Φτιάξτε το μαζί με τα παιδάκια σας. Υπέροχο ψωμάκι για όλη την οικογένεια.Τι χρειαζόμαστε:
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.γ. αλάτι
800 γρ. αλεύρι
30 γρ. λιωμένο βούτυρο
6-7 κ.σ. σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένα για το πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο γάλα για το τέλος
1) Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθεί. Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακιά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπόλ λαδωμένο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε αναμμένο φούρνο, σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή ελαστικό βαμβακερό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εγώ τα έβαλα σε πρόγραμμα ζύμης στον αρτοπαρασκευαστή .
2) Μόλις αυξηθεί η ζύμη μας την αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Ανοίγουμε φύλλο σε σχήμα οβάλμε τον πλάστη περίπου 60×40 cm και πάχους περίπου 1 cm πάνω σε χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε με πινέλο το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με άφθονο ελαφρά ψημένο σουσάμι. Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης κατά τον ίδιο τρόπο και το τοποθετούμε πάνω στο άλλο φύλλο.
3) Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κάτω μέρος της ζύμης μας συμμετρικά και στις δύο πλευρές λωρίδες περίπου 5 cm, διατηρώντας στο κεντρο 7-8 cm άκοπο. Διπλώστε την κάτω λωρίδα της ζύμης, η οποία θα χρησιμεύσει ως «κούτσουρο». Βουτυρώνουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Διπλώνουμε τη δεξιά πλευρά προς τα μέσα και πάλι βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
4) Με ένα κοφτερό μαχαίρι συνεχίζουμε να κόβουμε συμμετρικά και στις δύο πλευρές λωρίδες περίπου 5 cm, διατηρώντας στο κεντρο 7-8 cm άκοπο.
5) Παίρνουμε την πάνω αριστερή και μετά την δεξιά λωρίδα, τις τραβάμε ελαφρά και τις γυρίζουμε σαν να τις βιδώνουμε και πίεζουμε την άκρη, για να μην χαλάσει το σχήμα κατά το ψήσιμο.
6) Συνεχίζουμε και τις παρακάτω λουρίδες με τον ίδιο τρόπο τραβόντας τες και στρίβουμε ένα κάθε φορά – και έτσι σχιμαστίζουμε τον “κορμό” του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας.
7) Αφήνουμε το ψωμάκι μας σκεπασμένο να φουσκώσει για σχέδόν μια ώρα και μετά το αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και λίγο γάλα.
8) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Μετά από 20-25 λεπτά καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην μας καεί. Απομακρύνουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε μια σχάρα.
Γίνετε και γλυκό σταφυδόψωμο με κανέλα και καστανή ζάχαρη όπως τα έκανα εγώ, αλλά πρέπει να πρόσθέσουμε ακόμα 2-3 κ.σ. ζάχαρη. Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι, αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!). Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερή πετσέτα .
μπορουμε να ριξουμε κρεμα ενδιαμεσα η nutella!
Αν θελετε μπορειτε να το κανετε με τη ζυμη απο το θρυλικο πλεων μερεντοψωμο δειτε τη συνταγη εδω και να ακολουθησετε τα βηματα απο τη παρακατω φωτο!
Δειτε και το video!!
Μετάφραση- Επιμέλεια κειμένου Λενα Γατση
ΤΑ αρθρα μου δεν επιθυμω να αναδημοσιευονται σε αλλα site
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες