Υπέροχα μπριός με τυρί και γαλοπούλα. Δείτε βήμα βήμα τα στάδια της συνταγής για να φτιάξετε πεντανόστιμα μπριός με αφράτη σπιτική ζύμη .Πολύ καλή ιδέα για το σχολικό κολατσιο
Υλικά συνταγής
Για τα ψωμάκια μπριός:
380 γρ. (3 3/4 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml (1 φλ.) γάλα πλήρες, χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
80 ml (1/3 φλ.) σπορέλαιο
60 γρ. (1/3 φλ.) κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη μπεσαμέλ:
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml (1 φλ.) γάλα, ζεστό
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
4 φέτες γαλοπούλα, κομμένες στη μέση
70 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (κασέρι, ένταμ, τσένταρ, έμενταλ)
Για πασπάλισμα της ζύμης:
γάλα ή 1 αυγό χτυπημένο και τυρί τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
Για τα ψωμάκια μπριός: Ρίχνετε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, προσθέτετε τη μαγιά, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη για 5-10 λ. Στο κάδο του μίξερ αναμιγνύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, λίγο πιπέρι και το αλάτι.
Μέσα στο κάδο του μίξερ με το μείγμα αλευριού, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε σταδιακά το μείγμα γάλακτος-μαγιάς κτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε σταδιακά, 2 κ.σ. τη φορά, και το σπορέλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Πλάθετε μια μπάλα με τη ζύμη τη τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζετε και το αφήνετε για 1 τουλάχιστον ώρα να φουσκώσει.
Για τη μπεσαμέλ: Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε με μια κίνηση το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και χρυσίσει ελαφρώς. Ρίχνετε σε 2 δόσεις το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα διαρκώς μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
Σιγοβράζετε το μείγμα ανακατεύοντας για 6-7 λ, μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό και συνεχίζετε στο σιγοβράσιμο για 8-10 λ μέχρι να “δέσει” καλά η μπεσαμέλ. Αν το μείγμα έχει εξογκώματα, μόλις μισοκρυώσει το χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
Για τη συναρμολόγηση (Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συναρμολόγησης βήμα-βήμα): Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την απλώνετε με πλάστη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο “φύλλο” διαστάσεων 30×40 εκ.
Απλώνετε τη σάλτσα μπεσαμέλ στη μισή επιφάνεια του “φύλλου” ζύμης κατά μήκος. Από πάνω το τοποθετείτε τις φέτες ζαμπόν και πάνω από το ζαμπόν πασπαλίζετε το τριμμένο τυρί. Διπλώνετε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση και “σφραγίζετε” τη ζύμη περιμετρικά πιέζοντάς τη στις άκρες. Στη συνέχεια κόβετε τη κόβετε σε 8 ίσα μέρη.
Τοποθετείτε τα 8 κομμάτια στο ταψί του φούρνου το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Τα σκεπάζετε με μια μεγάλη βρεγμένη πετσέτα, φροντίζοντας η πετσέτα να μην ακουμπάει τα μπριός γιατί θα κολλήσει η ζύμη πάνω στη πετσέτα, και τα αφήνετε για 1 τουλάχιστον σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο τους 180 βαθμούς. Με ένα πινέλο, βουρτσίζετε την επιφάνεια των μπριός με γάλα ή με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί. Τα ψήνετε για 25 λ περίπου στο προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό ελαφρώς καφετί χρώμα. Τα αφαιρείτε από το φούρνο, τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα σερβίρετε με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
1. Τοποθετείτε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη πλάθετε σε μπάλα. Την απλώνετε με πλάστη ώστε να έχετε ένα μεγάλο ορθογώνιο περίπου 30 x 40 εκατοστά.
2. Απλώνετε τη σάλτσα μπεσαμέλ στο μισό της επιφάνειας της ζύμης, κατά μήκος. Από πάνω τοποθετείτε τις φέτες ζαμπόν και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
3. Διπλώνετε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση και σφραγίζετε τη ζύμη πιέζοντας ελαφρώς τις άκρες. Στη συνέχεια τη κόβετε σε 8 ίσα μέρη.
4. Μεταφέρετε τα μπριός στο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Καλύπτετε με ένα βρεγμένο πανί (βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα δεν ακουμπά στη ζύμη) και τα αφήνετε για 1 ώρα σε ένα ζεστό μέρος.
5. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 ° C. Βουρτσίστε τα ψωμάκια με γάλα ή ένα χτυπημένο κρόκο αυγού, τα πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και τα ψήνετε για 20-25 λ.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες