίο ένα κoρίτσι είχε αποδεχθεί την συγκεκριμένη πρόκληση.

Συνέχισε λέγοντας, ” Αυτό το κoρίτσι, αυτή η γυναίκα διασκεδάζει πολύ με τους ήχους που κάνει ένα άτομο με αυτισμό ή οποιαδήποτε άλλη αναπηρία και μιμείται τις κινήσεις τους” .

Δείτε το βίντεο που ανέβασε η ίδια στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook:

TikTok Disgust

I recently found out about a new challenge on TikTok. It's entire purpose is to make fun of those with disabilities, specifically with autism. In one, a mother is doing 'the dance' with her own kid. Making fun of sounds and hand gestures. To 'that' mom, I have a message for you. I am shocked. I am sickened. And I am embarassed for you.TikTok these videos need to be removed. I'm pretty sure humiliating a group of people goes against your 'standards.'

Gepostet von Finding Cooper's Voice am Dienstag, 12. Mai 2020

Η Swenson είπε στο Daily Dot ότι η ανταπόκριση που είχε η δημοσίευση της ήταν εξαιρετικά μεγάλη. «Το βίντεο μου έχει λάβει σχεδόν 2.500 σχόλια και σχεδόν όλα ήταν θετικά με την έννοια ότι οι άνθρωποι είναι σoκαρισμένοι από την νέα αυτή τάση. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι θα μπορούσε ο οποιασδήποτε να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του για να ταπεινώσει άλλους ανθρώπους” .

Η Swenson δεν είναι η μόνη μαμά με αυτιστικού παιδί που μιλάει.

“Έχω μια έφηβη κoρη με αυτισμό και μόλις είδα το βίντεο εκνευρίστηκα πολύ. Αηδίασα με την σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι που χλευάζουν άλλους ανθρώπους με αναπηρίες στο TikTok” δήλωσε η χρήστρια του Twitter @ProVaxx  στην Daily Dot.

Ευτυχώς όσοι καταδίκασαν την νέα τάση ήταν περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν. Μάλιστα, πολλοί ανέβασαν το δικό τους βίντεο, χρησιμοποιώντας την μουσική της συγκεκριμένης πρόκλησης, μόνο και μόνο για να καταδικάσουν.

@alluringskull

S T O P I T ✨ Get some help 💞 #foryou #fyp

♬ original sound – zanayasligh

Και το TikTok τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα μέσω ενός εκπροσώπου του, ο οποίος δήλωσε στο Parentology:

Αυτό το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες μας και είναι αντίθετο με τον κώδικα συμπεριφοράς που αναγράφεται στις Οδηγίες της κοινότητας. Το αρχικό βίντεο καταργήθηκε και εξετάστηκε και θα αναλάβουμε δράση για τυχόν επόμενο περιεχόμενο που παραβαίνει τις πολιτικές μας.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του TikTok δεσμεύτηκε να προωθήσει μια ακόμη πιο ασφαλή και θετική εμπειρία για τους χρήστες και η πλατφόρμα θα προσφέρει μια σειρά εργαλείων που θα μπορούν οι χρήστες να κάνουν αναφορά σε ένα βίντεο ή σε κάποια σχόλια που τους προσβάλουν.

Οι χρήστες που παραβαίνουν πολλαπλούς όρους της κοινότητας θα αποκλείονται από την κοινότητα του TikTok.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

Close