Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Τηγανητό ρύζι με αυγό και λαχανικά
Συνταγή από: arttable.gr
Υλικά
(για 4 άτομα)
500 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
4 αυγά
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για τα αυγά
5-6 ίνες κρόκου Κοζάνης
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι αρακά βρασμένο
½ κ.γ. πάπρικα
2 κ.γ. σουσάμι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει και να μείνει σπυρωτό. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε προσθέτουμε στο ρύζι που βράζει και τον κρόκο Κοζάνης. Σουρώνουμε το ρύζι και το φυλάμε ζεστό.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το σκόρδο και σοτάρουμε τις πιπεριές και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον αρακά, την πάπρικα, το σουσάμι και τα γυρίζουμε 2-3 φορές στο τηγάνι.
3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλατοπίπερο. Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι (ή γουόκ) 2 κ.σ. λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα αυγά. Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι αρκετές φορές ώστε η ομελέτα να βγει ψιχουλιαστή. Σε 3-4 λεπτά θα είναι έτοιμη.
4. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και το πιλάφι και τα λαχανικά ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Τρίτη- Συγκλονιστικο σουφλε με κοτοπουλο και αραβικες πιτες απο την Αργυρω
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τετάρτη- Κουνουπίδι γιαχνί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή από:argiro.gr
Υλικά Συνταγής
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1½ κιλό κουνουπίδι
2 κρεμμύδια ξερά
μέτρια
ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
400 γραμμ. ντοματάκια
1 φύλλο δάφνη
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Το αφήνουμε να σταθεί σε λεκάνη με νερό και 1/4 φλ. ξίδι για 10΄. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.
2. Σε πλασοτέ κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει και να γίνει διάφανο (για 5΄-6΄). Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, τη δάφνη και σοτάρουμε για 2΄-3΄ επιπλέον. Τέλος, προσθέτουμε το κουνουπίδι και τα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνουμε το γιαχνί, ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και κλείνουμε την κατσαρόλα.
3. Σιγοβράζουμε το γιαχνί για 20΄ ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει η πατάτα. Το φαγητό τρώγεται σκέτο σαν ελαφρύ γεύμα με φέτα και τραγανό ψωμί ή σερβίρεται πολύ ωραία με ρύζι.
Δείτε ακόμη: Χοιρινό ψαρονέφρι στο φούρνο Δοκιμάστε το και σίγουρα θα μείνετε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.
Πέμπτη- Χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα ντομάτας και κολοκυθάκια
Συνταγή από: treloi.eu
Υλικά συνταγής
4 χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο, πάχους 2 εκ. περίπου (140 γρ. περίπου το ένα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κιλό κολοκυθάκια πράσινα, κομμένα κάθετα στη μέση και μετά σε φέτες 1,5 εκ.
1/2 κιλό κολοκυθάκια κίτρινα, ή κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια όπως τα πράσινα
1 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
450 γρ. (2 γεμάτα φλ. περίπου) σάλτσα ντομάτας εμπορίου ή φτιάξτε σπιτική χωρίς τη προσθήκη βασιλικού (συνταγή εδώ)
1/4 φλ. τσαγιού χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Αν προτιμήσετε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα ντομάτας (και όχι έτοιμη σε βάζο εμπορίου) ξεκινάτε με τη παρασκευή της σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
Εν τω μεταξύ, πλένετε και κόβετε τα κολοκυθάκια όπως προανεφέρεται και τα αφήνετε στην άκρη. Σκουπίζετε τις μπριζόλες με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα) ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τις χοιρινές μπριζόλες για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι και τις μεταφέρετε με τσιμπίδα σε πιατέλα.
Μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζετε και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε και το ξύδι και χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι “ξύστε” στη βάση του τηγανιού να βγάλετε τυχόν κολλημένα καφέ υπολείμματα του χοιρινού.
Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ξαναβάζετε στο τηγάνι και τις σοταρισμένες μπριζόλες με τους ζωμούς του από τη πιατέλα και τις μισοσκεπάζετε με τη σάλτσα ντομάτας. Αν δεν έχει αρκετά υγρά η σάλτσα προσθέστε λίγο νερό.
Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε το φαγητό σας, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ψηθούν καλά οι μπριζόλες, χωρίς όμως να χάσουν τους ζωμούς τους. Σερβίρετε τις μπριζόλες σας με τα κολοκυθάκια ζεστά και τα πασπαλίζετε με τον χοντροκομμένο κόλιανδρο. Ότι περισσέψει διατηρείτε στο ψυγείο, σε τάπερ, για 3 ημέρες.
Δείτε ακόμη: Σοκολατένιος κορμός σκέτη απόλαυση Ενα υπέροχο ρολό που πρέπει να δοκιμάσετε !
Παρασκευή- Ρεβύθια με μανέστρα
Συνταγή από: nisteia.wordpress.com
Υλικά
300 γρ.ρεβίθια
μισή κούπα μανέστρα
2 ντομάτες φρέσκες πολτοποιημένες
1 κουταλιά πελτέ + 1 κουταλάκι γεμάτο ζάχαρη διαλυμένα σε λίγο νερό
3/4 της κούπας λάδι
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε αλατισμένο χλιαρό νερό (εγώ δεν βάζω σόδα γιατί ξέρω ότι είναι βραστερά, εσείς αν δεν είστε σίγουροι βάλτε λίγο σόδα).
Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν (πετώντας στην αρχή τον αφρό που βγάζουν) με νερό να τα σκεπάζει (περίπου 1 ώρα).
Όταν ήδη έχουν μαλακώσει ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το μισό λάδι, αλάτι-πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και την μανέστρα, εάν χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι να βράσει η μανέστρα για να μην μείνουν πολλά υγρά.
Όταν ολοκληρωθεί το φαγητό ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να καπνίζει, το ρίχνουμε πάνω από το φαγητό (θα τσιτσιρίσει λιγάκι μη φοβηθείτε) και το σκεπάζουμε.
Αυτό το τελευταίο ομολογουμένως δεν είναι καθόλου υγιεινό, αλλά κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, όπως γίνεται με όλα τα ανθυγιεινά.
Είναι στο χέρι σας πάντως να το παραλείψετε αν θέλετε.
Σάββατο- Καλαμαράκια στη σχάρα με φέτα
Συνταγή από: gourmed.gr
Υλικά:
4 καλαμαράκια, συνολικού βάρους 900 γρ περίπου
4-8 μακρόστενα κομμάτια τυρί φέτα, ένα δάχτυλο περίπου μακριά
90 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3-4 φύλλα φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
αλάτι & πιπέρι
φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, χωρίς όμως να τ’ ανοίξουμε στη μέση.
Τα πλένουμε προσεκτικά, μέσα κι έξω, κι αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
1. Βάζουμε τα καλαμαράκια μαζί με τα πλοκάμια τους σ’ ένα ρηχό πιάτο, σε μία μόνο στρώση, και τοποθετούμε ανάμεσα τα κομμάτια του τυριού.
2. Για να φτιάξουμε τη μαρινάρα, ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το λάδι, το σκόρδο και τη μαντζουράνα, τα χτυπάμε όλα μαζί και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
3. Περιχύνουμε τα καλαμάρια, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες, γυρίζοντας μία φορά.
4. Βάζουμε σε κάθε καλαμάρι 1-2 κομμάτια τυρί και μερικά κομματάκια από τα φύλλα της μαντζουράνας και τοποθετούμε τα καλαμάρια σε μια σχάρα που την έχουμε αλείψει με λάδι, ή σ’ ένα δίσκο. Περνάμε τα πλοκάμια σε σουβλάκια.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ή ετοιμάζουμε τα κάρβουνα.
5. Ψήνουμε τα γεμιστά καλαμάρια για 6 περίπου λεπτά και μετά γυρίζουμε προσεκτικά.
6. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1-2 λεπτά ακόμα και μετά ψήνουμε και τα σουβλάκια με τα πλοκάμια για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να καψαλιστούν ελαφρά.
Σερβίρουμε γαρνίροντας γύρω γύρω με τις φέτες λεμονιού, για όποιον θέλει να προσθέσει λεμόνι
Κυριακή- Κεφτέδες φούρνου με σάλτσα γιαουρτιού
Συνταγή από: kathimerini
Υλικά για 4 άτομα:
Για τους κεφτέδες:
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμάμε από λαιμό, περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά. Για πιο άπαχο αποτέλεσμα, επιλέγουμε κιμά από τρανς, ουρά ή νουά και βάζουμε και λίγο λάδι στο ζύμωμα)
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες (προαιρετικά)
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανός
(τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 αυγό (προτιμάμε βιολογικό)
3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες και στυμμένες
αλάτι και πιπέρι
Για το ταψί:
3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μισές φέτες
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
600 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
αλάτι και πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι κάπως σκληρό, βουτάμε τα χέρια σε νερό και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να γίνει αφράτο. Δεν χρειάζεται να το αφήσουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Για το ταψί: Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια· τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο και να «πέσουν». Τότε τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μαϊντανό. Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί.
Κεφτέδες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλάθουμε κεφτέδες και τους βάζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια. Προσέχουμε οι κεφτέδες να ακουμπούν στο ταψί, όχι να στέκουν πάνω από τα κρεμμύδια. Γίνονται 14 – 16 κομμάτια. Ραντίζουμε με 1/2 φλιτζάνι νερό και φουρνίζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσουν οι κεφτέδες.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε σ’ ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τις 2 κουταλιές λάδι. Τραβάμε μια στιγμή το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια το μείγμα του γιαουρτιού.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει στην επιφάνεια μια ντελικάτη κρούστα, όχι όμως να σφίξει πολύ το γιαούρτι. Συνοδεύουμε το φαγητό με ένα πιλάφι και μαρουλοσαλάτα.
Δείτε ακόμη: Σοκολατόπιτα, το όνειρο κάθε λάτρη της σοκολάτας. Ζουμερή, αφράτη και εύκολη
Πίτα Εβδομάδας
Λαχταριστή Πίτα Μεξικάνα
Συνταγή από: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας
- Σπιτικό κέικ Twix
Συνταγή από: allaksogolies
Υλικά:
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μετά από 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, καλύπτουμε εξωτερικά τα κέικ μας.
Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε την ganache σοκολάτας.
Υλικά:
200γρ. κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να ενσωματωθεί καλά με την κρέμα.
Τη βγάζουμε από τη φωτιά κι όταν πέσει κάπως η θερμοκρασία της -όχι να κρυώσει όμως γιατί θα σφίξει- την περιχύνουμε πάνω από τα κέικ μας.
Έτοιμα και τέλεια!!
- Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Συνταγή από: orthodoxplanet
Υλικά:
1½ φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας
10 καρφιά γαρίφαλο
1 φλούδα πορτοκαλιού
Κανέλα τριμμένη
Προετοιμασία:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι, τα γαρίφαλα, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και, μόλις «κάψει», προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το σιμιγδάλι καβουρντιστεί, ρίχνουμε το μείγμα με το χυμό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε από το σιρόπι τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού και ρίχνουμε προσεκτικά το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. (Την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά και προσέχουμε να μην καούμε).
Ξαναβάζουμε για λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να «πιει» ο χαλβάς το σιρόπι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας (χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως).
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα. Μεταφέρουμε τον χαλβά σε φόρμα. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.
Μυστικά επιτυχίας:
*Το πόσο καβουρδισμένο θέλουμε τον χαλβά είναι θέμα γούστου. Ένα σκούρο ξανθό χρώμα είναι καλό.
*Λίγο πριν ολοκληρωθεί το καβούρδισμα, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές της σούπας φλούδες αμύγδαλου ή και κουκουνάρι.
*Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με φρουκτόζη, άσπρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες