Υπέροχα και αφράτα πιροσκί με κιμά
Μια συνταγή για νόστιμη και αφράτη ζύμη, που μπορείτε να την γεμίσετε με την δική σας φαντασία. Για όλη την οικογένεια για όλες τις περιστάσεις , για πάρτυ, συγκεντρώσεις, μπουφέδες. Πιροσκί με γέμιση πατάτας, κιμά, λουκάνικα , τυριά κ.λ.π.

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις [όσο πάρει]
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 και 1/4 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη
  • 2 αβγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • 1 ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανός
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Ρίξτε το μισό αλεύρι στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, τα αβγά και τη μαργαρίνη. Ζυμώστε με το γάντζο του μίξερ προσθέτοντας λίγο-λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη ελαστική και λεία. [Αν ρίξετε πιο πολύ αλεύρι συμπληρώστε λίγο χλιαρό νερό]. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό και υγρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους 1 εκ.* περίπου σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  2. Εν το μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση του κιμά ως εξής: Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε σε ζεστό λάδι το κιμά με το κρεμμύδι, σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το πελτέ διαλυμμένο σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Σκεπάζουμε το τηγάνι και βράζουμε το κιμά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιεί τα υγρά του.
  3. Κόψτε τη με κουπ-πατ σε κύκλους  8-10 εκ. Βάλτε τη γέμιση του κιμά και τυλίξτε τη με το φύλλο της ζύμης αφού βρέξετε τις άκρες με λίγο γάλα για να κολλήσει. Σχηματίστε μπαλάκια. Αραδιάστε τα σε αλευρωμένη επιφάνεια σκεπάστε τα και αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο.
  4. Βάλτε τη γέμιση και τηγανίστε σε βαθύ τηγάνι με λάδι [ελαιόλαδο ή σπορέλαιο] μέχρι το μέσο του τηγανιού. Βάλτε 3-4 πιροσκί στο τηγάνι κάθε φορά γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να «τραβήξει» το λάδι.
* Το πάχος της ζύμης [συνεπώς και του πιροσκί] εξαρτάται από εσάς. Εμείς προτείνουμε 1 εκ. αλλά εσείς μπορείτε να το διαφοροποιήσετε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο.
Μπορείτε αντί για κιμά να αλλάξετε τη γέμιση και να βάλετε πουρέ πατάτας αναμεμιγμένο με φέτα, ή λουκάνικο ή διάφορα τυριά μείγμα με αβγά χτυπημένα.
συνταγές πιροσκί ορεκτικό κόκκινο κρέας κιμάς βασικές παρασκευές
πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες αποκλειστικα για παιδια

Close