5 λάθη που κάνεις όταν ψήνεις φαγητό- γλυκό στο φούρνο!

Οι περισσότερες νοικοκυρές έχετε κρατήσει τις καλές, παραδοσιακές συνταγές ψησίματος των γιαγιάδων σας και προσπαθείτε να τις εφαρμόσετε κατά γράμμα, όταν πρόκειται να ετοιμάσετε ένα κέικ ή εκείνα τα λαχταριστά κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού.

Και παρότι αυτό μοιάζει με μια πολύ απλή διαδικασία, το αποτέλεσμα πολλές φορές δεν είναι πετυχημένο.

Τι φταίει και δεν φουσκώνουν καλά τα υλικά; Γιατί δεν είναι τόσο αφράτο το αποτέλεσμα;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα σας βασανίσουν αντικρίζοντας το «δημιούργημα» σας, όμως τις απαντήσεις έρχεται να δώσει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ και ιδιοκτήτης ενός από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στο Μπρούκλιν, Ράιαν Μπάτλερ, ο οποίος παρουσιάζει πέντε από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε όταν ψήνετε κάτι στο φούρνο ή μαγειρεύετε!

Δεν προσέχετε τη θερμοκρασία

Ολα τα υλικά που χρησιμοποιείτε σε μια συνταγή πρέπει να έχουν συγκεκριμένη θερμοκρασία, ιδιαίτερα δε όταν η συνταγή περιλαμβάνει αυγά, βούτυρο ή γάλα. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο σεφ, αν θέλετε να φτιάξετε πίτες τα υλικά σας, ακόμα και τον νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύα. Από την άλλη, όταν θέλετε να ψήσετε μπισκότα, το βούτυρο πρέπει να μένει σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να λιώνει εύκολα.

Βάζετε τις δοσολογίες με το μάτι

Πιστεύετε ότι ένας έμπειρος σεφ λειτουργεί κάπως έτσι; Αυτό είναι λάθος, γιατί οπως τονίζει ο Μπάτλερ δεν θα καταφέρετε να πετύχετε την επιθυμητή ισορροπία ούτε στα ίδια τα υλικά, ούτε και στη γεύση.

Παραλείπετε ορισμένα βήματα

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχετε μπει στη σκέψη (και τελικά το κάνετε) να παραλείψετε κάποιο από τα βήματα της συνταγής για να γλιτώσετε χρόνο ή γιατί πιστεύετε, ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητα. Ποιος όμως θα ήθελε για παράδειγμα, να σβολιάσει το αλεύρι;

Ξεχνάτε το φαγητό στο φούρνο

Οι νοικοκυρές έχουν ένα κακό συνήθειο. Βάζουν το φαγητό στο φούρνο ή στο μάτι και ασχολούνται με άλλες δουλειές, νομίζοντας πως όταν επιστρέψουν θα είναι έτοιμο. Ο σεφ όμως σημειώνει ότι κάθε φούρνος έχει τα δικά του ξεχωριστά ζεστά σημεία και πως το σωστό ψήσιμο και μαγείρεμα, θέλει να γυρίσετε το μαγειρικό σκεύος στα μισά περίπου της ώρας. Ετσι θα υπάρξει μια ισορροπία στο φαγητό.

Δεν ψωνίζετε σωστά τα υλικά

Ο Μπάτλερ λέει ότι μερικές φορές τα λάθη στο ψήσιμο συμβαίνουν, πριν καν αυτό ξεκινήσει. Και αυτό γιατί θα πρέπει να διαλέξετε τα σωστά και κατάλληλα υλικά για κάθε συνταγή, καθώς και να ξέρετε πότε πρέπει να τα προσθέσετε.

Πηγή: www.bovary.gr
Close