Αποδομημένα και πιο Υγιεινά Πλεκτά Πιροσκί με τα αυγά που μας περίσσεψαν από το Πάσχα

Μια υπέροχη συνταγή που βρήκαμε στο kopiaste.Είμαι σίγουρη ότι θα την δοκιμάσετε και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι!

Αποδομημένα και πιο Υγιεινά Πλεκτά Πιροσκί

Piroski

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γραμμάρια μαγιά φρέσκια ή 1 πακέτο μαγιά ξηρή (9 γραμμάρια)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι αυγού
  • ½  κούπα χλιαρό γάλα
  • Ελαιόλαδο για το φύλλο

Γέμιση αυγών:

  • 6 σφιχτά αυγά
  • 1/8 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (ολόκληρα)
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πέστο από Καυκαλήθρες και Μυρώνια
  • 3 κουταλιές της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Επάλειψη αυγού:
  • 1 κροκάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα
  • Παπαρουνόσπορος  για από πάνω

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά με το μισό γάλα, τη ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι.  Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για περίπου 15 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το αυγό και το ασπράδι και το λάδι και τα ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και το αυγό.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα λίγο-λίγο και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και λεία και να μην κολλάει στα τοιχώματα ούτε στα χέρια μας. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη. Εάν κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Piroski

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, θα αλευρώσουμε την επιφάνεια εργασίας μας και θα ξαναζυμώσουμε τη ζύμη για ένα λεπτό. Θα την πλάσουμε ρολό και θα τη μοιράσουμε σε τρία κομμάτια.  Όσο δουλεύουμε, τα υπόλοιπα κομμάτια τα κρατάμε σκεπασμένα με μεμβράνη ή πετσέτα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ψιλοκόβουμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το πέστο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το πέστο.  Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τον άνηθο και ανακατεύουμε.  Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180ο C / F. 350o.

Ανοίγουμε τη ζύμη και την αλείβουμε με ελαιόλαδο.

Piroski

Προσθέτουμε τη γέμιση στη μέση και σχηματίζουμε την πλεξούδα.

Piroski

Collage-Piroski-510x600 (3)

 

Collage-Piroski-510x600 (4)

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετούμε τα Πιροσκί.

Ανακατεύουμε τον κρόκο με 1 κουταλιά γάλα. Βουρτσίζουμε τη ζύμη με το αυγό και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή μείγμα μπαχαρικών από πάνω.  Τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Piroski

 

kopiaste

Περισσότερες συνταγές θα βρείτε εδώ

 

 

Close