Σήμερα θα δούμε μία εύκολη συνταγή για Πρόσφορο με προζύμι ή μαγιά και θα δούμε ακόμη πως μπαίνει η σφραγίδα.
Δείτε παρακάτω την καταπληκτική συνταγή για Πρόσφορο με προζύμι ή μαγιά από την φίλη μας Chrisa Vasilopoulou-Georgopoulou
Για δύο πρόσφορα Υλικά
1,5 κιλό αλεύρι κίτρινο για ψωμί και λίγο ακόμα για το πλάσιμο.
Νερό χλιαρό
1 κγ αλάτι ψιλό
προζύμι –αν δεν έχουμε προζύμι βάζουμε 2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 ταψάκια 18 εκ
σφραγίδα που θα σφραγίσουμε.
Εκτέλεση
Δείτε εδώ πως να φτιάξετε προζύμι
Σε όλη τη διαδικασία πρέπει να έχουμε το καντιλάκι μας αναμμένο.
Από το προηγούμενο βράδυ αναπιάζουμε το προζύμι το οποίο έχουμε βγάλει από το ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες.
Δείτε ακόμα: Αφράτο Ψωμί χωρίς ζύμωμα !!!!
Λίγο χλιαρό νεράκι σε μπολ όχι πάρα πολύ μικρό διαλύουμε το προζυμάκι με δύο τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι να κάνουμε έναν χυλό πηχτό (σαν τους λουκουμάδες) περίπου.
Βάζουμε σε σακούλα το μπολ και σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος να γίνει (ανάβω στους 60 βαθμούς το φούρνο βάζω σκεπασμένο μέσα αφήνω 5λεπτα και σβήνω).
Το πρωί κάνουμε το σταυρό μας λέγοντας προσευχές σε όλη την διαδικασία ( καλό είναι να μάθουμε του πρόσφορου) και το Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησαν με και αξίωσε με να σου προσφέρω τα δώρα τούτα.
Με ευλάβεια λοιπόν και με ησυχία εγώ δεν διασπώ την προσοχή μου για κανένα λόγο ούτε θέλω να υπάρχει άλλος στο χώρο…
Λαδώνουμε με δύο τρεις σταγόνες λάδι τα ταψιά μας και σκουπίζουμε με χαρτοπετσέτα πολύ καλά να μην υπάρχει ίχνος λάδι μέσα αλευρώνουμε και χτυπάμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι από το ταψί μας.
Ρίχνουμε σε μεγάλη λεκανίτσα το προζύμι που θα έχει γίνει (αν δεν έχουμε προζύμι βάζουμε δύο φακελάκια μαγιά και δεν κάνω την διαδικασία αναπιάσματος) το αλεύρι που έχουμε βάλει το αλάτι μέσα προσθέτοντας το νερό χλιαρό λίγο λίγο γιατί η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή αρκετά να μην κολλάει στα χέρια.
Δείτε ακόμα: Μοναστηριακά κόλλυβα
Κόλπα για Πρόσφορο με προζύμι ή μαγιά
Πολύ καλό ζύμωμα τουλάχιστον 15 λεπτά.
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες περίπου 680 γραμ την κάθε μία και αρχίζουμε τη διαμόρφωση πάνω στον πάγκο μας το κάθε ζυμάρι καλό δούλεμα σε στρογγυλό σχήμα.
Λείο το ζυμαράκι μας αν χρειαστεί πολύ λίγο αλευράκι μέχρι να πετύχουμε τη ζύμη μας σε σχήμα του ταψιού.
Βάζουμε με προσοχή μέσα στο ταψάκι και με τη σφραγίδα( την οποία έχω περάσει σε αλεύρι και τινάξει να φύγει το αλεύρι)
σταυρώνουμε το ζυμαράκι μας τρεις φορές στον αέρα και σφραγίζουμε με όλη μας τη δύναμη, πατάμε καλά.
Ανασηκώνουμε τη σφραγίδα σιγά σιγά πρώτα από το ένα μέρος να πάρει λίγο αέρα και προσεχτικά την βγάζουμε.
Κάνουμε το ίδιο και στο άλλο ζυμαράκι και το υπόλοιπο ζυμαράκι το κρατάμε προζυμακι.
Αν είναι και χρησιμοποιήσουμε προζύμι.
Αν βάλουμε μαγιά δεν κρατάμε.
Τρυπάμε με οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι από σουβλάκι όχι όμως στο κέντρο που είναι ο αμνός που θα προσκομίσει ο ιερέας.
Σκεπάζουμε με πετσέτα διπλή και βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς να γίνουν.
Προσέχουμε μην μας παραγίνουν και σκάσει η σφραγίδα μας.
Βγάζουμε και προθερμαίνουμε στους160 αέρα.
Δείτε ακόμα: Συνταγή για αρτοκλασία: Ο πιο γλυκός άρτος, αφράτος & μυρωδάτος σαν τσουρέκι νηστίσιμο
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά προσέχοντας μην μας πάρουν πολύ χρώμα σκεπάζουμε αν δούμε…. Αφήνουμε να κρυώσουν και καλύπτουμε με μεμβράνη… ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!!
Εύχομαι να είμαι κατανοητή και να βοήθησα !!!!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες