Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-κολοκυθακια γεμιστα αυγολεμονο
Τι χρειαζόμαστε:
κολοκυθακια – περιπου 10 – μια στρωση μεγαλης κατσαρολας
500 γρ. κιμας μοσχαρισιος
ρυζι – περιπου 2-3 κσ.
βουτυρο – περιπου μισο βιταμ 125-150γρ.
1 μεγαλο κρεμμυδι στο μουλτι
ανιθος – 1/2 ματσακι ψιλοκομμένο
αλατι
πιπερι
λιγο δυοσμο
λιγο μαιντανο
για το αυγολέμονο
3 κροκάδια αβγών
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
1/4 φλ. νερό
2 κ.σ. κορν φλάουερ
½ φλ. κρέμα γάλακτος
Πλενουμε και ξυνουμε τα κολοκυθάκια εξωτερικα με ενα μαχαιρι και τα τρυπάμε στην μεση (βγαζουμε το εσωτερικο τους με το καταληλο εργαλειο).
Σε ενα μπολ βαζουμε τον κιμα, το κρεμυδι, τον ανιθο,το μαϊντανό,το δυοσμο,τη μιση ψιχα απο το κολοκυθι τριμμενη το ρυζι, το αλατι και το πιπερι και ζυμωνουμε.
Το μειγμα το βάζουμε μεσα στα κολοκυθια πατώντας ελαφρια.
Βαζουμε το βούτυρο κομμενο σε μικρά κοματακια. Αλατοπιπερονουμε απο πανω και τα βαζουμε σε δυνατη φωτια περιπου 5 λεπτα χωρις νερο να σωταριστουν με το βούτυρο.
Μετα καλυπτουμε με νερο οσοτου να καλυφθουν περιπου τα κολοκυθια περιπου 2 ποτηρια μεγαλα του νερου.
Χαμηλωνουμε την φωτια και τα ψηνουμε για περιπου 50-60 λεπτα
ετοιμάζουμε το αυγολεμονο
Παίρνουμε μια κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο και ρίχνουμε μέσα τα κροκάδια των αβγών και το χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε ελαφρά.
Διαλύουμε το κορν φλάουερ στο νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα κροκάδια.
Παίρνουμε ένα φλυτζάνι από το ζωμό του φαγητού και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τρίτη Κανελόνια με κιμά και πλούσια κρεμένια υφή
Συνταγή από:argiro.gr
Υλικά Συνταγής
16 κανελόνια
Για τον κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο σπασμένο
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 φλ. κονιάκ
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλα
αλάτι
πιπέρι
Για τη λευκή κρέμα
1 λίτρο γάλα
4 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
2 κ.σ. βούτυρο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι ή γραβιέρα
1 αυγό (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5′-6′. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιουν τα υγρά τους για 3′-4′ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε 2-3′ να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ, ψήνουμε για 1′ και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 15′-20′ να πιει τα υγρά του.
Αφαιρούμε τα αρωματικά μετά από 5′ ή αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα, αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση κιμά.
Προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο προαιρετικά. Γεμίζουμε τα ζυμαρικά με κουταλάκι ή με τα δάχτυλα.
Για τη λευκή σάλτσα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αβγό -προαιρετικά). Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας τακτικά σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το αβγό (προαιρετικά) και το τυρί κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε με σύρμα.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Βράζουμε όλα τα υλικά για 10′.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200ºC.
Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας σε πυρίμαχο μεγάλο σκεύος. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λευκή κρέμα. Κάνουμε δηλαδή ένα υγρό στρώμα για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια. Βάζουμε επάνω τα γεμισμένα κανελόνια. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη λευκή κρέμα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30′. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10′ περίπου.
Αφήνουμε να σταθούν για 10′ στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά με την κρεμένια σάλτσα τους.
Δείτε ακόμη:Μακαρόνια με μπρόκολο, ρίγανη και τυράκι
Τετάρτη-φασόλια μαυρομάτικα με ρύζι
Συνταγή από:knorr.gr
Υλικά:
- 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 80 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
- 1½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30΄ περίπου.
- Ξαφρίζουμε κατά διαστήματα, εάν είναι απαραίτητο.
- Σουρώνουμε κατόπιν τα φασόλια, τα ξεπλένουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντας τα με ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε το ρύζι και τον ζωμό, αλατίζουμε, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15΄ περίπου.
Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να πάρει χρώμα. - Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το ξίδι.
- Τέλος, σουρώνουμε τα βρασμένα φασόλια με το ρύζι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και σερβίρουμε ανακατεύοντας με το μείγμα του κρεμμυδιού.
Tip:
Για να ενισχύσουμε τη γεύση και την υφή του πιάτου μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο σερβίρισμα τραγανά κρουτόν και τριμμένη παρμεζάνα.
Πέμπτη-Κοτόπουλο BBQ και γεμιστές ψητές πατάτες
Συνταγή από:argiro.gr
Υλικά:
- 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γρ.
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 1/2 φλ. χυμό φρέσκου λεμονιού
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.σ. κάρυ
- 1/2 κ.σ. κύμινο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. μαγιονέζα
Για τις πατάτες
- 10 πατάτες μέτριες
- ελαιόλαδο
- χοντρό αλάτι
- φρέσκο κρεμμύδι
- μουστάρδα
- τυρί κρέμα
- γιαούρτι
Διαδικασία:
Για το κοτόπουλο
Αφαιρούμε τον λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό ή πλακέ. Περιχύνουμε τη μαρινάτα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάτα. Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάτα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάτα αρκετές φορές.
Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30΄ πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15΄. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15΄. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15΄ και έπειτα το τεμαχίζουμε.
Για τις πατάτες
Πλένουμε πολύ καλά. Σκουπίζουμε πολύ καλά. Τρυπάμε με πιρούνι πολύ καλά την επιφάνεια. Αλείφουμε με λάδι. Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα. Τις βάζουμε στην σχάρα σε δυνατό φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε από 1 ώρα και 15′ μέχρι 1 και 30′, ανάλογα το μέγεθός τους.
Η φλούδα πρέπει να είναι τραγανή και η σάρκα μαλακή. Κόβουμε στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ και προσθέτουμε, βούτυρο ή τυρί ή μουστάρδα ή μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ξανά γεμίζουμε και σερβίρουμε.
‘Η απλά κόβουμε στη μέση, ζουλάμε τη σάρκα προς τα πάνω και γαρνίρουμε με όποιο από τα προτεινόμενα υλικά μας αρέσει. Και με σκέτο βούτυρο και αλάτι είναι τέλειες.
Παρασκευή-
Σιφνιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες
Συνταγή από:yumm.gr
Υλικά:
- ½ κιλό ρεβύθια
- 1 κουταλάκι σόδα
- 4 μέτριες πατάτες βρασμένες
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
- 3 κ.τ.γ. Νοστιμιά Maggi
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι
- λάδι για τηγάνισμα
Διαδικασία:
Μουσκέψτε τα ρεβίθια για 12 ώρες. Στραγγίξτε τα, πασπαλίστε τα με τη σόδα και αφήστε τα να σταθούν για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε τα πάρα πολύ καλά και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με 6 φλυτζάνια νερό. Αφήστε να πάρουν βράση και και με μία τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί. Κλείστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Στη συνέχεια στραγγίξτε τα πολύ καλά και πολτοποιήστε τα μαζί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Προσθέστε τα μυρωδικά και την Νοστιμιά Maggi.. Πλάστε τους ρεβυθοκεφτέδες όπως τα κεφτεδάκια, αλευρώστε τους και τηγανίστε τους σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν. Όταν τους βγάλετε από το τηγάνι μην ξεχάσετε να τους ακουμπήσετε σε απορροφητικό χαρτί.
Tip: Στην αυθεντική συνταγή τα ρεβύθια χρησιμοποιούνται χωρίς πρώτα να βράσουν. Έτσι όμως είναι λιγότερα εύπεπτα από τα βρασμένα, γι’ αυτό προτιμώ να τα βράζω.
Δείτε ακόμη:Φανταστική ομελέτα με λαχανικα
Σάββατο-Ψάρι με λεμόνι, ρίγανη και σκόρδο
Συνταγή από:life2day.gr
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 κιλό ψάρι φιλέτο (ή γενικά ξεκοκαλισμένο ψάρι)
- 2 λεμόνια στημένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Ρίγανη
- Πιπέρι και αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία:
- Καθαρίζουμε και αλατίζουμε ελαφριά τα ψάρια
- Βάζουμε το σκόρδο ,το αλάτι το πιπέρι, τη ρίγανη ,το χυμό λεμονιού σε ένα σκεύος και τα ανακατεύουμε όλα μαζί
- Προσθέτουμε το μείγμα και τα ψάρια σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά. Αν δεν θέλετε να το μαγειρέψετε στη κατσαρόλα μπορείτε κάλλιστα να το κάνετε στο φούρνο
Δείτε ακόμη:Πουγκάκια μελιτζάνας Από τη Sofia Kara
Κυριακή-ελιά μοσχαριού μπραιζέ Αρλεζιέν
Δείτε τη συνταγή εδώ
Πίτα εβδομάδας:
Κολοκυθόπιτα
Υλικά για 6 άτομα
- 6 μέτρια κολοκύθια σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
- 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 4 αβγά
- 11/2 φλ. φέτα ή ανθότυρο σπασμένο
- 1 ποτήρι γάλα
- 11/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν όσο γίνεται, αφού βγάζουν πολύ νερό. Δεν μας πειράζει καθόλου που σχεδόν θα διαλυθούν. Ψιλοκόβουμε πάνω τους τον δυόσμο ή τον μαϊντανό-ή ακόμα καλύτερα και τα δυό μαζί. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αβγά, το αλεύρι και τα τυριά, προσθέτουμε το πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα κολοκύθια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ένα αντικολλητικό ταψί βολεύει στο ξεφορμάρισμα. Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
*Αντί για κολοκύθι, μπορείς να βάλεις μελιτζάνες σε κυβάκια ή πιπεριές, βλίτα, σκέτα κρεμμύδια και οποιοδήποτε λαχανικό που θα σοτάρεις προηγουμένως και θα το αρωματίσεις με όσα περισσότερα φρέσκα μυρωδικά σου βρίσκονται-και κυρίως, μπόλικο μαϊντανό ή βασιλικό ή ρίγανη. Η υπόλοιπη διαδικασία-αβγά, γάλα, τυρί-παραμένει η ίδια. Αν και στο τυρί, ακολουθείς τα γούστα σου και ό,τι θέλεις να ξεφορτωθείς από το ψυγείο. Όλα ταιριάζουν
Γλυκά εβδομάδας
Σοκολατόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι
Δείτε τη συνταγή εδώ
Δείτε ακόμη:Ανάλαφρα μπισκοτάκια πορτοκαλιού με σοκολάτα!
Μπισκοτογλυκό με nutella με πέντε μόνο υλικά!
Δείτε τη συνταγή εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες