Αφράτες ονειρεμένες σιροπιαστές μπαλίτσες με γέμιση μερέντα !!!

Υλικά

200 ml γάλα, χλιαρό
50 γρ νωπή μαγιά
3 κουτ σούπας ζάχαρη
200 ml ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κγ αλάτι
200 ml ανθρακούχο νερό (σόδα)
700 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
20 κγ πραλίνα φουντουκιού
1 κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου

Αφράτες ονειρεμένες σιροπιαστές μπαλίτσες με γέμιση μερέντα !!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ με το χλιαρό γάλα διαλύουμε τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Αφού αφρίσει και ενεργοποιηθεί η μαγιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ασπράδι και μια δόση από το αλεύρι.
Προσθέτουμε το ανθρακούχο μεταλλικό νερό (σόδα) και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι.
Λαδώνουμε το μπολ, ραντίζουμε με λίγο αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μεμβράνη, να φουσκώσει.
Αφού διπλασιαστεί,τη ζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μανταρινιού.
Ζυμώνουμε το κάθε ένα σε μπαλίτσα, το ανοίγουμε με το χέρι και βάζουμε μέσα 1 κουτ.γλυκού πραλίνα φουντουκιού.
Το κλείνουμε προσεκτικά να κλειστεί όλη η γέμιση μέσα σαν πουγκάκι και το πατάμε ξανά να γίνει σαν μπαλίτσα με το κλείσιμο από την πάνω μεριά και το τοποθετούμε σε λαδόκολλα στο ταψί λίγο αραια να μην κολλήσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,αντιστάσεις, στους 220 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και τα αφήνω να κρυώσουν.

Σιρόπι

1 φλούδα πορτοκάλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 ξυλαράκι κανέλα

Βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα: το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και αφού ξαφρίσουμε, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το μέλι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τέλος, όταν ψηθούν οι μπαλίτσες τα βουτάμε ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι για 1 λεπτό και τα στρώνουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.
Τό σιρόπι ζεστό οι μπαλίτσες κρύες ή και το αντίθετο !!!

Πηγή: mageirikhkaisuntages.blogspot.gr
Close