Συνήθως, σε κάθε τραπέζι εκτός από το κυρίως χρειάζεται να υπάρχει και μια πίτα, ολοκληρώνοντας έτσι το φαγητό. Ωστόσο, η πίτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρωινό, αλλά είναι και μια εύκολη λύση για βραδινό. Αν θέλετε να φτιάξετε πίτες, αλλά ακόμη αναρωτιέστε το πως να κάνετε την γέμιση, τότε αυτό το άρθρο θα σας σώσει. Πάρτε ιδέες για πίτες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.
1.) Πιπερόπιτα με φέτα και ανθότυρο
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
4 πιπεριές (2 κόκκινες, 1 πράσινη, 1 κίτρινη)
2 μέτρια κολοκυθάκια
4 αυγά χτυπημένα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
9 φύλλα κρούστας
160 γρ. τυρί φέτα ψιλο θρυμματισμένη
120 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
πιπέρι – μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, λαδώνετε με ένα πινέλο ένα μεγάλο πυρέξ και το αφήνετε στην άκρη.
Πλένετε και κόβετε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια μεγέθους ζαριού και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Τα σοτάρετε σε 3 κ.σ. ζεστό ελαιόλαδο, ανακατεύοντας για λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα μέτριο μπολ θρυμματίζετε τη φέτα και το ανθότυρο. Προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ρίχνετε το μείγμα μέσα στο μείγμα τυριών. Προσθέτετε πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε και τις σοταρισμένες πιπεριές και τα κολοκυθάκια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Στρώνετε στο πυρέξ τα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα, το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνετε τη μισή ποσότητα του μείγματος πιπεριών προσθέτετε 1 φύλλο και από πάνω απλώνετε το υπόλοιπο μείγμα.
Κόβετε τη μεγάλη ποσότητα φύλλων που περισσεύει και γυρίζετε προς τα μέσα τα υπόλοιπα. Σκεπάζετε τη πίτα σας με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα και γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα κάτω, στη βάση του ταψιού ώστε να θωρακίσετε καλά τη γέμιση.
Λαδώνετε και το επάνω φύλλο, το ραντίζετε με λίγο νερό (πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι) και με ένα μαχαίρι με κοφτερή μύτη κόβετε σε κομμάτια τα επάνω φύλλα μόνο.
Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε τη πίτα σας να σταθεί για 15-20 λ και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
2.) Κιμαδόπιτα με λαχανικά
Υλικά συνταγής:
1 πακέτο φύλλο για πίτες
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μελιτζάνα μεγάλη σε κυβάκια του 1εκ.,
1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος του) κομμένο κάθετα κατά μήκος και σε φετούλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ξυλάκι κανέλας
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για το τελείωμα:
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
2 αβγά
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι και ρίχνετε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και τότε προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον κιμά. Συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτετε τα κυβάκια της μελιτζάνας, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας και προσθέτετε το μαϊντανό. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με ένα πινέλο λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά ένα ένα με ελαιόλαδο. Αφήνετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα το μίγμα του κιμά και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, αλείφοντας και τις άκρες τους με λάδι.
Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα αλείψετε επίσης με λάδι και κόβετε με ψαλίδι αυτά που εξέχουν. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι να φτάσει βαθιά), την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε στο φούρνο για ½ ώρα.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και τη βάζετε ξανά στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα. Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.
Δείτε ακόμη: Φτιάξτε απλά τυροπιτάκια, με σπιτική, εύκολη και αφράτη-γιαουρτένια ζύμη.
3. ) Κοτόπιτα χωριάτικη με κασέρι:
Συνταγή από: syntagesmekefi.gr
Υλικά συνταγής:
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κιχί πολυδημητριακων με βρώμη, κριθάρι και σίκαλη
mparmparigou
1 μικρό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή δυο φιλέτα στήθος
3 ξερά κρεμμύδια κόκκινα κομμένα σε χοντρές φέτες
2 πράσα κομμένα σε χοντρές φέτες
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 πρέζα κανέλα
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 φρέσκα κρεμμύδια τρυφερά (τα πράσινα φύλλα μόνο ψιλοκομμένα)
1 φλ. χυλοπιτάκι
ψιλό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300 γρ. κασέρι τριμμένο ή σε μικρά καρέ
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 4-5′. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε 4-5′. Βάζουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να ψηθεί 1-2′. Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό ζεστό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45′.
2. Αφαιρούμε το κοτόπουλο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεψαχνίζουμε.
3. Το ξαναρίχνουμε στην ελάχιστη σάλτσα που έχει μείνει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυλοπιτάκι. Σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να ρουφήξει το ζυμαρικό όλα τα υγρά της γέμισης και να κρυώσει. Τέλος, αφού κρυώσει, προσθέτουμε το κασέρι τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια.
4. Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα 40 εκ., στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα πολυδημητριακών της Alfa ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
5. Αδειάζουμε τη στεγνή γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα στρώνοντας ελαφρώς τσαλακωμένα και ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
6. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις στους 180ºC για περίπου 1 ώρα.
7. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει το φύλλο και ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
8. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10′ και να τραβήξει τα υγρά της.
9. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα από μονή της, γι αυτό απολαύστε την σκέτη για μέγιστη απόλαυση.
Αν ψήσετε στον αέρα, χαμήλωσε τη θερμοκρασία κατά 20′.
Δείτε ακόμη: Ζαμπονοτυρόπιτες με το μαγικό ζυμαράκι της Αργυρώς
4.) Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Συνταγή από: cookcool.gr
Υλικά:
4 κολοκυθάκια
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 αυγά
1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα (200 γρ.)
1/3 ποτηριού καλαμποκέλαιο
1 μικρό κρεμμύδι
1/2 κόκκινη πιπεριά
αλάτι
πιπέρι
άνηθο (φρέσκο ή ξερό)
δυόσμο (φρέσκο ή ξερό)
λίγη φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Τρίβετε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια, ρίχνετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε σε ένα στραγγιστήρι για 30′ να βγάλουν τα υγρά τους.(Κάθε τόσο τα στύβετε με το χέρι.)
Μετά από 30′ θα πρέπει να έχουν μειωθεί πολύ σε όγκο.
Παράλληλα έχετε ψιλοκόψει κρεμμύδι και πιπεριά και έχετε τρίψει την φέτα με ένα πιρούνι.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα το γιαούρτι με τα αυγά και το λάδι.
Προσθέτετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το αλεύρι, την πιπεριά, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, την φέτα και αλατοπιπερώνετε.
Λαδώνετε ένα πυρέξ και ρίχνετε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ρίχνετε το μείγμα και βάζετε λίγη ακόμη φρυγανιά για να κάνει ωραία κρούστα.Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα.
Δείτε ακόμη: Χυλοπίτες με κιμά
5.) Φανταστικη τυροπιτα με σοδα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
6. ) Σπανακοτυρόπιτα
Συνταγή από: magirema.com
Υλικά (για ζύμη)
1 κιλό αλεύρι για πίτες
1 κουτ. σούπας ξύδι
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
400 ml χλιαρό νερό
Αλάτι
Αλεύρι (για άνοιγμα των φύλλων)
Φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων (χωριάτικο φύλλο)
Φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για άλειμμα των φύλλων (φύλλο σφολιάτας)
Για γέμιση
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
400 γραμμάρια πράσα καθαρισμένα, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
500 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη
2 αυγά χτυπημένα
Ελαιόλαδο
Άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση (για ζύμη)
Η πίτα γίνεται με χωριάτικο φύλλο ή φύλλο σφολιάτας.
Για την εκτέλεσή της βλέπε εδώ ή εδώ.
Για γέμιση
Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το κόβουμε (αν είναι φρέσκο). Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το πράσο για 2′-3′. Έπειτα, ρίχνουμε το σπανάκι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και άνηθο. Τα αφήνουμε να μαραθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τη φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε, για να ”δέσουν”. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, προτού την απλώσουμε στο 1ο φύλλο.
Αφού ολοκληρωθούν τα βήματα που αναφέρονται στις εκτελέσεις ”ζύμης – ανοίγματος φύλλου”, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (ο χρόνος και η θερμοκρασία αναφέρονται στις τεχνικές ανοίγματος φύλλου).
Δείτε ακόμη: Σουφλέ με χυλοπίτες
7. Ντοματόπιτα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
8.) Λαχταριστή, ζουμερή, Μανιταρόπιτα
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
1 κουτί με 2 φύλλα σφολιάτας ή κουρού
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χονδροκομμένο
1 1/2 κουτιά μανιτάρια κονσέρβα
1/4 φλ. ρεγκάτο τριμμένο
1/4 φλ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
1/4 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
10 φέτες μπέϊκον *
1 κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση συνταγής
Τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και μόλις «μαραθεί» [προσοχή μη σας καεί] προσθέτουμε τα μανιτάρια με το μπέϊκον.
Τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 2-3′ , κατόπιν ρίχνουμε όλα τα τυριά μας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν όλα τα τυριά.
Στρώνουμε σε λαδομένο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας , ρίχνουμε το μείγμα μας, το στρώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Χαράζουμε σε κομμάτια το επάνω φύλλο μόνο και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
*Προαιρετικά προσθέστε 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια !!!
10. ) Ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ και φύλλο κανταΐφι
Συνταγή από: eparxies.gr
Υλικά συνταγής:
350 γρ. φύλλο κανταΐφι
300 γρ. τυριά που λιώνουν [π.χ. μοτσαρέλα ή κίτρινα τυριά]
200 γρ. μπέϊκον σε κομματάκια
100 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
6 κ.σ. βούτυρο
6 κ.σ. αλεύρι
800 ml γάλα
2 αυγά
1 κ.γ. πάπρικα
αλάτι πιπέρι
150 γρ. βούτυρο λιωμένο για άλλειμα ταψιού και φύλλων
Εκτέλεση συνταγής
Ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 3′ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το μπέϊκον και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2′ ακόμα ανακατεύοντας.
Για τη μπεσαμέλ: Λιώνετε τις 6 κ.σ. βούτυρο σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια “πηχτή” κρέμα. Προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά με μια σταθερή ροή για να το απορροφήσει το αλεύρι, ανακατεύοντας ζωηρά διαρκώς μέχρι να γίνει μια λεία αραιή κρέμα. Κατεβάζετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά να μισοκρυώνει.
Σε μπολ χτυπάτε τα δύο αυγά και τα προσθέτετε στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας ζωηρά και γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και τη πάπρικα και αλατοπιπερώνετε. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί, τα σοταρισμένα μανιτάρια, μπέϊκον, κρεμμύδι και ανακατεύετε καλά τη γέμιση με μια ξύλινη κουτάλα.
Για το φύλλο και συναρμολόγηση: “Ξαίνετε” καλά με τα χέρια σας το φύλλο κανταΐφι για να αφρατέψει. Λιώνετε το βούτυρο και βουτυρώνετε καλά με ένα πινέλο ένα ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 20Χ30 εκ. Τοποθετείτε το μισό φύλλο κανταΐφι, το πιέζετε με τα χέρια σας, και το αλείφετε καλά περιχύνοντας το με τα 2/3 του βουτύρου.
Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζετε καλά, παντού, με το υπόλοιπο φύλλο. Αλείφετε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο και το “πατάτε” ελαφριά με τα χέρια σας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 10′ περίπου μέχρι να πάρουν τα φύλλα ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις