Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Ριζότο καλοκαιρινό

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18            Συνταγή από: ingolden

Υλικά:

– 1 κουταλιά ελαιόλαδο

– 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

– 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

– 250 γραμ, μπέικον ή ζαμπόν

– χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού

– 250 γραμμ. ρύζι αρμπόριο

– 900 ml ζωμός λαχανικών ζεστός

– 2 κολοκυθάκια τριμμένα

– 200 γραμμ. αρακάς κατεψυγμένος

– 4 κουταλιές της σούπας σκληρό τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ώσπου να μαλακώσουν.

– Προσθέτουμε το μπέικον/ζαμπόν και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας, ώσπου να αρχίσουν να ροδίζουν.

– Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.

– Προσθέτουμε 300 ml από τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό και ανακατεύουμε, ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά.

– Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τα κολοκυθάκια και τον αρακά και βράζουμε για μερικά λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σκληρό τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.

Δείτε ακόμα: Μια εύκολη συνταγή για ριζότο με λαχανικά που θα αγαπήσουν τα παιδιά

Τρίτη-Κοτόπουλο λεμονάτο, με πουρέ γλυκοπατάτας

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18Συνταγή από: iefimerida

Υλικά για 4 άτομα

4 στήθη κοτόπουλου (αν υπάρχουν υπόλοιπα, βάλτε ό,τι έχετε)
2 λεμόνια lime, πράσινα
3 γλυκοπατάτες μέτριες (στο σούπερ μάρκετ)
100 γραμμάρια βούτυρο
1 ποτήρι γάλα
1 ματσάκι σχοινόπρασο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Στίψτε τα λεμόνια
Πλύντε, στεγνώστε και ψιλοκόψτε το σχοινόπρασο
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία
Βάλτε το κοτόπουλο και σωτάρετε καλά, επί 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια
Όταν γίνει χρυσό, προσθέστε το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το σχοινόπρασο
Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε, αφήστε να βράσει ακόμη 10 λεπτά
Προσοχή: Αυτή η συνταγή γίνεται χωρίς νερό -Το κοτόπουλο βράζει στο χυμό lime με το ελαιόλαδο
Στο μεταξύ, καθαρίστε τις γλυκοπατάτες και κόψτε τις σε κύβους
Βράστε τις σε αλμυρό νερό ώσπου να μαλακώσουν (5-7 λεπτά)
Λυώστε τις με τον τρόπο που κάνετε πουρέ –Σε μηχάνημα ή με πηρούνι, ό,τι έχετε
Βάλτε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα και ανάψτε το μάτι της κουζίνας, πολύ χαμηλά
Προσθέστε στον πουρέ το γάλα ζεσταμένο και το βούτυρο
Ανακατέψτε συνεχώς, ρίξτε λίγο αλάτι
Σερβίρετε το κοτόπουλο, ρίξτε τον ζωμό του από πάνω και δίπλα τον πουρέ γλυκοπατάτας
Αυτή η συνταγή θα ενθουσιάσει. Το κοτόπουλο αναδεικνύεται με το λεμόνι και τα σχοινόπρασο

Τετάρτη-Τουρλού καλοκαιρινό κατσαρόλας (και συνταγή για ψωμί)!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18        Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη-Μακαρονάδα με μανιτάρια και καπνιστή μπριζόλα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18        Συνταγή από: radicio

Υλικά συνταγής:

Κομμένη κύβους καπνιστή μπριζόλα: 300 γρ.
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Κομμένα φέτες μανιτάρια: 250 γρ.
Ελαιόλαδο: 3 κουταλιές
Τριμμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Λευκό ξηρό κρασί: 3/4 κούπας
Ξεφλουδισμένες και τριμμένες ντομάτες: 700 γρ. (ή 1 1/2 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη)
Ξερό θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό: από μισό κουταλάκι
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ζάχαρη: 1 κουταλάκι κοφτό
Μακαρόνια: 500 γρ.
Τριμμένο σκληρό τυρί: λίγο για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες:

1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με την μπριζόλα. Προσθέτετε το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για 3 – 4 λεπτά, να μαραθούν τα μανιτάρια.
2. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να βράσει και να εξατμιστεί. Τότε προσθέτετε και τις ντομάτες, τα αρωματικά, αλατοπίπερο και την ζάχαρη. Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να βράσει και να δέσει.
3. Εν τω μεταξύ βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην δεμένη σάλτσα. Ανακατεύετε πάνω από τη φωτιά και μόλις ξεκινήσει να βράζει, το κατεβάζετε από την φωτιά.
4. Μοιράζετε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως με τριμμένο τυρί.

Παρασκευή-Ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18    Συνταγή από: argiro

Υλικά Συνταγής

1½ φλ. φακές ψιλές
2 φλ. ρεβύθια βρασμένα
1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα
1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κ.σ. πελτές
αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή φρέσκες καυτερές πιπεριές
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. σιρόπι ρόδι (ή κρέμα βαλσαμικό)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα ρεβύθια με φακές και μελιτζάνες στη γάστρα, έχοντας ήδη έτοιμα, βρασμένα τα ρεβύθια.

Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες ,από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια.

Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή σιρόπι μπαλσάμικο.

Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.

Εναλλακτικά, σιγομαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα καλά σκεπασμένη, μέχρι να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

Σάββατο-Ψαρομπιφτέκια μούρλια!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18    Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή-Μοσχάρι κατσαρόλας λεμονάτο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18Συνταγή από: thessalikesepiloges

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχάρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 φλ. λευκό κρασί
3-4 φλ. ζωμό λαχανικών
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι και θωρακίζουμε το κρέας (το οποίο έχουμε κόψει σε μερίδες) από όλες τις πλευρές. Όταν έχει πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις σωταριστούν και αυτά σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε λίγο έως ότου εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για περίπου 1 1/2 ώρα.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το κορν φλάουρ (το οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο κρύο νερό). Ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού και να δέσει η σάλτσα. Προσοχή δεν ανακατεύουμε, ανακινούμε. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για μισή ακόμη ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Δείτε ακόμα: Πεντανόστιμο Μοσχάρι στιφάδο !!!!

Πίτα Εβδομάδας

Πιπερόπιτα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18Συνταγή από: xrisizimi

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Φύλλο Κρούστας για πίτες
Φύλλο κρούστας (φρέσκια ζύμη ψυγείου)
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, μεσαίου μεγέθους
4 πράσινες πιπεριές
4 πορτοκαλί πιπεριές
4 πιπεριές κέρατο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1½ φλιτζ. (περίπου)
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
250 γρ. καπνιστή
γαλοπούλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
400 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Πλένουμε καλά όλες τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε από τους σπόρους τους. Στη συνέχεια, τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι ½ φλιτζ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέσα σε αυτό τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 8 – 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Αν το μείγμα μας έχει υγρά, τα στραγγίζουμε.

Βήμα 2

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο το μείγμα να κρυώσει πριν ρίξουμε μέσα τη γαλοπούλα και το τυρί. Λαδώνουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί και βγάζουμε τα φύλλα από τη συσκευασία τους. Τα απλώνουμε πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.

Βήμα 2

Καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού με 5 φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε με πινέλο ένα-ένα. Από πάνω τοποθετούμε 1 ακόμη φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε και αδειάζουμε πάνω του τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με μαυροσούσαμο και τη χαράζουμε όπως θέλουμε με ένα μαχαίρι (το μαχαίρι να μην φτάνει μέχρι κάτω). Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Γλυκά Εβδομάδας

Σοκολατένιος κορμός διαίτης με μπισκότα και καρύδια με γλυκαντικό “onstevia”

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής

50 γρ. σκόνη κακάο
70 γρ. φυσικό γλυκαντικό “onstevia”[*]
300 γρ. Φυτική Μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά
300 γρ. Μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
80 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
4 κ.σ. κονιάκ
1/3 φλ. τσαγιού χονδροκομένα καρύδια [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

Θρυμματίζετε στο multi τα μισά μπισκότα σε σκόνη και τα υπόλοιπα τα κόβετε σε μικρά κομμάτια με το χέρι.
Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τη μαργαρίνη, με το κακάο και το φυσικό γλυκαντικό “onstevia” μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε στο μίξερ τα θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα, τη καρυδόψιχα και το κονιάκ και χτυπήστε για 3′ περίπου μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφήνετε το μίξερ χειρός, προσθέτετε στο μείγμα τα υπόλοιπα χονδροκομένα μπισκότα και καρύδια [προαιρετικά] και ανακατεύετε καλά με μια μαρίζ.
Απλώνετε το μείγμα σε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και σχηματίζετε ένα μακρόστενο ρολό και το τυλίγετε καλά σαν καραμέλα.[**] Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο και όταν παγώσει το κόβετε σε φέτες και το απολαμβάνετε.
Προαιρετικά κάνετε δύο μικρά μπαστουνάκια αντί για ένα μεγάλο.

Δείτε ακόμα: Πεντανόστιμη Τούρτα με κορμό λευκής σοκολάτας !!!

  • Γιαουρτοζελέ με κομπόστα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/8/18-12/8/18Συνταγή από: kathimerini

Υλικά (για 10 – 12 μερίδες)

1 μεγάλη κονσέρβα με κομπόστα ροδάκινο ή βερίκοκο (περίπου 800 γρ.)
2 φακελάκια σκόνη για ζελέ ανανά (200 γρ. σύνολο)
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Διαδικασία

Αδειάζουμε την κομπόστα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, συλλέγοντας το σιρόπι σε ένα σκεύος. Βράζουμε 1½ ποτήρι νερό και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τη σκόνη για ζελέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε όλο το σιρόπι από την κομπόστα.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά, αλλά όχι να αρχίσει να πήζει. Κατόπιν το ρίχνουμε λίγο-λίγο μέσα στο γιαούρτι, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το γιαούρτι, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Κόβουμε την κομπόστα σε κυβάκια και την ενσωματώνουμε στο γιαουρτοζελέ με απαλές κινήσεις. Αδειάζουμε το γλυκό σε μια στρογγυλή φόρμα από πλαστικό ή σιλικόνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 – 6 ώρες μέχρι να πήξει καλά. Για να το ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα τη φόρμα σε πολύ ζεστό νερό και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Μυστικό

Για να κάνουμε το γλυκό ακόμη πιο ελαφρύ, επιλέγουμε στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά και κομπόστα χωρίς ζάχαρη, δηλαδή με χυμό σταφυλιού (π.χ. Κύκνος ροδάκινο ή βερίκοκο).

> Φτιάχνουμε το ζελέ προσθέτοντας το σιρόπι από την κομπόστα. Ετσι γίνεται πιο πυκνό και ενσωματώνεται καλύτερα στο γιαούρτι.

Close