11 βασικοί κανόνες υγιεινής για το μαγείρεμα του κοτόπουλου

Πριν βάλουμε το κοτόπουλο στο τραπέζι πρέπει να ακολουθήσουμε μερικούς πολύ σημαντικούς κανόνες υγιεινής όσον αφορά το κομμάτι της διαχείρισής του.

1. Το συσκευασμένο κοτόπουλο φέρει στη συσκευασία του την ημερομηνία λήξης (7 ημέρες από τη στιγμή που συσκευάζεται) γι’ αυτό πριν το αγοράσουμε πρέπει να την τσεκάρουμε.

2. Το νωπό κοτόπουλο δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση αν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 45 λεπτά. Γι’ αυτό φροντίζουμε να το προμηθευόμαστε προς το τέλος των αγορών μας, και στο σπίτι το βάζουμε αμέσως στη συντήρηση του ψυγείου όπου μπορεί να παραμείνει για 1-2 ημέρες, εκτός αν είναι συσκευασμένο, οπότε ισχύει η ημερομηνία της συσκευασίας του.

3. Αν καταψυχθεί το κοτόπουλο, θα πρέπει να αποψυχθεί στη συντήρηση του ψυγείου και να μαγειρευτεί εντός 1 ημέρας τουλάχιστον από τη στιγμή της απόψυξης.

4. Δεν καταψύχουμε ποτέ ξανά το αποψυγμένο κοτόπουλο. Το ίδιο βέβαια ισχύει για όλα τα αποψυγμένα τρόφιμα.

5. Καλύπτουμε πάντα με μεμβράνη το κοτόπουλο πριν μπει στο ψυγείο, για να αποφύγουμε να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα –ειδικά τα ωμά φρούτα και λαχανικά- γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν με μικροοργανισμούς.

shutterstock_229214185

6. Το συσκευασμένο κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο.

7. Τα σκεύη, οι επιφάνειες κοπής, τα μαχαίρια και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε όταν προετοιμάζουμε ωμό κοτόπουλο χρειάζονται πάντα καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Είναι βασικός και απαραβίαστος κανόνας υγιεινής.

8. Δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε στην προετοιμασία του ωμού κοτόπουλου για να κόψουμε άλλα υλικά αν δεν τα πλύνουμε προηγουμένως με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.

Δείτε εδώ γιατί ειδικοι συστήνουν να ΜΗΝ πλένουμε το κοτοπουλο

9. Ιδανικά, όσον αφορά στην επιφάνεια κοπής, έχουμε διαφορετική για το κοτόπουλο και διαφορετική για τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

10. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με ωμό κοτόπουλο και, αν είναι δυνατόν, κατά την προετοιμασία του χρησιμοποιούμε γάντια μίας χρήσεως.

11. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα κοτόπουλο είναι το σωστό μαγείρεμά του. Η σαλμονέλα για παράδειγμα σκοτώνεται στους 72 βαθμούς. Αν βάλετε στο ψυγείο το μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει μείνει, όταν θελήσετε να το φάτε, θέλει ζέσταμα να φτάσει ξανά στους 72 βαθμούς Κελσίου, αλλιώς ο κίνδυνος της σαλμονέλας υφίσταται εάν φαγωθεί κρύο από το ψυγείο.

Πηγή:olivemagazine.gr

Close