Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο με πορτοκάλι & τζίντζερ

Μια εύκολη συνταγή για ένα νοστιμότατο πιάτο με πουλερικό. Κοτόπουλο ψητό στο φούρνο με κρυμμυδάκια,

πορτοκάλι και τζίνζερ. Για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για όλα τα εορταστικά τραπέζια σας αλλά και για το Κυριακάτικο γεύμα σας.
Υλικά συνταγής
1 κοτόπουλο 1.800 γρ. περίπου
300 γρ. μικρά κρεμμυδάκια ξερά [για στιφάδο]
40 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.γ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 πορτοκάλια με τη φλούδα τους κομμένα στα 4
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. αλεύρι
1 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Τοποθετείστε τα κρεμμυδάκια με τη φλούδα τους σε ένα πυρίμαχο μπόλ και καλύψτε τα με βραστό νερό. Αφήστε τα για 5′ και μετά στραγγίστε τα. Όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, το τζίντζερ και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν σε ένα κρεμμώδες μείγμα. Χρησιμοποιείστε τα δάχτυλά σας για να χαλαρώσετε το δέρμα στο στήθος του κοτόπουλου φτάνοντας στο λαιμό. Αλείψτε με το μείγμα βουτύρου όλο το στήθος του κοτόπουλου κάτω από το δέρμα, πατώντας πάνω από το δέρμα για να απλωθεί ομοιόμορφα. Με το μείγμα που θα σας μείνει αλείφετε τους μηρούς του κοτόπουλου και το αλατοπιπερώνετε.
Τοποθετείστε το κοτόπουλο σε ταψί με λαδόκολα, τοποθετείτε περιμετρικά τα πορτοκάλια με τη φλούδα τους κομμένα στα τέσσερα και τα κρεμμυδάκια. Ψήνετε για 1 ώρα. Αλείφετε το κοτόπουλο με τα υγρά του ταψιού και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20′-30′ ακόμα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο.
Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα 3-4 κ.σ. ζωμό από το ταψί προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς το βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Σταδιακά προσθέτετε το ζωμό κότας και μόλις ενσωματωθεί πλήρως το αφήνετε για 2′ περίπου και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε το κοτόπουλο με το πορτοκάλι και τα κρεμμυδάκια σε μεγάλη πιατέλα και το περιχύνετε με τη σάλτα. Απολαύστε το.

Close