4 Συνταγές για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα και tips για εγγυημένη επιτυχία!
Γεμιστά μελομακάρονα
Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση 200 γραµµ. χοντροκομμένα καρύδια 1 κ.σ. κανέλα 7 ποτήρια (περίπου 1 κιλό) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο 2 ποτήρια νερού σπορέλαιο 3/4 ποτήρι νερού ζάχαρη 3/4 ποτήρι νερού χυμός πορτοκαλιού 2 πορτοκάλια (ξύσμα) 1/2 ποτήρι νερού κονιάκ 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα) 1 κ.σ. σόδα 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ Για το σιρόπι 2 ποτήρια µέλι 2 ποτήρια νερό 2 ποτήρια ζάχαρη 1/2 λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα και τα ανακατεύουμε µε σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά, καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά ανακατεύοντας µε σύρμα. Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη τη δουλεύουμε απαλά µε το χέρι, όχι πολλή ώρα γιατί το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα μελοµακάρονα. Το αλεύρι το βάζουμε λίγο λίγο. η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή! Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνει πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Το πατάμε πάλι, να γίνει ξανά πλακέ.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα, µε την ένωση προς τα κάτω. Με πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους. Ψήνουμε στους 170oC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) το ένα κολλητά στο άλλο, να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6΄-7΄ και ξαφρίζουμε το σιρόπι. Περιχύνουμε τα κρύα μελομακάρονα µε το ζεστό σιρόπι στο ταψί για 4΄-5΄ και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.
Οδηγίες για τα μελομακάρονα: Αφήνουμε λίγο τη ζύμη, 15΄-20΄, να ξεκουραστεί σκεπασμένη και µμετά πλάθουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη. Από την ώρα που αρχίζει να μαζεύεται η ζύμη από το μπολ, δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγει και σκληραίνουν τα μελομακάρονα.
απο την αργυρω
Tα μελομακάρονα του Παρλιάρου
Υλικά:
Για τα μελομακάρονα:
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο
1.200 γρ. αλεύρι
30 γρ. άχνη
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/6 κ.γ. γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα
530 γρ. ηλιέλαιο
1.200 γρ. αλεύρι
30 γρ. άχνη
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/6 κ.γ. γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι για το μέλωμα
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι για το μέλωμα
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Τη βάζετε στη φωτιά, αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρετε. Ρίχνετε το μέλι και το αφήνετε να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνετε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτετε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύετε με το χέρι και βάζετε το αλεύρι. Συνεχίζετε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και ακουμπάτε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη, για να σχηματίσουν τα χαρακτηριστικά τους σχέδια. Τα τοποθετείτε σε μία λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνετε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζετε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να “ποτίσουν”. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζετε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετείτε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Συνταγή: syntages-mamakas.blogspot.gr
Σοκολατένια μελομακάρονα
Υλικά:
Για τα μελομακάρονα:
1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, για την επικάλυψη
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Χτυπήστε για 4΄στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά. Πλάστε με τη ζύμη μελομακάρονα κι αραδιάστε τα σε ταψί. Ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30΄ περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι.
Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5΄, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτήξτε μέσα τα μελομακάρονα ένα-ένα. Αραδιάστε τα επάνω σε αλουμινόχαρτο κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Συνταγή: vefashouse.gr
Παραδοσιακά μελομακάρονα με εγγυημένη επιτυχία
βγαζει γυρω στα 100 κομματια
Υλικά
4 ποτήρια του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού αλυσίβα
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και λεμόνι μισό-μισό
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλάκια κανέλλα
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
2 κουταλιές της σούπας σόδα
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσειςΣιρόπι
1 κιλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
3 ποτήρια νερό(Για την αλισίβα, σε ένα μπρίκι βράζουμε για 3 λεπτά ένα ποτήρι νερό με 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη.
Αφήνουμε να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη και φιλτράρουμε με προσοχή σε ένα λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.)Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα, μέσα στο μπολ του μίξερ και τα κτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
4 ποτήρια του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού αλυσίβα
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και λεμόνι μισό-μισό
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλάκια κανέλλα
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
2 κουταλιές της σούπας σόδα
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσειςΣιρόπι
1 κιλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
3 ποτήρια νερό(Για την αλισίβα, σε ένα μπρίκι βράζουμε για 3 λεπτά ένα ποτήρι νερό με 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη.
Αφήνουμε να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη και φιλτράρουμε με προσοχή σε ένα λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.)Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα, μέσα στο μπολ του μίξερ και τα κτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τη σόδα και ζυμώνουμε με το γάντζο ή τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή λεία ζύμη που δεν κολλάει.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα με την γνωστή μέθοδο του τρίφτη.
Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, δεν τα ψήνουμε πολύ για να μην σκληρύνουν.
Εν τω μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα στη φωτιά, βγάζουμε τον αφρό που θα σχηματιστεί με μια τρυπητή κουτάλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και όταν βγούν τα πρώτα μελομακάρονα, τα βουτάμε για λίγα λεπτά, λίγα λίγα στο καυτό σιρόπι.
Εν τω μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα στη φωτιά, βγάζουμε τον αφρό που θα σχηματιστεί με μια τρυπητή κουτάλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και όταν βγούν τα πρώτα μελομακάρονα, τα βουτάμε για λίγα λεπτά, λίγα λίγα στο καυτό σιρόπι.
Κάνουμε το ίδιο με τις επόμενες φουρνιές, σιροπιάζουμε λίγα λίγα, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί.
Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με ψιλοκομμένο καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Tips:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3/4 αλεύρι και 1/4 σιμιγδάλι για πιο σφιχτά μελομακάρονα.
- Κατά το σιρόπιασμα ή το γλυκό ή το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο.
- Αφού βάλετε τα μελομακάρονα στο πιάτο μπορείτε να προσθέσετε λίγο σιρόπι ακόμα.
- Αν θέλετε τα μελομακάρονα περισσότερο σιροπιαστά αφήστε τα περισσότερη ώρα στο σιρόπι.
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές που έχουμε για μελομακαρονα και διαλέχτε αυτη που σας ταιριάζει!
πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος