Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Γαλλική Κρεμμυδόσουπα
Συνταγή από: dailycious.gr
ΥΛΙΚΑ
Για τη σούπα:
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μεγάλα κρεμμύδια, λεπτοκομμένα σε ροδέλες
1 μέτριο πράσο, λεπτοκομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
1 κ.γλ. ζάχαρη
½ κ.γλ. θυμάρι
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml ξηρό λευκό κρασί
2 λίτρα σπιτικό ζωμό κρέατος (ή 2 λίτρα νερό + 4 κύβους έτοιμου ζωμού κρέατος)
30 ml κονιάκ
Για το σερβίρισμα:
6-8 χονδρές φέτες ψωμί (να μην είναι φρέσκο)
1 σκελίδα σκόρδο
340 γρ. τριμμένη γραβιέρα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9). Ρίχνω τα κρεμμύδια και το πράσο και τα γυρίζω για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτω το σκόρδο (προσωπικά θεωρώ πως μπορεί να παραληφθεί), τη ζάχαρη και το θυμάρι και ψήνω για 30’ σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ωσότου τα κρεμμύδια καραμελώσουν και αποκτήσουν καφέ χρώμα.
Πασπαλίζω τα κρεμμύδια με το αλεύρι κι ανακατεύω να ομογενοποιηθεί. Ρίχνω το κρασί και το ζωμό κρέατος ενώ ανακατεύω με τον αυγοδάρτη και φέρνω σε βράση. Με μια κουτάλα αφαιρώ τυχόν αφρό που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια της σούπας και σιγοβράζω για 45’ακόμα σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9). Στο τέλος προσθέτω το κονιάκ.
Προθερμαίνω το γκριλ. Τρίβω κάθε φέτα ψωμιού με το σκόρδο για να πάρει γεύση κι άρωμα. Τοποθετώ τη σούπα σε πυρίμαχα μπολ και τα γεμίζω με σούπα κατά τα 2/3. Τοποθετώ μια φέτα ψωμί σε κάθε μπολ κι από πάνω γαρνίρω ισομερώς με το τριμμένο τυρί. Γκρατινάρω τη κρεμμυδόσουπα στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει φουσκάλες.
Αν δεν έχω πυρίμαχα μπολ, ψήνω χωριστά στο γκριλ τα ψωμάκια με το τυρί και κατόπιν τα τοποθετώ πάνω στη ζεστή σούπα. Η κρεμμυδόσουπα σερβίρεται ζεστή από το φούρνο, ιδανικά μέσα στα πυρίμαχα μπολ.
Δείτε ακόμη: Συνταγή για παιδια:Κρεατόσουπα με κους κους
Τρίτη- Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό & κρέμα στον φούρνο
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τετάρτη- Κουνουπίδι καπαμά !
Συνταγή από: magiriki-sintages.gr
Υλικά:
1 κουνουπίδι
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες ,η ,ένα κουτάκι κονσέρβα τριμμένη ντομάτα
4 καρότα
8 πατάτες
χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Πλένουμε και χωρίζουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι μικρά,τα τοποθετούμε στο ταψί ,προσθέτουμε και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 πόντων,το λάδι,τις ντομάτες .η τα ντοματάκια .τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες μικρές όμως ,χυμό λεμονιών ,αλάτι ,πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,το κουνουπίδι έτσι γίνετε φανταστικό !!! Καλή σας όρεξη !!!
Δεν βάζουμε καθόλου νερό ,ψήνετε με το λαδάκι του,το κουνουπιδάκι θα πάρει λίγο σκούρο χρώμα στις άκρες του !!
Πέμπτη- Χειμωνιάτικη σούπα με κεφτεδάκια
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής
Για τα κεφτεδάκια:
300 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κ.σ. τριμμένο κρεμμύδι
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
1 αυγό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σούπα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1½ φλ. τσαγιού κοφτό μακαρονάκι
1½ λίτρο ζωμό κότας ή νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Η σούπα με κεφτεδάκια είναι μία εύκολη συνταγή, νόστιμη και μπορούν να τη φτιάξουν όλοι.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη σούπα.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2 λεπτά, για να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα καρότα και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 10΄.
Στο μεταξύ πλάθουμε τον κιμά σε όσο πιο μικρά κεφτεδάκια μπορούμε.
Βγαίνουν περίπου 25 μικρά κεφτεδάκια. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στη σούπα και τα κεφτεδάκια. Βράζουμε για 10΄. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ.
Παρασκευή- Φακόρυζο
Συνταγή από: cookcool.gr
Υλικά :
200 γρ. φακές
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
400 ml ζωμό κοτόπουλο
4 φέτες μπέικον
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
κόλιανδρο ξερό
Εκτέλεση:
Κόβετε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και το μπέικον σε πολύ μικρά καρεδάκια.Ξεπλένετε τις φακές και τις βράζετε σε νερό για 15′.Στη συνέχεια στραγγίζετε.
Καλύπτετε τον πάτο της κατσαρόλας με ελαιόλαδο.Σοτάρετε μαζί όλα τα λαχανικά και το μπέικον.Τέλος προσθέτετε και το σκόρδο.
Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτετε τον ζωμό, τον τριμμένο κόλιανδρο και αλατοπιπερώνετε.
Τέλος προσθέτετε τις φακές και χαμηλώνετε την φωτιά.
Βράζετε για 12′ χωρίς να ανακατέψετε καθόλου και έπειτα κλείνετε το μάτι και αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Σάββατο- Ψάρι με σέλινο
Συνταγή από: supersyntages.gr
Υλικά συνταγής
Δύο κιλά ροφό
1 κιλό σέλινο
1-2 σελινόριζες
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το ψάρι, το κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σέλινο. Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια τη σελινόριζα
Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια της σελινόριζας και το σέλινο.
Από πάνω αραδιάζουμε τις φέτες του ψαριού τη μια δίπλα στην άλλη.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Αν χρειαστεί ρίχνουμε 1-2 κουταλιές νερό.
Τότε, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, για 5-6 λεπτά.
Σερβίρουμε το ψάρι με το σέλινο με το ζουμάκι του και καλή μας όρεξη! Αν θέλουμε συνοδεύουμε με κάποια σάλτσα βινεγκρετ.
Κυριακή- Μακαρόνια με κρέας και κρέμα στον φούρνο
Συνταγή στο : daddy-cool.gr
Πίτα Εβδομάδας
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Συνταγή από: ntrimy-oisydagesthsgiagias.blogspot.gr
ΥΛΙΚΑ
Ζυμη
1 βιτάμ (250 γραμ.)
250 γραμ. γιαούρτι
1 φακελακι μπέικιν
Αλεύρι
Γεμιση
200 γραμ. τυρί του τοστ
200 γραμ. ζαμπόν
1 αυγό
1/2 φλιτζανάκι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Σουσαμι για πασπαλισμα(προαιρετικα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά .
Την αφήσουμε να ξεκουραστεί για κανένα τέταρτο και τη χωρίζουμε στα δύο.Ανοιγουμε με τον πλαστη μας δυο φυλλα.
Απλώνουμε το κάτω φύλλο και βάζουμε τη γέμιση ψιλοκομμένα το τυρί και το ζαμπόν και ανακατεμένα με τα υπόλοιπα υλικα μας.
Τοποθετουμε το επανω φυλλο μας και λαδωνουμε ελαφρα την πιτα μας πασπαλιζουμε με σουσαμι.
Ψηνουμε στους 200 βαθμους για 40-45 λεπτα.
Καλη Επιτυχια.
Tips:
Μπορειτε με την ιδια ΖΥΜΗ να ετοιμασετε με αλλη γεμιση οπως 4 τυρια η σπανακι και χορτα και τυρι …οπως σας αρεσει!!!!!
Δείτε ακόμη: Τορτελίνια με κιμά στο φούρνο
Γλυκά εβδομάδας
Φανταστικό σοκολατένιο εκμέκ κανταΐφι
Συνταγή από: mazimagazine.gr
Υλικά συνταγής
Για το φύλλο κανταίφι:
250 γρ. φύλλο κανταϊφι
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για τη κρέμα:
750 γρ. γάλα
750 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κορν φλάουερ
130 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
Για το σιρόπι:
220 γρ. νερό
220 γρ. ζάχαρη
ξυλαράκι κανέλας
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
Για γαρνίρισμα:
400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης *
τρούφα σοκολάτας ή τα κλασσικά φυστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση συνταγής
1. Για το κανταίφι: Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε μικρο ταψάκι τετράγωνο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30 περίπου” να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.
2. Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 5′ σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και περιχύνουμε το κανταΐφι.
3. Για τη κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη μισή [60γρ.] ζάχαρη και το τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουερ με την υπόλοιπη [60 γρ.] ζάχαρη παίρνοντας λίγο από το μείγμα του γάλακτος και μόλις βράσει το γάλα, το ρίχνουμε σε αυτό. Μόλις η κρέμα βράσει και δέσει, ρίχνουμε μέσα την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ομογενοποιούμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τo σιροπιασμένo φύλλο κανταίφι που ήδη έχει κρυώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζοντας την κρέμα με μια μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα.
4. Για το γαρνίρισμα: Μόλις κρυώσει το γλυκό μας, χτυπάμε σε σαντιγί τη κρέμα γάλακτος απλώνουμε πάνω από το γλυκό μας και πασπαλίζουμε με τη τρούφα σοκολάτας ή το κλασικό τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
* Αν θέλετε περισσότερη στρώση σαντιγί χτυπήστε 600 γρ. κρέμα γάλακτος.
Μάφινς με blueberries ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ!!
Συνταγή από: desserttalking.blogspot.gr
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 φλιτζάνι χωρίς ζάχαρη blueberries (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
αλεύρι 1 3/4 φλιτζάνια για όλες τις χρήσεις
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1/3 φλυτζάνι μέλι2 αυγά
1 κούπα σάλτσα μήλου
1/2 φλυτζάνι γάλα άπαχο (αποβουτυρωμένο)
ΕΚΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Πλένουμε και στραγγίζουμε τα blueberries.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι. Προσθέστε τη σόδα και το 1/3 φλυτζάνι μέλι.Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, σάλτσα μήλου και το γάλα.
Συνδυάστε το υγρό μίγμα στο μίγμα αλευριού. Ανακατέψτε ίσα-ίσα για να ομογενοποιηθούν.
Χύστε το μείγμα στις θέσεις για τα cupcakes και ψήνουμε για 17 λεπτά, ή μέχρι τις κορυφές είναι ανοιχτό καφέ.Μετά το ψήσιμο, αφήστε muffins να κρυώσουν.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μάρτυρας κλειδί δίνει στεγνά την 24χρονη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
- Grand Hotel : Χαραλάμπης και Θεώνη ξανά μαζί
- Γιάννης Πλούταρχος : Η 47χρονη stalker προσπαθεί να τα βρουν εξωδικαστικά