Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19     Συνταγη από: athinorama

Υλικά

2-2 1/2 κ. κατσικάκι (μπούτι ή/και χεράκι, με σπάσιμο στα κόκκαλα)
2 -2 1/2 κ. πατάτες καθαρισμένες
5-6 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
2 μέτρια κρεμμύδια στα τέσσερα
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θρούμπι ή, εναλλακτικά, δεντρολίβανο
2-3 λεμόνια, το χυμό
2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Ντιζόν)
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180ο. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Κόβουμε τα μισά σκόρδα σε σφήνες και τα αλατοπιπερώνουμε σε ένα μπολάκι. Λαδώνουμε ελαφρά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ρίγανη και το θρούμπι ή το δεντρολίβανο. Το τοποθετούμε σε πήλινη ή μαντεμένια γάστρα, επάνω από τα κρεμμύδια. Με μυτερό μαχαιράκι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας κατά διαστήματα και μπήγουμε μέσα σφήνες σκόρδου. Το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και κατόπιν στη μέση και τις βάζουμε σε λεκανίτσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη ρίγανη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας με τα υγρά τους και σκορπάμε ανάμεσα τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο απέμεινε. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 1 ώρα. Το βγάζουμε για να γυρίσουμε το κρέας και να ανακατέψουμε προσεκτικά τις πατάτες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο 30′ ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε το κατσικάκι με τη μουστάρδα και ρίχνουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο ξεσκέπαστη για 20′-25′, ώστε να ροδίσει και να κάνει κρούστα το κρέας.
tips: η ώρα του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το κρέας, την ηλικία και το σίτεμά του. Δοκιμάστε αν ξεκολλάει από το κόκκαλο αλλά μην το αφήσετε να παραψηθεί και να στεγνώσει. Κανονικά δεν προσθέτουμε υγρά, αλλά αν χρειαστεί, βάζετε 2-3 κ.σ. νερό προς το τέλος του ψησίματος. Το ίδιο φαγητό γίνεται και με αρνάκι, οπότε θα μειώσετε ελαφρά το ελαιόλαδο.

Τρίτη- Πένες στο φούρνο με καπνιστό χοιρινό, ντομάτα και γραβιέρα

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19   Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής

400 γρ. πένες
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
300 γρ. καπνιστό χοιρινό σε κυβάκια
130 γρ. καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο
1 ½ κ.σ. αλεύρι
400 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
2 φλ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μπόλικο αλατισμένο με χονδρό αλάτι νερό βράζετε τις πένες “αλ τέντε” 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. Τις στραγγίζετε καλά, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε και τις λαδώνετε με 2-3 κ.σ. από το ελαιόλαδο.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και τη πιπεριά και τα σοτάρετε για 3 λ. Προσθέτετε το καπνιστό χοιρινό και το καλαμπόκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά για 2 λ επιπλέον. Ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύετε, ρίχνετε το ντοματοχυμό και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε να συνδυαστούν.
Σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 5,5 εκ. βάθος , και βάση 17×24 εκ. περίπου, ρίχνετε τις πένες, τις περιχύνετε με το μείγμα σάλτσας ντομάτας και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε από πάνω το τυρί και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λ. Αν πάρει γρήγορα χρώμα το τυρί, σκεπάστε το με λίγο αλουμινόχαρτο.

Δείτε ακόμα Λεμονάτο χοιρινό κατσαρόλας!

Τετάρτη-Ντολμαδάκια κοτόπουλο

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19 Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr

Πεμπτη-Γεμιστές πατάτες με τυριά και μπέικον

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19Συνταγη από: newsbeast

Υλικά 

4 μεγάλες πατάτες για φούρνο
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
¾ του φλιτζανιού γάλα
170 γραμμάρια τυρί φέτα
¼ του φλιτζανιού τριμμένο τυρί τσένταρ
3 φέτες ψημένο μπέικον, ψιλοκομμένο
1 πράσινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πλύνετε τις πατάτες και κάντε τρύπες μερικές φορές με ένα πιρούνι.
Ψήστε τις πατάτες για μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν και βγάλτε τες από τον φούρνο.
Αφού κρυώσουν αρκετά, ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε, κόψτε ένα κομμάτι, σε οβάλ σχήμα από το πάνω μέρος τους και αφαιρέστε το εσωτερικό, το οποίο θα το χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Αφού έχετε μαζέψει τα εσωτερικά της κάθε πατάτας, προσθέστε το βούτυρο και το τυρί φέτα, σε ένα μπολ και χτυπήστε με το μίξερ ώστε να φτιάξετε πουρέ.
Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος, προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα.
Όταν το μείγμα γίνει παχύ και κρεμώδες, μπορείτε να σταματήσετε το χτύπημα και προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι σας.
Το επόμενο βήμα, είναι να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αφού έχετε γεμίσει με το μείγμα σας το εσωτερικό της κάθε πατάτας, βάλτε τις και πάλι στον φούρνο και ψήστε για 15 λεπτά, μέχρι οι «κορυφές» να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το μπέικον και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στην κορυφή, αλλά και επιπλέον τυρί και τις ψήνετε για ένα λεπτό, πριν τις βγάλετε από τον φούρνο και σερβίρετε.

 

Παρασκευή-Ρύζι με κάστανα, κουκουνάρι και κρόκο κοζάνης

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19  Συνταγη από: epaggelmagynaika

Υλικά: 

1 πακέτο ρύζι μακρύκοκκο
5-6 κουτ. σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
3 ποτήρια νερό ή ζωμό κότας ζεστό
Μερικές κλωστές κρόκο Κοζάνης
6-7 κάστανα βρασμένα & ψιλοκομμένα
50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Λίγο κόλιανδο ξηρό
Λίγη πάπρικα προαιρετικά
Σπόρους από 1 ρόδι
Αλάτι
πιπέρι

Βάζουμε τον κρόκο σε ένα ποτήρι με λίγο βραστό νερό και τον αφήνουμε να μουλιάσει. Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το ρύζι, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γυαλίσει το ρύζι. Τα σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τον μουλιασμένο κρόκο και το ζεστό νερό ή ζωμό. Καρυκεύουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλο το νερό, χωρίς να παραβράσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι και το ρόδι. Ανακατεύουμε και βάζουμε το ρύζι σε φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε.
Εάν θέλουμε διακοσμούμε με επιπλέον σπόρους ροδιού.

Σάββατο-Ψητό ρολό χοιρινό με καραμελωμένα μήλα και κρεμμύδια

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19  Συνταγη από: sintayes

Υλικά συνταγής

1 ρολό χοιρινό σε δίχτυ 2,5 κιλά περίπου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χονδρό αλάτι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα στα 6
4 μήλα με τη φλούδα σε χονδρές φέτες
1/4 φλ. σιρόπι σφενδάμου [ή μέλι ]
λίγα φυλαράκια φρέσκο θυμάρι
πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις ή στους 180 ° C στον αέρα.
Αλείφετε το κρέας καλά και παντού με το λάδι και το πασπαλίζετε γύρω γύρω με το χονδρό αλάτι και λίγο πιπέρι. Το βάζετε στο φούρνο και το ψήνετε για 45-50 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 ° C ή 160 ° C αντίστοιχα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 ακόμα λεπτά.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε λίγο ζεστό νερό το κρεμμύδι γύρω από το κρέας και τα μήλα και περιχύνετε με το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι πάνω στα μήλα, ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και το ψήνετε για άλλα 30 λεπτά περίπου.
Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και πασπαλίζετε τα μήλα με το θυμάρι. Αφήστε το χοιρινό να “σταθεί” για 10 λεπτά και μετά κόψτε το χοιρινό σε φέτες. Σερβίρετε το χοιρινό σε μεγάλη πιατέλα με τα καραμελωμένα μήλα και το κρεμμύδι και προαιρετικά πατάτες φούρνου. Περιχύνετε όλο το φαγητό με τους ζωμούς του ταψιού.

Κυριακή-Κανελόνια με τυριά και αλλαντικά, έξτρα σπέσιαλ!

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19Συνταγη από: supersyntages

Υλικά: 

1 πακέτο κανελόνια
1 κούπα ελαιόλαδο
λίγο βασιλικό
λίγο δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
8 φέτες τυρί γκούντα ψιλοκομμένο
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
10 φέτες πάριζα ψιλοκομμένη
1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο
1 1/2 φλυτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1 1/2 φλυτζάνι γκούντα τριμμένο
2 αυγά
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 συσκευασία τριμμένο ντοματάκι

Τα κανελόνια είναι αγαπημένο φαγητό για όλη την οικογένεια, μα πάνω απ’ όλα για τα παιδιά που τρελαίνονται να γεμίζουν τα κανελόνια με τη γέμιση! Κανονικά, φτιάχνονται με κιμά, αλλά θα δούμε μια συνταγή για κανελόνια με τυριά και αλλαντικά, έξτρα σπέσιαλ!

Πρώτα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Σε ένα κατσαρολάκι, σωτάρουμε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι με το μισό ελαιόλαδο και μετά από λίγο ρίχνουμε το τριμμένο ντοματάκι. Προσθέτουμε ακόμα βασιλικό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο ζάχαρη.

Έτοιμάζουμε τη γέμιση:

Ψιλοκόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια το ζαμπόν, την πάριζα και το γκούντα.

Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα.

Αφήνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί πέντε λεπτά και μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομματάκια από το ζαμπόν την πάριζα, και το γκούντα, καθώς επίσης και την τριμμένη γραβιέρα με το τριμμένο γκούντα (κρατάμε λίγη τριμμένη γραβιέρα και γκούντα για να πασπαλίσουμε τα κανελόνια στο τέλος).

Τέλος, βάζουμε στο μείγμα το μισό γάλα και τα δύο αβγά και ανακατεύουμε καλά.

Τώρα, παίρνουμε ένα-ένα τα κανελόνια και τα γεμίζουμε σφιχτά με τη γέμιση. Εδώ χρειάζεται υπομονή και προσοχή για να μην σπάσουν τα κανελόνια! Μόλις γεμίζουμε κάθε κανελόνι, τα τοποθετούμε ένα-ένα σε ένα μεγάλο τετράγωνο πυρέξ.

Μόλις τελειώσουμε με τη γέμιση, περιχύνουμε όλα τα κανελόνια με την σάλτσα, προσθέτουμε στις άκρες το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και το τριμμένο γκούντα που είχαμε κρατήσει πιο πριν.

Βάζουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Όσο πιο αργά ψηθούν τα κανελόνια με τα τυριά τόσο το καλύτερο!

Πίτα Εβδομάδας:

  • Πρωτοχρονιάτικη πίτα

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19  Συνταγη από: argiro

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλα κρούστας
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο και ψιλοκομμένο
250 γραμ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
2 φλ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. σταφίδες
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
5-6 κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
4 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
4 βερίκοκα ψιλοκομμένα
5 φλ. ζωμό κότας (κατά προτίμηση)
1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
1 κ.γλ. κοφτή κανέλα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, ξεπλένοντας πρώτα το ρύζι σε σουρωτήρι. Κατόπιν το μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 1 ώρα. Το ξεπλένουμε καλά, πάλι σε σουρωτήρι, κάτω από κρύο νερό. Στύβουμε 1/2 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να στραγγίσει.

Με 2 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα συκωτάκια για 4΄-5΄ ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ρύζι. Ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 4 φλ. ζωμό και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 6΄-7΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στη γέμιση τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 2 φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε 3ο φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη και τη μισή κανέλα. Απλώνουμε 4ο φύλλο και αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Τη στρώνουμε με κουτάλι. Καλύπτουμε με 2 λαδωμένα φύλλα. Αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα. Γυρίζουμε τις άκρες μέσα στην πίτα. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και τα γυρίζουμε από κάτω (τα μπήγουμε στις γωνίες με σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο).

Ραντίζουμε την πίτα με το υπόλοιπο βούτυρο ή με λάδι και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (1 φλ.). Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά, για 45΄-50΄.

Extra tips

-Με την προετοιμασία και το μούλιασμα του ρυζιού θα έχουμε ως αποτέλεσμα, μία αφράτη και σπυρωτή γέμιση γεμάτη νοστιμιά.

-Με αυτή τη συνταγή, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πουλερικό των Χριστουγέννων που πάντα μένει.

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Βασιλόπιτα απο τον Ακη Πετρετζίκη

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr

  • Πάστα σε γλυκο ταψιου απο τη Σόφη Τσιωπου

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 31/12/18-6/1/19Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr

Δείτε και άλλες συνταγές για βασιλοπιτα εδώ

Δείτε και άλλες συνταγές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι εδώ

Close