Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 19/12/16-25/12/16

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-δημιουργικό πιλάφι του Νότου

evdomadieo-programma-diatrofis1925_             Συνταγή από: knorr.gr

Υλικά:
2 φλ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο
½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φακελάκι σαφράν
90 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
80 γρ. Flora με βούτυρο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
250 γρ. απάκι Κρήτης ή σύγκλινο Μάνης, ψιλοκομμένο
2 μερίδες Knorr «Σπιτικός» Ζωμό Κότας διαλυμένος σε 1 λίτρο καυτό νερό
100 γρ. πικάντικο τυρί, τριμμένο (αρσενικό Νάξου ή σαν μιχάλη Σύρου)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε βαθύ σκεύος, σοτάρουμε το ρύζι, το κρεμμύδι και το σαφράν στο ελαιόλαδο και το Flora με βούτυρο για 1΄-2΄, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1΄-2΄ ακόμη, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το απάκι ή το σύγκλινο και τη μισή ποσότητα από τον ζωμό. Μαγειρεύουμε για 10΄, ανακατεύοντας συχνά.
  • Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και μαγειρεύουμε για 10΄ ακόμη.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το τυρί και το πιπέρι. Σερβίρουμε το πιλάφι αμέσως, ώστε να είναι ζουμερό.

Τρίτη-Αυγά μάτια με σάλτσα

evdomadieo-programma-diatrofis19251_           Συνταγή από:auga.gr

Υλικά:
2 αυγά
2 ντομάτες μικρές ώριμες στον τρίφτη
Ελαιόδαδο 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι
Τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

1. Προσθέτε το ελαιόλαδο, την ντομάτα, αλατοπίπερο, την ζάχαρη και τα αρωματικά στο τηγάνι. Τα αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσουν και να “σφίξει” λίγο το μείγμα.
2. Σπάστε τα αυγά, καπακώσετε το τηγάνι και αφήστε το σε σιγανή φωτιά 2-3 λεπτά.
3. Κατεβάζετε από την φωτιά και σερβίρετε με λίγο τριμμένο τυρί, βασιλικό και πιπέρι.

Δείτε ακόμη: Μπουρεκάκια με κιμά 

Τετάρτη-Αγκινάρες αλά πολίτικα

evdomadieo-programma-diatrofis1925-2_Συνταγή από:me-nu

Υλικά:

ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
6-8 κρεμμυδάκια φρέσκα σε κομματάκια
4 μέτρια καρότα σε ροδέλες
600 γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες (πάτοι 16 περίπου) ή φρέσκες
2 κιλά μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα ή μικρές κομμένες στη μέση
200 γρ. αρακά κατεψυγμένο (1 ½ κούπας περίπου)
άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
χυμό λεμονιού

Διαδικασία:

1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα καρότα.
2. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες, τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 2 κούπες ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30΄ περίπου.
3. Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε μέσα λίγη από τη σάλτσα του φαγητού και το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα κουνώντας την, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού.

Δείτε ακόμη: Αλμυρό κέικ με παριζάκι και πίτες γύρου

Πέμπτη-Χοιρινό κλέφτικο στη λαδόκολλα

evdomadieo-programma-diatrofis1925-3-_    Συνταγή από:sintayes.gr

Υλικά συνταγής :

1 κιλό χοιρινό (λαιμό χωρίς λίπος ή πόδι χωρίς τα κόκαλα)
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
3 πιπεριές (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη), χοντροκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα
2 ντομάτες σε φέτες [προαιρετικά]
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
Εκτέλεση συνταγής:

  • Πλένετε καλά το κρέας και το κόβετε σε μερίδες. Τοποθετήστε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και τη μουστάρδα. Ρίχνετε το κρασί και το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. [Αν έχετε χρόνο αφήστε το χοιρινό στη μαρινάτα για 1-2 ώρες στο ψυγείο για να βοηθήσει το χοιρινό να απορροφήσει όλες τις γεύσεις και να γίνει πιο τρυφερό.]
  • Κόβετε τις πατάτες, το τυρί σε κύβους και τις ντομάτες [προαιρετικά] σε φέτες και αλατοπιπερώστε με προσοχή ανάλογα πόσο αλμυρό είναι το τυρί σας.
    Μέσα σε ένα μεγάλο ταψί στρώνετε 2-3 στρώσεις λαδόκολλα, σταυρωτά και τοποθετείτε μέσα αρχικά τις πατάτες και από πάνω όλα τα άλλα υλικά συν τα υλικά τις μαρινάτας μαζί με τους χυμούς της.
  • Κρατείστε τη λαδόκολλα από τις άκρες σταυρωτά, πιάστε με το χέρι σας στη μέση [ακριβώς πάνω από τη γέμιση] συμπιέστε και δέστε το σαν πουγκί με σπάγκο άκαυστο. [Μπορείτε να κάνετε και ατομικά πουγκάκια μοιράζοντας ισόποσα όλα τα υλικά.]
  • Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς και ψήστε για [μιάμιση] 1 1/2 ώρα περίπου. Βγάζετε από το φούρνο κόβετε το σπάγκο και σερβίρετε όπως είναι στη λαδόκολλα.

Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και λαχανικά όπως κολοκυθάκια ή μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες.

Δείτε ακόμη: Χοιρινό φιλέτο με γέμιση από κάστανα  

Παρασκευή- Φακές με μελιτζάνες

evdomadieo-programma-diatrofis1925-4-_Συνταγή από:infokids

Υλικά:

100 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
120 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε μέτρια καρέ
2 γρ. ξύσμα λεμόνι
250 γρ. φακές βρασμένες
400 γρ. ζωμό κοτόπουλο (ή νερό)
20 γρ. βούτυρο (ή λάδι)
αλάτι

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει και να πάρει έντονο χρώμα. Αποσύρουμε τη μελιτζάνα σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
  • Επαναφέρουμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.
  • Βάζουμε τις φακές, τον ζωμό (ή το νερό) και το ξύσμα λεμονιού και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο (ή λάδι) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί

Σάββατο-Καλαμαράκια φούρνου

evdomadieo-programma-diatrofis1925-5_ Δείτε την συνταγή από: boro

Κυριακή- Γεμιστή γαλοπούλα

evdomadieo-programma-diatrofis1925-6_        Συνταγή από: 4moms.gr

Υλικά (για μια γαλοπούλα 3κιλά)

για τη γέμιση:

60 γρ φρέσκο βούτυρο

2κ.σ ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στο multi

700 γρ.κιμάς -μισός μοσχαρίσιος -μισός χοιρινός

2 ποτήρια του κρασιού λευκό κρασί

2κ.σ μαύρη σταφίδα

1/2κ.γ μπαχάρι τριμμένο

1/2 κ.γ κανέλα τριμμένη

1κ.γ γλυκιά πάπρικα

1κ.σ ζάχαρη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1φλ.ρύζι νυχάκι

25 κάστανα καθαρισμένα

1 φλ.κουκουνάρια καβουρδισμένα

3κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

1φλ.μέλι

1φλ.φρέσκο βούτυρο

1ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

πιπέρι

γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση:

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο.Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σωτάρετε.Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε.Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση.Ρίχνετε τις σταφίδες ,τα μπαχαρικά.τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε.Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ρύζι.Αφήνετε να βράσει με ανοιχτή τη κατσαρόλα για 5 λεπτά και βάζετε τα κάστανα και το κουκουνάρι.Ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε.Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χονδρή βελόνα και φυτικό σπάγγο.Εναλλακτικά,βουλώνετε την οπή με ένα πορτοκάλι,αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.

ΑΛΕΙΜΜΑ

Ζεαταίνετε το φρέσκο βούτυρο σε ένα μπρίκι μέχρι να λοιώσει.Το αδειάζετε σε ένα μπώλ και ρίχνετε μέσα το μέλι,το κόκκινο κρασί,το πιπέρι και τη πάπρικα.Χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και αλείφετε τη γαλοπούλα παντού.

ΨΗΣΙΜΟ

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο.Ψήνετε για 3 ώρες ,ενώ που και που την αλείφετε με το παραπάνω μείγμα.Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 1 ώρα ακόμη.

Πίτα εβδομάδας:

Πίτα με κιμά και κάστανα

evdomadieo-programma-diatrofis1925-7-_           Συνταγή από: pillsbury

Υλικά για 8-10 άτομα:

1 συσκευασία με 2 Χοντρά Φύλλα PillsburyΤΜ
800γρ. ανάμεικτο κιμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
250γρ. κάστανα (βρασμένα και ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100γρ. σταφίδες ξανθές
80ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Οδηγίες προετοιμασίας:

  • Αφήνoυμε εκτός ψυγείου τα φύλλα για περίπου 20 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρουν μια δυο βράσεις, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα κάστανα, το γιαούρτι, τις σταφίδες, την γραβιέρα, το ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι, στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε ελαφρά. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί την ισιώνουμε με ένα κουτάλι και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο επίσης λαδώνουμε ελαφρά. Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα μέσα. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το δεύτερο αβγό, το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι.
  • Ψήνουμε την πίτα για 55’ – 60’ λεπτά περίπου και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Δείτε ακόμη: Κουλουρια Γεμιστα με γαλοπουλα και τυρι 

Γλυκά Εβδομάδας:

evdomadieo-programma-diatrofis1925-8-_   Δείτε τη συνταγή στο :daddy-cool.gr
  • Δίπλες
evdomadieo-programma-diatrofis1925-9-_Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Δείτε και εδώ το μένου του daddy cool για τα Χριστουγεννα!

 

Close