Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- ντομάτες με αυγά
Συνταγή από: tanea.gr
Υλικά:
4 αβγά
1 ξερό κρεμμύδι και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσινη πιπέρια (και προαιρετικά ½ κόκκινη και ½ κίτρινη)
4 πολύ ώριμες ντομάτες ή 1 κουτάκι ντοματάκια κονκασέ
½ – 1 κ.τ.γλ ζάχαρη (προαιρετικά, αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες)
½ ματσάκι μαϊντανό και μερικά φυλλαράκια φρέσκο κόλιανδρο
1 κ.τ.γλ κουρκουμά
από ½ κ.τ.γλ κόλιανδρο, κίμινο, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
1-2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα σε λεπτές ροδέλες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες βυθίζοντάς τις για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει χρυσαφί αλλά προσέχουμε να μην καεί. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τον κουρκουμά, τον μαϊντανό και τα φυλλαράκια του κόλιανδρου ψιλοκομμένα και αλατίζουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της. Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας. Ανοίγουμε 2 λακουβίτσες και σπάμε προσεκτικά μέσα τα άλλα 2 αυγά ολόκληρα.
Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως με χωριάτικο ψωμί ψημένο ελαφρά στο γκριλ και πράσινη σαλάτα.
Τρίτη-Κεφτεδάκια γεμιστά με τυρί, με μανεστράκι στο φούρνο
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
60 γρ. τυρί τσένταρ
550 γρ. κιμά ανάμικτο χοιρινό & μοσχαρίσιο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 αυγό χτυπημένο
1 κ.γ. ρίγανη
3/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 ½ φλ. ζωμό κοτόπουλου
2 κουτιά (των 400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
1 ½ κ.σ. ντοματοπελτέ + 1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κλαδάκι με 3-4 φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού μανεστράκι
τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβετε το τυρί τσένταρ σε 8 ίσια τετράγωνα κομματάκια.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε το κιμά, το ένα κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο, το αυγό, τη τριμμένη φρυγανιά, τη ρίγανη, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Χωρίζετε το κιμά σε 8 μέρη, τα πλάθετε σε μπαλάκια, τα “πατάτε” ελαφρώς να γίνουν επίπεδα, βάζετε στο κέντρο από ένα κομματάκι τυρί, κλείνετε και ξανακάνετε μπαλάκια.
Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λ μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε ένα πιάτο. Αφήνετε το φούρνο αναμμένο.
Ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το υπόλοιπο 1 κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το δενδρολίβανο και ανακατεύετε για 1 λ. Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοχυμό με τη ζάχαρη διαλυμένη σε 1 ½ φλ. ζεστό νερό.
Μόλις πάρει βράση αφαιρείτε το κλαδάκι δεντρολίβανου, μεταφέρετε το μείγμα σε ταψί, προσθέτετε το μανεστράκι και τα κεφτεδάκια, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε το φαγητό σας για 30 λ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σερβίρετε πασπαλίζοντας το φαγητό με τριμμένη παρμεζάνα.
Δείτε ακόμη: Φασολάκια με κιμά και σάλτσα γιαουρτιού.
Τετάρτη- Μπιφτέκια οσπρίων με μαγιονέζα αβοκάντο
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πέμπτη- Πένες με κοτόπουλο και κοπανιστή Καλύμνου
Συνταγή από: foodme.gr
Υλικά:
320 γρμ πένες
200 γρμ φιλέτο στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
100 γρμ κοπανιστή Καλύμνου
40 γρμ βούτυρο αγελάδος
Αλάτι
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα(μόνο το πράσινο )
1 κουταλιά σούπας σπασμένοι κόκκοι κόκκινο πιπέρι
16 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
80 γρμ μυζήθρα Νάξου τριμμένη( και για το σερβίρισμα)
1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού (απο ακέρωτο λεμόνι)
20 γρμ ελαιόλαδο
4 φούντες μέντας
Διαδικασία- εκτέλεση
Ρίχνουμε τις πένες σε νερό που βράζει αφού έχουμε προσθέσει αλάτι και τις ανακατεύουμε για λίγο.Κρατάμε λίγο από το νερό τους, σουρώνουμε και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο να μη κολλήσουν.Βάζουμε σε τηγάνι το βούτυρο να λιώσει-ζεσταθεί , ρίχνουμε το φιλέτο κοτόπουλο και το ροδίζουμε προσθέτοντας το πράσινο από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.Αφού μαραθούν ελαφρά βάζουμε τη κοπανιστή Καλύμνου και το νερό που κρατήσαμε.Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις πένες , τη γραβιέρα, τον βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού και τα σπασμένα πιπέρια.Ανακατεύουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με φούντες μέντας και την υπόλοιπη γραβιέρα Νάξου τριμμένη.
Δείτε ακόμη: Μπισκοτογλυκό ψυγείου να γλύφεται τα δάχτυλά σας
Παρασκευή- Σμυρνέϊκοι κολοκυθοανθοί γεμιστοί
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
30 μεγάλοι κολοκυθοανθοί
4 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα
1 καρότο το ½ τριμμένο & το άλλο ½ σε ροδέλες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο parboiled
2 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών [1 συσκευασία φρέσκου ζωμού ψυγείου σε 2,5 φλ. νερό]
1-2 λεμονιών το ζωμό
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
Ελέγχετε ότι οι κολοκυθοανθοί δεν κρύβουν κανένα μυρμήγκι ή κάποιο άλλο έντομο κρυμμένο μέσα τους και αν χρειαστεί τους πλένετε με μαλακές κινήσεις.
Βάζετε σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι 70 ml ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία φωτιά. Μόλις κάψει προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα τριμμένα καρότα & κολοκυθάκια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 4-5 λ. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για άλλα 3-4 λ. Σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα μπολ.
Με μεγάλο κουτάλι γεμίζετε έναν –έναν τους κολοκυθοανθούς ως τη μέση τους περίπου και κλείνετε από πάνω τον ανθό, με μια κυκλική κίνηση. Τους τοποθετείτε σε μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, αρκεί να είναι σχετικά σφιχτά μεταξύ τους.
Ενδιάμεσα ή από πάνω, προσθέτετε και τις ροδέλες καρότου. Αν, αφού ολοκληρώσετε τους κολοκυθοανθούς, έχει περισσέψει γέμιση, την ρίχνετε ανάμεσά τους. Επίσης μπορείτε να ρίξετε εκεί και επιπλέον κολοκύθια.
Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε το σκεύος με τους γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες στο μάτι σε μεσαία φωτιά. Βάζετε πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα για να τους πιέζει να μην ανοίξουνε. Αφού πάρει βράση, αφήνετε τους κολοκυθονθούς να σιγοβράσουν για 20 λ ώστε το ρύζι να μείνει αλ τέντε. Αφαιρείτε το πιάτο από πάνω και τους αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία.
Προσθέτετε ζωμό λεμονιού ανάλογα με τη γεύση σας. Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με κουτάλι ένας-ένας, με προσοχή να μην σπάσουν. Μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά, λεμόνι, λίγο ωμό λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δείτε ακόμη: Κοτόπουλο με πένες σε σάλτσα τυριού μουστάρδας
Σάββατο- χταπόδι μακαρονάκι
Συνταγή από: oloigiaolous.gr
Υλικά:
1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
6 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 4 κ.σ.)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
25 ml ούζο
400 γρ. τομάτα κονκασέ
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1.5 λίτρο ζεστό νερό
2 φύλλα δάφνης
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμός από ½ λεμόνι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
κάπαρη
φέτα
φρέσκια ρίγανη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Μέθοδος Εκτέλεσης:
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους 0,5-1 εκ.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Αφού έχουμε πλύνει καλά το χταπόδι κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε.
Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να πάει παντού.
Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί το αλάτι, το πιπέρι και με 4 κ.σ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.
Σερβίρουμε με κάπαρη, λίγη τριμμένη φέτα, φρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φέτα λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Κυριακή- Εύκολο μοσχάρι με μαυροδάφνη και μανιτάρια
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής:
1½ κιλό μοσχάρι (ποντίκι
κιλότο
νουά
1 φέτα φρέσκια χοιρινή πανσέτα (προαιρετικά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κλαδί φρέσκο θυμάρι ή λίγο αποξηραμένο
3/4 φλιτζ. μαυροδάφνη
½ φλιτζ. ζωμός κρέατος ή νερό
500 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή πορτομπέλο)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το δέσιμο της σάλτσας
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μοσχάρι σε μπουκιές. Ψιλοκόβουμε τη φέτα πανσέτας σε κομματάκια. Με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε την πανσέτα για 3΄. Προσοχή: Δεν θέλουμε να ροδίσει γιατί θα βαρύνει η γεύση.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και σοτάρουμε ώσπου να γυαλίσει, χωρίς να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας για 3΄-4΄. Ρίχνουμε το θυμάρι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και ντεγκλασάρουμε την κατσαρόλα τρίβοντας με σπάτουλα τη βάση της.
Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το κρέας σε κομματάκια καθώς και τα μανιτάρια. Περιμένουμε μέχρι να έρθει ξανά το φαγητό σε σημείο βρασμού. Αλατίζουμε και τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει το κρέας*.
Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (χωρίς να κάψει), προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με σύρμα να ξανθύνει το μείγμα και να ψηθεί το αλεύρι. Παίρνουμε ζωμό απ’ το φαγητό και αραιώνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε τόσο ζωμό απ’ το φαγητό ωσότου έχουμε μια αραιή σάλτσα.
Όλο μαζί το αδειάζουμε στο φαγητό (όπως όταν κάνουμε αυγολέμονο, κουνάμε την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια κι αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό να σταθεί για 10΄ πάνω στο ζεστό μάτι της κατσαρόλας το οποίο έχουμε σβήσει). Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ.
*Προσοχή: Το συγκεκριμένο φαγητό πρέπει να βράσει σε χαμηλή φωτιά, γιατί έχει λίγα υγρά.
Πίτα Εβδομάδας
Σπανακόπιτα καλοκαιρινή
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής:
2 κ.σ ελαιόλαδο
6 φέτες μπέικον
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 γραμ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
6 αυγά
1 φλ. αλεύρι
1 στραγγιστό γιαούρτι
1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. κατσικίσιο τυρί σε τρίμματα
6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
αλάτι
μπόλικο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για την καλοκαιρινή σπανακόπιτα χωρίς φυλλο, ψιλοκόβουμε το μπέικον. Ζεσταίνουμε το λάδι και το ροδίζουμε για λίγα λεπτά. Αφαιρούμε το μπέικον και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό κρεμμύδι.
Τα σοτάρουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σπανάκι κι αφήνουμε λίγα λεπτά ίσα που να μαραθεί. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και το γιαούρτι κι αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον άνηθο και την τριμμένη μυζήθρα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μπέικον, κρεμμυδάκια, κρεμμύδι, σπανάκι ανακατεύουμε κι αδειάζουμε σε μικρο πυρίμαχο ταψάκι καλά βουτυρωμένο.
Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα κατσικίσιου τυριού και βάζουμε τα κομμένα ντοματίνια στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για περίπου 25′ μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με σαλάτα.
Γλυκά Εβδομάδας:
Παγωτό γιαούρτι με σάλτσα φράουλας!
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πανεύκολος κορμός ψυγείου Black Forest
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα