Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 2/1/17-8/1/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Τορτελίνι φούρνου αλά μπρόκολι

programma-diatrofis-2-8-17-1_              Συνταγή από: sidages

Υλικά:

1 Πακέτο τορτελίνι (με γέμιση τυριών )
1 κρέμα γάλακτος (light)
1 μπρόκολο
1 Πακέτο λουκάνικα (cocktail)
100 Γρ. τυρί regatto (τριμμένο)
1 Κ. σούπας βούτυρο (λιωμένο)
1 Κ. σούπας λάδι
1 Κ. γλυκού αλάτι
2 Κ. γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  • Βράζετε σε μια κανονική κατσαρόλα τα τορτελίνι (με γέμιση τυριών) για 12 λεπτά και παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε το μπρόκολο προσθέτοντας μια κουταλιά λάδι και αλάτι (όταν το μπρόκολο μπορεί να τρυπηθεί με το πιρούνι αλλά δεν διαλύεται είναι έτοιμο).
  • Σε ένα πάγκο εργασίας ψιλοκόβετε σε κομματάκια της αρεσκείας σας τα λουκανικάκια.
  • ‘Όταν είναι έτοιμο το μπρόκολο το αφήνετε ελάχιστα να κρυώσει, ώστε να μη διαλύεται και το κόβετε και αυτό σε κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τα κομμάτια λουκάνικο, μπρόκολο και περιχύνετε με 1 κουτί κρέμα γάλακτος.
  • Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
  • Τα τορτελίνι έχουν βράσει και η κρέμα σας είναι σχεδόν έτοιμη! Τι έμεινε?
  • Στραγγίζετε τα τορτελίνι, λιώνετε λίγο βούτυρο και αλείφετε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους με αυτό.
  • Τώρα απλώνετε τα τορτελίνι, περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και αλατοπιπερώνετε.
  • Προσθέτετε το τριμμένο τυρί σε στρώσεις πριν και μετά την κρέμα. Ψήνετε σε φούρνο στους 200 για 12 λεπτά.

Δείτε ακόμη: Μπιφτέκια γεμιστά με μελιτζάνες 

Τρίτη- Πατάτες με αυγά

programma-diatrofis-2-8-17-2_              Συνταγή από : eisaigynaika

Υλικά:

2 μεγάλες πατάτες

2 αυγά

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες γιατί θα τις ψήσουμε με τη φλούδα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι κατά διαστήματα την πατάτα ώστε να τη βοηθήσουμε να ψηθεί. Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο και κόβουμε μια λεπτή φέτα από την πάνω πλευρά τους. Αφαιρούμε λίγο απο το εσωτερικό της πατάτας, προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και 1/2 κ.σ. βούτυρο. Σπάμε μέσα στην πατάτα το αυγό. Επαναλαμβάνουμε και με την άλλη πατάτα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί το αυγό, περίπου 5-10 λεπτά ανάλογα πως το θέλουμε

Τετάρτη- Σούπα λαχανικών

programma-diatrofis-2-8-17-3_Συνταγή από:  govastileto.gr

Υλικά:

  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 2 φλιτζάνια λάχανο
  • 1 φλιτζάνι σέλινο
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι,
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμό από λεμόνι

Εκτέλεση:

Βράζουμε 1 λίτρο νερό και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια.Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Αφαιρούμε το φύλλο της δάφνης και πολτοποιούμε όλα τα λαχανικά χρησιμοποιώντα τη ράβδο. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο ωμό, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το χυμό λεμόνι.

Πέμπτη- Πατατόπιτα με κιμά

programma-diatrofis-2-8-17-4_           Συνταγή από:mpoufakos

Υλικά:

2 κιλά πατάτες

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

2 κρεμμύδια μεγαλούτσικα

300 γρ. Μανιτάρια

300 γρ. Τυρί τριμμένο (π.χ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)

1 ποτηράκι λευκό κρασί

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: 

Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα για 15 – 20 λεπτά. Τις βγάζετε από το νερό και τις αφήνετε να κρυώσουν. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια . Κόβετε σε φέτες τα μανιτάρια.
Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο και καβουρδίζετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τον κιμά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Σβύνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε αρκετό μοσχοκάρυδο. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι σχεδόν να στεγνώσει. Τον απομακρύνετε από τη φωτιά.
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες.

Λαδώνετε ένα ταψάκι και στρώνετε κάτω τις μισές πατάτες. Αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε από πάνω το 1/3 του τυριού. Απλώνετε από πάνω όλο τον κιμά και πασπαλίζετε με το άλλο 1/3 του τυριού.
Απλώνετε τις υπόλοιπες πατάτες και αλατοπιπερώνετε ξανά.

Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί, ραντίζετε με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί, ψήνετε για άλλα 10 λεπτά και βγάζετε από το φούρνο. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 30 με 40 λεπτά και σερβίρετε.

Δείτε ακόμη: Κλασικά μαμαδίστικα φασολάκια με πατατούλες

Παρασκευή- Πικάντικα ρεβύδια παντρεμένα

programma-diatrofis-2-8-17-5_   Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά :

500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα και βρασμένα)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και 1 κόκκινη πιπεριά
2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
½ κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμά)
½ κ.γ. πιπέρι καγέν
½ κ.γ. κάρυ σκόνη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλ. καστανό ρύζι βρασμένο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
λεμόνι κομμένο σε τέταρτα για το σερβίρισμα
ταχίνι για το σερβίρισμα
1 ώριμο αβοκάντο

Εκτέλεση:

  • Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό με λίγη σόδα μαγειρικής και την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε να μισομαλακώσουν.
  • Βράζουμε το ρύζι για 10′ και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8’ περίπου να μαραθούν. Προσθέτουμε την πιπεριά και το σκόρδο, την κιτρινόριζα, το κοκκινοπίπερο και το κάρυ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το ρύζι και τις ντομάτες και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε για 10’ σε μέτρια φωτιά να χυλώσει η σάλτσα.
  • Καθαρίζουμε το αβοκάντο το ψιλοκόβουμε και το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
  • Πασπαλίζουμε τα πιάτα με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, λίγο ταχίνι και ψιλοκομμένο αβοκάντο.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να αραιώσουμε το ταχίνι με λίγο νερό και χυμό λεμονιού για να είναι πιο ρευστό.
  • Σε περίοδο εκτός νηστείας το σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια ή ρύζι που περίσσεψαν από προηγούμενη μέρα).
  • Βγαίνουν σχεδόν στεγνά με το λάδι τους. Τρώγονται με πιρούνι.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αλίπαστα και ελιές.

Σάββατο- Λαβράκι με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο

programma-diatrofis-2-8-17-6_         Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά:

2 μέτρια λαβράκια φρέσκα
5-6 πατάτες, κομμένες σε φέτες 1-1 ½ εκ.
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
θυμάρι ή ρίγανη
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής:

Καθαρίζουμε καλά τα λαβράκια μας τα αλατίζουμε ελαφρώς με χονδρό αλάτι και μέσα στη κοιλιά τους και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μισό σκόρδο, τη 1 κ.σ. μαϊντανό, το 1/4 της τριμμένης ντομάτας, λίγο θυμάρι, λίγες σταγόνες λάδι τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στην αλατισμένη κοιλιά των ψαριών.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες 1-1 ½ εκ. τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί γύρω από τα ψάρια. Τις πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι, τον υπόλοιπο μαϊντανό και τοποθετούμε, ανάμεσα στις πατάτες, και το υπόλοιπο σκόρδο.
Ρίχνουμε πάνω από τα ψάρια και τις πατάτες τις υπόλοιπες ντομάτες, ελαιόλαδο και 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λ περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να μείνουν με το λαδάκι τους. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν απαιτηθεί.

Δείτε ακόμη: Τρίχρωμα μακαρόνια με αβοκάντο

Κυριακή-Κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

programma-diatrofis-2-8-17-7_Συνταγή από: htzinakatimageireuei

Υλικα:
1 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
350 γρ. ρύζι κίτρινο
700 ml ζωμός κοτόπουλου
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτελεση:

Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με νερό να βράση Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό στην επιφάνεια τον αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο, ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει σχεδόν τελείως το κοτόπουλο μας. Μετράμε το ζωμό και το αδειάζουμε σε ένα ταψί προσθέτουμε το ρύζι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι (αν χρειάζεται) και το κοτόπουλου. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να κοκκινίσει το κοτόπουλο. Όταν αρχίζει να βράζει ο ζωμός μαζί με το ρύζι το ανακατεύουμε λίγο και μετά το αφήνουμε να ψηθεί. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

Πίτα Εβδομάδας:

Φανταστική τυρόπιτα με φέτα

programma-diatrofis-2-8-17-8_Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Γλυκά εβδομάδας:

  • Κέικ καρότου

programma-diatrofis-2-8-17-9_Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

  • Μπισκότα ολικής με μέλι,cranberries,γιαούρτι και λεμόνι

programma-diatrofis-2-8-17-10_Συνταγή στο: daddy-cool.gr


Close