Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Τσιπούρες στη λαδόκολλα με σιμιγδάλι
Τρίτη-Χοιρινό με ανανά και γλυκόξινη σάλτσα
Συνταγή από:delightfularea.com
Υλικά:
- 800 γρ. χοιρινό άπαχο χωρίς κόκκαλο
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 κ. σούπας ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 1 μικρή κονσέρβα ανανά
- 2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 κ. σούπας σόγια σος
- 2 κ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κ. σούπας κορν φλάουρ
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
- Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε μέτρια κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε τις πιπεριές σε μέτρια καρέ
- Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους και αλατοπιπερώνουμε.
- Πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ και πατάμε με τα δάχτυλά μας για να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του κρέατος.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το χοιρινό σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά ακόμα.
- Από την κονσέρβα του ανανά κόβουμε 3 ροδέλες σε 8 κομμάτια και μετράμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού από το σιρόπι.
- Προσθέτουμε τον ανανά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το σιρόπι, τη σόγια σος, τον ντοματοπελτέ, το μπαλσάμικο και την ζάχαρη, ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά, σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 50 λεπτά-1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το κρέας και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό από το βραστήρα αν χρειαστεί.
- Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
Τετάρτη
Φασολάδα
Υλικα
1 μεγαλο ποτηρι φασολια ψιλα
2 μεγαλα καροτα κομμενα ροδελες
1 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 χουφτα σελινο ψιλοκομμενο
2 κουτ.σουπας πελτε ντοματας ή 3/4 ποτηριου χυμο ντοματας
1/2 κουπα ελαιολαδο
αλατι
ριγανη
Εκτελεση
Μουλιαζουμε απο το προηγουμενο βραδυ τα φασολια σε κρυο νερο.
Την επομενη μερα χυνουμε το νερο,βαζουμε τα φασολια στη χυτρα με μπολικο νερο,την κλεινουμε,βραζουμε σε δυνατη φωτια μεχρι να σφυριξει,χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και μετραμε 10 λεπτα.
Αποσυμπιεζουμε τη χυτρα,χυνουμε το νερο,καλυπτουμε ξανα τα φασολια με φρεσκο νερο (να καλυπτονται κατα 2-3 δαχτυλα νερο) και ριχνουμε μεσα ολα τα υπολοιπα υλικα.
Κλεινουμε ξανα τη χυτρα,βαζουμε σε δυνατη φωτια και μολις σφυριξει χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και μετραμε 15 λεπτα.
Αποσυμπιεζουμε τη χυτρα και τη βαζουμε με ανοιχτο καπακι σε μετρια φωτια να αχνισουμε το φαγητο,να εξατμιστει το πολυ ζουμι.(15 λεπτα ή οσο πιστευουμε οτι χρειαζεται)
Σερβιρουμε ζεστη.
Δείτε ακόμη: Κλασικά μαμαδίστικα φασολάκια με πατατούλες
Πέμπτη-Ρολό με κιμά κοτόπουλου και σάλτσα γιαουρτιού-μουστάρδας
Για το ρολό
700γρ. κιμά κοτόπουλου, από μπούτι και στήθος, ανάμικτα, χωρίς δέρμα
1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 αβγά
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
3 φέτες ζαμπόν βραστό, από μπούτι χοιρινό, πολύ ψιλοκομμένο
6-8 φέτες μορταδέλα, στρογγυλές, μεγάλες, χωρίς πιπέρι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
3 φλιτζάνια ζωμό κότας
2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
4 κουτ. σούπας γιαούρτι, κατά προτίμηση κατσικίσιο
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Φτιάχνετε το ρολό: Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τη φέτα, το κασέρι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα αβγά, την πάπρικα, το χοιρινό ζαμπόν, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας, τα οποία λαδώνετε τακτικά με τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για να μην κολλάει το μίγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους180ºC. Βάζετε στον πάγκο εργασίας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, γερό, ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο, με διαστάσεις 22 x 32εκ. και επάνω του βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλα, με ίδιες διαστάσεις, το οποίο αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Στρώνετε εκεί τις φέτες μορταδέλας, με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία την άλλη, ώστε να καλυφθεί η λαδόκολλα, χωρίς να αφήσετε κενά.
Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε ρολό μακρόστενο και το βάζετε πάνω στις φέτες μορταδέλας, παράλληλα προς την μακρόστενη πλευρά της λαδόκολλας. Τυλίγετε τη λαδόκολλα σφικτά γύρω από το ρολό και στη συνέχεια τυλίγετε και το αλουμινόχαρτο γύρω από τη λαδόκολλα.
Τοποθετείτε το τυλιγμένο ρολό σε ένα μέτριο ταψί, το περιχύνετε με ½ λίτρο νερό και βάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά. Μόλις ψηθεί το ρολό το βγάζετε και το αφήνετε σε μια πιατέλα, τυλιγμένο, για να «ξεκουραστεί».
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Μαζεύετε όσα υγρά έχουν μείνει στο ταψί και τα σουρώνετε. Τα ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το ζωμό κότας και βράζετε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ώσπου το υγρό να μειωθεί αρκετά.
Προσθέτετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με το κορν φλάουρ και ρίχνετε το μίγμα στο κατσαρολάκι. Αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα.
Αφαιρείτε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες από το ρολό και, μόλις κρυώσει λίγο, το κόβετε σε φέτες. Τις μοιράζετε σε πιάτα, τις περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε και σερβίρετε αμέσως.
olivemagazine.gr
Παρασκευή-Γεμιστά με πιπεριές Φλωρίνης ντοματινια και φέτα
Δείτε τη συνταγή στο daddy-cool.gr
Σάββατο-Λαχταριστοί γαριδοκεφτέδες
- 440 γραμμάρια γαρίδες μικρές προβρασμένες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
- 120 γραμμάρια παξιμάδι τριμμένο
- 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα
- 40 γραμμάρια ούζο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 6 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη τριμμένο προαιρετικά
- 2 κ.γ. γλυκάνισο προαιρετικά
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
3. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια γαρίδας και τα τηγανίζουμε σε ένα εκατοστό λάδι και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά.
Tips
Συνοδεύουμε με σκορδάτη σάλτσα μαγιονέζας και σαλατούλα με αγγουράκι.
Κυριακή-Ομελέτα φούρνου με πατάτες και λουκάνικα
Συνταγή από:mytaste.gr
Υλικά:
- 4 λουκάνικα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
- 2/3 κούπα τυρί τριμμένο
- 1/2 κούπα γάλα
- 8 αυγά
- μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 6 κ.σ. λάδι
Διαδικασία:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάζουμε τις πατάτες αλατοπιπερωμένες σε ένα μικρό βαθύ ταψάκι και προσθέτουμε το λάδι.
- Ανακατεύουμε τις πατάτες με το λάδι και τις ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας μια-δύο φορές.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και έπειτα προσθέτουμε το γάλα, τη ρίγανη και το τυρί.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά.
Η πίτα της εβδομάδας
Ατομικές πεντανόστιμες πατατόπιτες με μπέικον (Πετρετζίκης)
Συνταγή από:syntagesmekefi.gr
Υλικά:
- 1 πακέτο κρούστας
- 2 φακελάκια έτοιμο πουρέ σε σκόνη (250γρ συνολικά)
- 1 λίτρο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμμάρια νερό
- 2 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε μικρά ζάρια
- 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα σε ροδέλες
- 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο
- 100 γραμμάρια μπέικον
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον με τις πιπεριές και το πράσο. Σοτάρουμε αρκετά μέχρι να γίνει τραγανό το μπέικον και να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά.
2. Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το γάλα, το νερό, τη σκόνη πουρέ και τους κύβους και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Τότε ρίχνουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει απαλό και βελούδινο το μείγμα μας. Τέλος προσθέτουμε το τυρί και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και τα ανακατεύουμε και αυτά.
3. Βάζουμε μέρος ή όλο το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
4. Ανοίγουμε τα φύλλα και λαδώνουμε το πρώτο καλά καλά με τη βοήθεια ενός πινέλου. Με τη βοήθεια του κορνέ φτιάχνουμε μια γραμμή με γέμιση παράλληλα στη μεγάλη διάσταση του φύλλου και σε απόσταση 5 εκ. από την κάτω άκρη του. Δεν βάζουμε γέμιση σε όλο το πλάτος του φύλλου. Αφήνουμε 2 εκ. κενό δεξιά και αριστερά πριν το τέλος του φύλλου για να μπορέσουμε εύκολα να το τυλίξουμε.
5. Διπλώνουμε από κάτω το φύλλο πάνω στη γέμιση. Διπλώνουμε και λίγο, δεξιά και αριστερά το φύλλο πάνω στο τέλος της γραμμής της γέμισης, για να μην τρέξει καθώς ψήνεται.
6. Τυλίγουμε μετά ρολό το φύλλο αφήνοντας αρκετό αέρα για να μη σχιστεί το φύλλο στο ψήσιμο και μετά το στρίβω όλο μαζί για να γίνει σαν σαλιγκάρι. Το βάζουμε σε ταψί που πάνω του έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα.
7. Λαδώνω καλά από πάνω, βρέχουμε με νερό με τα δάχτυλά μας ή με ένα ψεκαστήρι τα «σαλιγκάρια» μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Δείτε ακόμη:Πατατόπιτα με ζύμη κουρου
Γλυκά εβδομάδας
- Λεμονόπιτα με τραγανό φύλλο και κρέμα τυριού
Δείτε τη συνταγή daddy-cool.gr
- Cupcakes σαν ντονατς γεμιστά με nuttela
Δείτε τη συνταγή:daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις