Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-  Ομελέτα Φούρνου Με Σπανάκι Και Mozzarella

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17Συνταγή από: misswebbie

Υλικά για 6 μερίδες:

2 κ. σ. ελαιόλαδο
4 φλυτζ. χοντροκομμένο σπανάκι
1 1/2 φλυτζ. τριμμένη μοτσαρέλα (χαμηλών λιπαρών)
1/3 φλυτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
8 αυγά
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 200 βαθμούς.
Απλώνεις λίγο λάδι ή βούτυρο σ’ ένα πιρέξ.
Ζεσταίνεις τις 2 κουταλιές λάδι σ’ ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά και ρίχνεις το σπανάκι, μέχρι να μαραθεί (περίπου 2 λεπτά).
Όταν είναι έτοιμο, απλώνεις το σπανάκι στο πιρέξ και προσθέτεις την τριμμένη μοτσαρέλα και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Χτυπάς καλά τα αυγά με το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνεις πάνω από το σπανάκι.
Ανακατεύεις ελαφρά για να αναμειχθούν τα υλικά σου.
Ψήνεις για 35 λεπτά περίπου, μέχρι η ομελέτα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Τρίτη- Κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά

1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο στα 8
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες αλλά ολόκληρες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα (με τα ζουμιά τους)
1 φύλλο δάφνης
100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
1/4 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή πριν τα χρησιμοποιήσουμε
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Αλατίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βάζουμε τα κομμάτια του πουλερικού και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν δεν χωράνε όλα μεμιάς, τα σοτάρουμε σε δόσεις για να ροδίσουν σωστά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει.

Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τότε, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα στήθη που θα έχουν ήδη μαλακώσει καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά (αν τα αφήσουμε παραπάνω στην κατσαρόλα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν). Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα μπούτια για άλλα περίπου 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.

Κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε νερό μόνο αν στεγνώσει το φαγητό προτού γίνει. Όσο λιγότερο νερό καταφέρουμε να προσθέσουμε, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι μελωμένη. Βάζουμε και πάλι τα κομμάτια του στήθους στο σκεύος, για να ζεσταθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα δυόσμου την τελευταία στιγμή, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.

Τα τελευταία λεπτά μαγειρέματος του κοτόπουλου, βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα μακαρόνια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα.

Τετάρτη- Μελιτζάνες τηγανιτές με τραγανή κρούστα, με σάλτσα ντομάτας, τυριά στο φούρνο

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17   Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

1 δόση σάλτα ντομάτας
2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού (30 γρ.) τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο, ψιλοτριμμένο
χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά
3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες 1/2 εκατοστό περίπου
1/2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για τηγάνισμα
3 φλ. τσαγιού (340 γρ.) τριμμένη μοτσαρέλα
3/4 φλ. τσαγιού (50 γρ.) τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα

Εκτέλεση συνταγής

Για τις μελιτζάνες: Σε ένα μεγάλο πιάτο αναμιγνύετε καλά τη τριμμένη φρυγανιά με το τριμμένο τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα, 1/2 κ.γ. αλάτι και λίγο πιπέρι. Σε 2º πιάτο ρίχνετε το αλεύρι και σε 3º βαθύ πιάτο ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε.
Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες, πασπαλίζετε με 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι τη κάθε φέτα και πρώτα τις πανάρετε και από τις 2 πλευρές στο αλεύρι, μετά στα χτυπημένα αυγά και τέλος στο μείγμα φρυγανιάς φροντίζοντας να καλυφθούν με το μείγμα καλά και από τις 2 πλευρές. Αφήνετε τις φέτες στην άκρη για 30 λ.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και την αφήνετε να σιγοβράζει.
Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε παρτίδες, τις φέτες μελιτζάνας για 2 λ περίπου από κάθε πλευρά. Τις αφαιρείτε από τη φωτιά και τις μεταφέρετε σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. [*]
Προσθέτετε λάδι στο τηγάνι (αν το λάδι που έμεινε στο τηγάνι έχει καμμένα ψίχουλα πετάξτε το και προσθέστε καινούργιο) και μόλις ζεσταθεί τηγανίζετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες οι φέτες.
Για τη συναρμολόγηση του φαγητού: Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο βάσης 23×33 εκ. και απλώνετε στη βάση του 1/2 φλ. τσαγιού από τη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω στρώνετε 1 στρώση φέτες μελιτζάνας φροντίζοντας η αρχή της 1 μελιτζάνας να καλύπτει το τέλος της προηγούμενης ώστε να μην υπάρχουν κενά. Απλώνετε από πάνω 1 φλ. τσαγιού σάλτσας και πάνω από τη σάλτσα πασπαλίζετε 1 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα και 1/4 φλ. τσαγιού πεκορίνο.
Επαναλαμβάνετε 2 φορές τις στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσας, τυριά, τελειώνοντας με στρώση τυριών. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 30 λ. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε άλλα 5 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε.

[*] Για να βεβαιωθείτε ότι το λάδι έχει κάψει καλά για τηγάνισμα, ρίχνετε στο τηγάνι ένα ψίχουλο ψωμιού. Αν αυτό “τσιτσιρίσει” η θερμοκρασία του λαδιού είναι η κατάλληλη για να τηγανίσετε αμέσως τις μελιτζάνες σας.

Πέμπτη- Χοιρινό με σέλινο στη κατσαρόλα!

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17   Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Παρασκευή- Ρεβύθια με μανέστρα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17Συνταγή απο: nisteia.wordpress.com

Υλικά

300 γρ.ρεβίθια
μισή κούπα μανέστρα
2 ντομάτες φρέσκες πολτοποιημένες
1 κουταλιά πελτέ + 1 κουταλάκι γεμάτο ζάχαρη διαλυμένα σε λίγο νερό
3/4 της κούπας λάδι
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε αλατισμένο χλιαρό νερό (εγώ δεν βάζω σόδα γιατί ξέρω ότι είναι βραστερά, εσείς αν δεν είστε σίγουροι βάλτε λίγο σόδα).
Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν (πετώντας στην αρχή τον αφρό που βγάζουν) με νερό να τα σκεπάζει (περίπου 1 ώρα).
Όταν ήδη έχουν μαλακώσει ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το μισό λάδι, αλάτι-πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και την μανέστρα, εάν χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι να βράσει η μανέστρα για να μην μείνουν πολλά υγρά.
Όταν ολοκληρωθεί το φαγητό ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να καπνίζει, το ρίχνουμε πάνω από το φαγητό (θα τσιτσιρίσει λιγάκι μη φοβηθείτε) και το σκεπάζουμε.
Αυτό το τελευταίο ομολογουμένως δεν είναι καθόλου υγιεινό, αλλά κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, όπως γίνεται με όλα τα ανθυγιεινά.
Είναι στο χέρι σας πάντως να το παραλείψετε αν θέλετε.

Δείτε ακόμη: Νόστιμες συνταγές με ψάρι

Σάββατο- Ψαρόσουπα αβγολέμονο

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή-Σουτζουκάκια με σάλτσα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr

Υλικά

500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
7 φρυγανιές μουλιασμένες σε νερό και στιμμένες καλά[μπορούμε και μπαγιάτικο ψωμί 2-3 φέτες]
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ.σούπας ούζο
3/4 κουτ.του γλυκού κίμινο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι
ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε

Σάλτσα

1 ντομάτα ώριμη ψιλοτριμμένη
2 κουταλιές σούπας κοφτές πελτέ ντομάτας
αλατι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
Το ελαιόλαδο από το τηγάνι που θα περάσουμε τα σουτζουκάκια

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπόλ τον κιμά, τις φρυγανιές ,το σκόρδο,το κρεμμύδι,το αυγό .το ούζο,[μυστικό γιαγιάς μου ]αλάτι,πιπέρι,το κίμινο ,το λάδι ,και ζημώνουμε καλά .Το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει το μίγμα και να δέσουν τα υλικά.
Πλάθουμε σε μακρόστενα τα σουτζουκάκια μας τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε ελαφρώς .

Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και μέσα στο λάδι προσθέτουμε την ψιλοτριμένη φρέσκια ντομάτα ,μαζί με τον πελτέ και ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα να λιώσουν .
Προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι την ζάχαρη [εγω προσθέτω ξανα και μία κουταλιά ακόμα σούπας ούζο]και 1 ποτήρι νερού νερό.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ρύζι μερίδες 4 με 5

2 ποτήρια του νερού ρύζι βγια πιλάφι [το ελαφρώς κίτρινο]
2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 ποτήρια νερού νερό
Αλάτι-λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει .
Προσθέτουμε το ρύζι και καβουρντίζουμε για λίγο να σκουρήνει ελαφρώς.
Αμέσως προσθέτουμε το νερόι ,το αλάτι λίγο πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να το δούμε να πιεί όλο το νερό και να κάνει σαν τρυπούλες από πάνω [όπως στην φωτογραφία]
η επιτυχία του με αυτές τις αναλογίες είναι 100% να μας γίνει σπυρωτό .
Σημ.
Τα σουτζουκάκια συνοδεύουν και πατάτες τηγανιτές,η και πουρέ

Δείτε ακόμη: Φασολάκια με το κρέας.Ένα φαγητό που μυρίζει «γιαγιά»

Πίτα Εβδομάδας

Πίτα σπετσοφάι

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17      Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

200 γραμ. αλεύρι σκληρό
1/4 κ.γλ. αλάτι
100 γραμ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
2 κρόκοι χτυπημένοι
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά)
Για τη γέμιση

3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες (χωρίς σπόρους)
1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες (χωρίς σπόρους)
1 καυτή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα (καθαρισμένα απ’ το περίβλημα και ψιλοκομμένα σαν κιμά)
250 γραμ. χοιρινή πανσέτα ψιλοκομμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την πίτα σπετσοφάι, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε τα κυβάκια κρύου βούτυρου. Με τ’ ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε τα υλικά λίγα λίγα κρατώντας ελάχιστο υγρό για την επάλειψη της πίτας. Ενώνουμε τη ζύμη με το χέρι και τη δουλεύουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία. Τη βάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζουμε για 5΄ το σοτάρισμα. Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τέλος αναμειγνύουμε το λουκάνικο και την πανσέτα.

Χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Το στρώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι 23 εκατοστών ή σε ταρτιέρα αντίστοιχου μεγέθους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Πριν καλύψουμε την επιφάνεια, αλείφουμε τις άκρες του πρώτου φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό. Κολλάμε επάνω το δεύτερο φύλλο και με τα δάχτυλα τσιμπάμε τη ζύμη να καλύψει το πάνω με το κάτω φύλλο σαν δαντέλα. Κάνουμε με μαχαίρι 3 χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να βγαίνει ο ατμός.

Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια με όσο διάλυμα αυγού περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50΄ περίπου.

Γλυκά Εβδομάδας

  • Κέικ με γιαούρτι και γλάσο με μαρμελάδα πορτοκάλι

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
220 γρ. ψιλή, κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
280 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
125 ml σπορέλαιο + επιπλέον για άλειμα φόρμας
5 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι + 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 ° C και λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διάσταση βάσης 13×23 εκ.
Μέσα στο κάδο του μίξερ κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη μαρμελάδα, και τα χτυπάτε με το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα για 1-2 λ μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του, βγει στεγνό και καθαρό. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ περίπου να “σταθεί” μέσα στο ταψί και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε σχάρα την οποία έχετε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί.
Ζεσταίνετε καλά σε κατσαρολάκι τη μαρμελάδα με τις 2 κ.σ. νερό ανακατεύοντας. Κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του κέικ με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και στη συνέχεια το περιχύνετε με τη ζεστή μαρμελάδα. Το αφήνετε για λίγο να απορροφήσει τη μαρμελάδα και μετά το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε αλειμμένο, προαιρετικά, με επιπλέον μαρμελάδα.

  • απόλυτο μωσαϊκό κάστανο

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 4/12/17-10/12/17 Συνταγή από: daddy-cool.gr

Close