Υλικά:
- αμυγδαλα 1 κιλό
- ζάχαρη άχνη 1κιλό
- αυγα 3-4 ασπράδια
- χρώμα ζαχαροπλαστικής προαιρετικα
Η Μάχη και η Νικολέτα Τσιρμπίνη είναι μαμά και κόρη που αγαπάνε την παράδοση και την στηρίζουν με κάθε τρόπο. Μας έδωσαν την συνταγή και τα μυστικά της και εμείς σας την παρουσιάζουμε. Τα αριστουργήματα που θα δείτε στις φωτογραφίες είναι δικές τους και τα έφτιαξαν με μεράκι και
αγάπη.Ειναι μια τελεια προταση για κερασμα στο σχολειο,για γλυκο βαφτισης,η γαμου
Μετά την Ιωνία, την πατρίδα του πολιτισμού που ύμνησε την άνοιξη της ζωής, οι γυναίκες της Νέας Αρτάκης πια αναπλάθουν αυτό που έμαθαν για τους προγόνους τους.Τα αμυγδαλωτά είναι τα γλυκά των αρραβώνων που προσφέροταν από την νύφη στην πεθερά με σεβασμό κα αγάπη.Σε κάθε φυλλαράκι της Ιωνικής ακάνθου απεικονίζεται το μεράκι, η ομορφιά ,η ευαισθησία, η χάρη και ο έρωτας.
1 κιλό αμύγδαλα
1κιλό ζάχαρη άχνη
3-4 ασπράδια,όσο χρειαστεί για να σφίξει η ζύμη
χρωματα ζαχαροπλαστικης προαιρετικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το αμύγδαλο για 2 λεπτά και το ξεφλουδίζουμε.Το αφήνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσει και μετά το αλέθουμε να γίνει σκόνη σαν πούδρα.(Πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά το αμύγδαλο) Το βάζουμε σε ένα λεκανάκι και το ανακατεύουμε με την ζάχαρη άχνη και σιγά σιγά ρίχνουμε τα ασπράδια αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει με ένα πιρουνάκι. Αφήνουμε την ζύμη λίγο να ξεκουραστεί .Είναι έτοιμα για ζύμωμα όταν η ζύμη δεν κολάει στα χέρια μας. Αν η ζύμη κάποια στιγμή κατά την διάρκεια που φτιάχνουμε σχέδια σφίξει, βάζουμε λίγο ασπράδι και την μαλακώνουμε. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σχήματα όπως τα αρχικά των νεονύμφων , στέφανα, καλαθάκια πλουμίζοντας με λουλουδάκια.
*Αν η ζύμη βγάλει λάδάκι παίζει ρόλο το αμύγδαλο.Την τυλίγουμε σε μια πετσέτα ώστε να απορροφηθεί.

*Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε χρώματα ζαχαροπλαστική για να χρωματίσετε τα αμυγδαλωτά σας.Δείτε ΕΔΩ πως χρησιμοποιούμε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.


